Природата е повече от невероятна. Светът е пълен с животински видове, за които не сме чували изобщо. Те се срещат изключително рядко и само в определени кътчета на земята

Вижте десет от най-странните създания на планетата, които едва ли подозирате, че съществуват.

Ай-Ай

Ай-Ай е наричан още мадагаскарска ръконожка. Животното е полумаймуна и единствен съвременен представител на монотипичното семейство Ръконожки.

Ай- Ай има много здрави зъби, на които не може да устои дори кората на кокосовите орехи. Животоното улавя ларвите със средния си пръст, който е много дълъг, много тънък и има изключително дълъг нокът. Маймуната вмъква пръста си в дупчица в кората на дървото, изстъргва оттам ларвите, внимателно и предпазливо ги опитва и след това старателно облизва пръста си. Коренните жители на Мадагаскар смятат, че Ай-ай носи нещастие, затова щом я срещнат, незабавно я убиват.

Ай Ай
netinfo


Най-смъртоносните животни на планетата (ВИДЕО/СНИМКИ)

Риба-капка

Риба-капка е дълбоководна риба, обитаваща водите край Австралия и Тасмания. Тя живее на 600 – 1200 метра дълбочина и затова тялото й е изградено от желеподобна маса с плътност по-малка от тази на водата, което й позволява да се движи на такава дълбочина без да изразходва много енергия.

Заради дълбоководния риболов рибата-капка е застрашена от изчезване.

риба капка
netinfo

Гривест вълк

Той често е описван като "Червена лисица на кокили". Възрастните екземпляри са високи около 1 метър, дълги са около 125см. и тежат 20- 25 кг. Това го прави най-високият вид включен в семейство Кучеви. Дългите крака са вероятно за приспособяване към пасищата с висока тревиста растителност. Козината на гривестия вълк е червеникавокафява до златистооранжева. Отгоре на врата се образува характерна черна грива. В случай на опасност гривата на вълка настръхва и така му придава внушителен вид. Тя притежава и характерна неприятна миризма, поради което гривестият вълк е придобил прозвището си „Вълчи скункс“.

10-те най-странни животни на планетата

Качулат елен

Качулатият елен е единствен представител на примитивните елени, близкородствени с мунтжаките.

качулат елен
netinfo

Патагонска мара

Патагонска мара е едър южноамерикански гризач от род Мари. Видът е разпространен в патагонската част на Аржентина. Поради визуалната прилика със зайците често е наричан и с името Патагонски заек. Животните имат сравнително дълги уши и крайници

Превъзходна райска птица

Превъзходната райска птица е вид пернато, при което мъжките екземпляри се характеризират с ефектно оперение. Превъзходните райски птици се характеризират и с необичайно ниска популация на женските, което води до силно ожесточена конкуренция сред мъжкарите. Именно заради това при тях се прилагат едни от най-странните и сложни ритуали по ухажване в птичия свят. След внимателно и прецизно приготвяне на "дансинга", което включва дори и почистване на замърсявания, мъжкият първо привлича женската със силен крясък.Смята се, че женската райска птица отхвърля 15-20 потенциални кандидати, преди да си избере партньор за чифтосването.

райска птица
netinfo

Геренук

Геренук или е още Жирафова газела е африканска антилопа. Хранят се с листа и подобно на неродствените жирафи са успели да придобият еволюционни изменения, които им позволяват да ги достигат възможно най-високо. Отново подобно но жирафите притежават дълъг език и нечуствителни устни, с помощта на които могат да обхванат листата сред бодливите клонки на дърветата.

Иравадийски делфин
Иравадийският делфин още орцела е вид бозайник от семейство Делфинови. Видът е уязвим и сериозно застрашен от изчезване. На дължина достигат до 2,5 метра, а теглото им е около 190 kг. Продължителността им на живот е около 30 години.

Дюгон

Дюгонът е вид едър морски бозайник. Те са единственият оцелял представитела на разнообразното в миналото семейство Морски крави. Дюгонът е тревопасен бозайник с доста интересен външен вид. Вероятно в миналото благодарение на него са възникнали приказки за русалки, но всъщност дюгоните са тясно свързани със слоновете.

Размерите на това животно достига до 3 метра дължина и теглo между 200 и 500 кг. В природата живее около 70 години. Дюгоните могат да издържат до 6 минути преди да се покажат над водата за въздух.Понякога те сядат на опашките си и оставят главата си над водата за да дишат.

дюгон
netinfo


Вижте кои са най-големите животни в света (ВИДЕО/СНИМКИ)

Звездоносна къртица

Звездоносната къртица обитава Северна Америка, мокрите ниски места на Източна Канада, Североизточните САЩ, Атлантическото крайбрежия и Грузия. Това животно е единственият представител на Рода Condylura.

Звездоносната къртица най-лесно може да се разпознае по единадесетте месести придатъци около големия й нос, които служат са перфектното й обоняние и притежават около 25 000 сензора-рецептори. Къртицата обитава ниски мокри места и се храни с малки безгръбначни, водни насекоми, червеи и мекотели.