Учени откриха гени, които предразполагат хората към самота
Учени откриха гени, които предразполагат хората към самота / ThinkStock/Getty Images
Учени откриха гени, които предразполагат хората към самота, съобщи Лайф. Освен това било установено, че същите гени отговарят за затлъстяването. Това означава, че борбата с двата проблема трябва да се води едновременно.

Признаха самотата за смъртоносно заболяване
 
Учени от Кембриджкия университет констатирали, че до каква степен човек може да се почувства самотен е генетически обусловено.

Самотата ускорява ThinkStock/Getty Images

След като събрали данни за близо 500 000 души, специалистите идентифицирали свързани със самотата гени - 13 генни вариации се оказали свързани с желание да се посещават пъбове и барове, други 6 - с желание да се посещават фитнес салони, а 18 - с различни вероизповедания.

Самотата – най-големият риск за здравето на младите хора
 
Учените заключили също, че вероятно съществува връзка между самотата и затлъстяването. Вероятността от едното и другото се определя от едни и същи гени и по всичко изглежда, че борбата с двата проблема трябва да се води едновременно. 

самота
Учени от Кембриджкия университет констатирали, че до каква степен човек може да се почувства самотен е генетически обусловено Thinkstock/Getty Images

Как самотата ограбва съня

"Често смятаме, че самотата е обусловена единствено от обкръжаващата среда и жизнения опит, но получените резултати показват, че причината може да бъде и генетична", отбелязаха авторите на изследването.
 
Резултатите от него са публикувани в Nature Communications.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА