/ Thinkstock/Getty Images
Проучване на британски учени от Кралския колеж в Лондон установи, че самотата може да ограби съня ви, като понижи качеството му, съобщи в. "Дейли мирър".

В изследването взеха участие над 2200 човека на 18 и 19 години от Англия и Уелс. Те дадоха информация за степента си на самотност и индивидуалните модели на съня.
Между 25 и 30 % от доброволците казаха, че чувстват самота понякога, а при други 5% това е често явление.

Самотата може да доведе до психични проблеми

За по-самотните хора вероятността да се изморяват и да имат проблеми с концентрацията през деня е с 24% по-голяма.

"Пониженото качество на съня е един от многото начини самотата да ни завладее. Нашите открития подчертават важността на ранната терапевтична намеса срещу негативните мисли и възприятия, които могат да превърнат състоянието в порочен кръг", каза авторът на изследването Луис Арсно.

Самотата може да влоши настинката

Връзката между самотата и лошото качество на съня беше почти 70 % по-изявена сред хората, които са преживели най-разпространените форми на насилие.

"Насилието в миналото изостря отношението между самотата и лошия сън. Логично стигнахме до извода, че проблемите със съня при самотните хора са свързани с усещането им за липса на защита", добави друг от авторите Тимъти Матюс.

"Сънят е състояние, в което е невъзможно да бдиш над сигурността, затова усещането за изолираност от другите може да влоши спокойствието му, и това важи още повече за хората, които са били насилвани в миналото", каза той.

Самотата и ограничената мобилност крият рискове за здравето

Изследването беше публикувано в сп. "Сайколоджикъл медисин".
БТА