Уестминстърското абатство
Уестминстърското абатство / Thinkstock/Getty Images
Причините са различни, но крайният резултат е един и същ: строителството на тези пет сгради е отнело цяла вечност - във всеки случай повече от 5 века.

"Дойче веле" представя тези пет архитектурни шедьоври:
 

Уестминстърското абатство
Thinkstock/Getty Images

Уестминстърското абатство

Още от времето на Уилям Завоевателя в Устминстърското абатство са коронясвани английските крале и кралици. Историята на Уестминстърското абатство обаче е още по-стара: през седми век там се е издигала черквата "Уестминстър". Върху нейните основи през 1245 година започва изграждането на катедралата. Последните пристройки към двете основни кули са завършени през 1745 година. Изграждането отнема 500 години.
 

Миланската катедрала
Thinkstock/Getty Images

Миланската катедрала

Тя не само е най-голямата забележителност на Милано, но и най-значимият обект на готическата архитектура. През 1388 година са положени основите на катедралата Санта Мария Нашенте, или Миланската катедрала. Впоследствие много известни архитекти продължават строителството. Катедралата е завършена окончателно през 1965 година. Изграждането ѝ отнема цели 577 години.
 

Кьолнската катедрала
Thinkstock/Getty Images

Кьолнската катедрала

Кьолнската катедрала е черква на суперлативите. При завършването на строителството ѝ през 1880 година тя е била най-високата сграда в света с най-голямата за времето си метална конструкция и най-голямата висяща камбана. В Кьолнската катедрала е представено и най-старото изображение на разпнатия Христос. Но строителството ѝ е продължило цели 632 години.
 

Дворецът Алхамбра
Thinkstock/Getty Images

Дворецът Алхамбра

Архитектурният комплекс Алхамбра в Гранада е един от най-великолепните образци на архитектурното изкуство на маврите. До 1492 година Алхамбра е резиденция на мавърските владетели. Комплексът е включен в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство и всяка година е посещаван от над три милиона туристи. Строителството на дворцовия комплекс е продължило над 600 години.
 

Стоунхендж
Thinkstock/Getty Images

Стоунхендж

Стоунхендж е най-известният мегалитен паметник в света. Никой не знае колко време е отнело изграждането му. Учените предполагат, че строителството е преминало през най-малко пет етапа в продължение на цели 1400 години. Още по-оспорвано е за какво въобще е служело съоръжението в Южна Англия.
Deutsche Welle