/ iStock/Getty Images
Скромните домати могат да се окажат много важни за мъжете с проблеми в плодовитостта, защото се оказа, че ликопенът, който им придава червения цвят, подобрява качеството на спермата, съобщиха Би Би Си и Скай нюз.

Хапвайте авокадо и смокини, за да сте шампиони в леглото
 
Спермата на здрави мъже, приемали под формата на таблетки еквивалента на две супени лъжици концентрирано доматено пюре дневно, подобрила показателите си с 40 процента откъм бързина на сперматозоидите, размер и форма, но не в концентрацията.
 
Ликопенът се увеличава, когато доматите се сготвят. В суровите домати не се усвоява добре и затова се препоръчва да е на таблетки.

Неандерталците изчезнали заради намалена плодовитост
 
Експериментът в университета на Шефилд е продължил 12 седмици. Участниците в него обаче са били здрави. Въпреки това учените не са очаквали значими разлики между приемалите таблетки ликопен и плацебо.
 
Ликопенът, също като вит. Е и цинка, е изследван и преди, защото е антиоксидант - предотвратява окисляването в клетките, а оттам и уврежданията. Известно е, че той намалява риска от сърдечносъдови болести и някои видове рак.

Бирата увеличава мъжката плодовитост, кафето я намалява
 
В половината от двойките, които не могат да заченат, проблемите са заради мъжа. Британските здравни власти препоръчват на мъжете с намалена плодовитост да живеят здравословно и да носят широко бельо.

И още:

Учени от Харвардския университет: Мъжете, пушили марихуана, са по-плодовити


Уролог съветва мъжете да спят чисто голи

Мъжете в шотландски полички били по-плодовити

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА