Ако сте привърженик на суеверието, че черните котки носят лош късмет, тази порода котки със сигурност не е за вас. Домашните черни пантери са изключително социални, умни и невероятно красиви, пише каналът "Zoo Box" във vbox7. Ето още какво трябва да знаете за бомбайската котка:

Положителни качества

Бомбайските котки са много социални и смели. Склонни са да се привържат силно към семейството си и жадуват за внимание. Изключително подходящи са за деца. Те са интелигентни и игриви. Не обичат да остават сами за дълъг период от време и търсят вниманието на собствениците си. За разлика от други породи, бомбайските котки не се привързват само към един член от семейството. Склонни са да се разбират с други котки и домашни любимци.

Характеристика

Бомбайската котка е късокосместа порода, която обикновено се характеризира с изцяло черна козина, черни лапи, черен нос и уста и е с медни или зелени очи. Има средно телосложение, което е мускулесто. Бомбайската котка има силно характерно мъркане и е известно, че мяука и плаче повече от останалите котки.

  Между котките и собствениците им съществуват пет вида взаимоотношения

Размери

Средни по размер

Тегло  

4-7 килограма

бомбайска котка
iStock/Getty Images

Хигиена

За разлика от други породи, бомбайската котка изисква редки посещения за груминг.

Продължителност на живот

Между 15 и 20 години

котка
iStock/Getty Images

Страна

САЩ

Произход и история

Породата произлиза от САЩ. Разработена е от Ники Хорнър, развъдчик от Луисвил, Кентъки, която се опитва да създаде порода котки, които да приличат на любимия ѝ герой – пантерата Багира от „Книга за джунглата“. Породата е кръстоска между бирманска и американска късокосместа котка, като целта е да се получи котка от бирмански тип, но с лъскава черна козина. След първи неуспешен опит, през 1965 г. следва втори успешен, а само няколко години по-късно породата е официално призната и регистрирана.