Древните египтяни не са правели разлика между двата пола - мъжете и жените са имали равни права
Древните египтяни не са правели разлика между двата пола - мъжете и жените са имали равни права / ThinkStock/Getty Images
Древните египтяни не са правели разлика между двата пола - мъжете и жените са имали равни права и египтянките са можели да заемат най-високите постове в страната, предаде ТАСС, като цитира египетски медии. Това се казва в публикуван по повод 8-и март доклад на специалисти от Центъра за изследвания и по правата на жените в Луксор.

35 интересни факти за жените
 
"Цивилизацията на фараоните е предоставяла равни права на мъжете и жените", се отбелязва в доклада. "Социалната справедливост в обществото е достигнала толкова високо ниво, че египтянките са можели да станат министри, съдии и дори владетели".

10 страни, в които да си жена е равносилно на мъчение (СНИМКИ)
 
По думите на един от авторите на доклада, историка Франсис Амин, за положението на жените в египетското общество свидетелстват не само работата им и заеманите от тях постове, но и статуса им - омъжената египтянка се ползвала с уважение и признателност от страна на мъжа. В древни ръкописи археолози и историци често са попадали на епитети, като например "Изида - чудесна майка", "усмихваща се Хатхор", "прекрасна Нефертари".

Анджелина Джоли със силно послание за жените по света (СНИМКИ)
 
Жените са имали право да се придвижват свободно, без ограничения да пътешестват и да участват в традиционни развлечения за мъже, като лов и риболов.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА