/ БГНЕС, архив
Италиански учени откриха, че Леонардо да Винчи е бил "амбидекстър" - човек, който си служи еднакво добре и с двете ръце, пише РИА Новости.
 
Специалисти от Флорентинския институт по реставрация към галерията Уфици изследвали ранна творба на Леонард да Винчи. В продължение на няколко седмици, те изучавали скиците на пейзаж, за който се счита, че Леонардо е нарисувал на 21-годишна възраст. Картината изобразява брега на река Арно и замъка Монтелупо, а датата на нея е 5 август 1473 г.
Показаха единствената оцеляла скулптура от Да Винчи

Леонардо надписал картината и от двете страни, използвайки типично за него огледално изписване, започващо отдясно и вървящо наляво. От едната страна написал датата, а от другата за кого е нарисувана картината, както и уточнението, че клиента е останал доволен.
 
Изследване на първия пейзаж на Леонардо да Винчи разкрива нови тайни (СНИМКА)

Анализът показал, че двата надписа са направени с двете ръце - на лицето на картината с лявата ръка, а на гърба й с дясната. Това личало от наклона на буквите и други графологически елементи. Въпреки това и двата надписа били почти съвършена калиграфия. Нямало съмнения и че са направени от един човек, защото почеркът бил сравнен с този от други произведения на Леонардо, а дори използваното мастило било едно и също.
БГНЕС