/ ThinkStock/Getty Images
Животът в самота и ограничените човешки контакти увеличават риска от смърт от инфаркт и мозъчен инсулт, установи финландско проучване, цитирано от Франс прес.

Самотата – най-големият риск за здравето на младите хора

Изследването било проведено във Великобритания и обхванало 479 хиляди души, които отговорили на анкети за това дали живеят в социално отчуждение. Били зададени въпроси свързани с броя на хората, с които се срещат, колко често излизат от дома си, дали се чувстват самотни.
Самотата наистина може да ни убие

От получените данни проличало, че чувството за самота е свързано с повишен риск от масивен инфаркт на миокарда или от мозъчен инсулт.

Самотата води до ранна смърт

Финландските учени установили, че социалното отчуждение влияе много пагубно и след прекаран инфаркт или мозъчен инсулт. От изследването проличало, че живеещите в самота хора водят по принцип по-нездравословен живот от останалите, което се отразява на съдовата им система. Тук съществени фактори са тютюнопушенето, нездравословното хранене, обездвижването и други. Като се изключат останалите рискове, самотният живот увеличава смъртността с 32 процента след прекаран инфаркт или мозъчен инсулт.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА