/ iStock/Getty Images
Поради многобройните си незавършени творби Леонардо да Винчи вероятно е страдал от синдрома на дефицит на вниманието, твърди италиански учен, цитиран от Ройтерс.
 
Тази хипотеза беше изказана от професора по психиатрия Марко Катани. По неговите думи геният на Ренесанса е страдал от заболяване, което много често се среща в съвременното общество - синдромът на дефицит на вниманието и хиперактивност.

Леонардо да Винчи е бил амбидекстър

"Аз мисля, че с това състояние лесно може да се обясни големият брой незавършени произведения в творчеството на Леонардо", твърди Катани, който преподава в лондонския университет "Кингс колидж". Ученият изтъква, че дори и най-известна творба на Да Винчи, портретът на Мона Лиза, е останал незавършен.

Изследване на първия пейзаж на Леонардо да Винчи разкрива нови тайни (СНИМКА)

Споменатият синдром най-често се среща сред децата, но в наши дни не са редки случаите на диагностицирането му и при възрастните. Симптомите му се изразяват в неспособност да се изпълняват задачи докрай, разсеяност, физическа и психическа свръхактивност.

iStock/Getty Images

Катани изтъква, че още от детството си Леонардо се е оплаквал, че не е успявал да завърши започнатото. Според негови съвременници той непрекъснато прескачал от занимание на занимание. При това Да Винчи будувал по цели нощи, работел без да почива. По думите на Катани ренесансовият гений хвърлял прекомерно много усилия в планирането на своите проекти, а накрая му липсвала упоритост, за да ги завърши.

Леонардо да Винчи е получил парализа, която не му позволявала да рисува

Италианският психолог предполага, че тъй като Да Винчи е бил левичар, той със сигурност освен от споменатия синдром е страдал и от дислексия.
БТА