/ / Gulliver/Getty Images
Астронавти от НАСА ще излязат на космическа разходка на 22 и 29 март, за да сменят никел-водородните акумулатори на Международната космическа станция (МКС), съобщи ТАСС.

На 22 март е предвидено излизане в открития космос на астронавтите Ан Макклейн и Ник Хейг. Те ще преминат през шлюза "Куест" в 14.05 ч. българско време.

Приключение за избрани: Осем часа в Космоса (ВИДЕО)

Астронавтите ще работят в продължение на шест часа и половина, като за това време ще трябва да поставят извън борда на космическата станция три блока с адаптери. Към тях те трябва да включат три нови никел-водородни акумулатора. Оборудването беше доставено на станцията през септември м.г. от японския товарен кораб. Всеки един от акумулаторите е с маса около 150 кг.

Втората секция на новите акумулатори ще бъде монтирана на 29 март от изцяло женски екипаж - Ан Макклейн и Кристина Кох. Това ще се случи за пръв път в историята на космонавтиката.

Двама от екипажа на МКС излязоха на космическа разходка (ВИДЕО)

Астронавтките ще излязат в открития космос в 14.20 ч. българско време и ще трябва да приключат работата си в рамките на шест часа и половина.
БТА