Българска рокля на „Оскарите”. Съпругата на актьора Винс Вон се появи на церемонията за връчване на наградите "Оскар" с тоалет на българската дизайнерка Антоанета Балабанова. Как се прави рокля, достойна за червения килим?

"Приятно е това да се случи, защото това е някакъв връх на това, което правиш от 30 години”, казва Антоанета Балабанова пред NOVA.

Тя извървява дълъг път до това нейно творение да блесни не червения килим. Утвърден дизайнер у нас, тя напуска България преди 13 години и започва от нулата. Нещата постепенно се подреждат – с приятелката й Галина Михалева отварят бутик в Аризона. Точно там отива съпругата на Винс Вон Кайла Уебър заедно с майка му, която е близка приятелка на Антоанета. 

Кайла Уебър блесна на Оскарите в рокля на български дизайнер

„Кайла беше в бутика и купи четири рокли. Каза, че ще ги представи на червения килим. Каза, че е получила много комплименти за нея”, разказва Антоанета.

И херцогиня Кейт облече тоалет на български дизайнер преди година (СНИМКИ)

В нощта на „Оскарите” съревнованието между големите в модата е почти толкова епично, колкото и битката за статуетките.

Снимки от червения килим на наградите Оскар вижте галерията тук

Кайла Уебър блесна на червения килим в рокля на български дизайнер.
Guliver/Getty Images

Бижута за милиони на наградите Оскар (СНИМКИ)

Преди години Мария Новак придружава режисьора на „Ничия земя” Денис Танович в тоалет на Виргиния Здравкова. Година по-късно рокля на Здравкова отново блесна на галавечерта – този път върху раменете на нюйоркска кинокритичка.

Тоалетите на партито на Vanity Fair, което звезди посетиха след церемонията за Оскарте вижте тук

Началото на новите тенденции поставя граф Живанши с емблематичната рокля на своята муза - Одри Хепбърн, в която тя грабва статуетката през 54-та година. Сред най-красивите тоалети за всички времена се нареждат сребристата рокля на Ан Хатауей на церемонията през 2009-а. Тази на Пенелопе Круз от 2007-ма (на снимката по-долу), както и тоалетът, с който Гуинет Полтроу блесна на червения килим през 2012-а.

Пенелопе Круз на церемонията за връчване на наградите Оскар през 2007-а
Guliver/Getty Images, архив

Любопитен е фактът, че само десет години по-рано Полтроу попада в класацията на най-зле облечените гости с дискусионен тоалет на Алекзандър Маккуин (на снимката по-долу).

Актрисата Гуинет Полтроу на връчването на наградите Оскар през 2007-а
Guliver/Getty Images, архив

Сред най-критикуваните модни решения са изборът на Деми Мур от 89-а, този на Джина Дейвис от 92-ра и на Бьорк, която се появи на церемонията през 2001 г. с лебед около шията.