Ананасът е сладък, мек плод, любима съставка в плодови салати и някои пици. Но може да не знаете, че е пълен и с витамини и е много здравословен.
Той е чудесен източник на витамин С и не е с високо съдържание на калории. „Ето защо това е чудесен източник на витамини и минерали, но също така и на фибри, което допринася за ситостта и контрола на теглото“, казва диетологът Кари Ганс за „EatThis“.
Ако обичате ананас, може да се изненадате как всъщност се отразява на тялото ви. Някои последици са много положителни, но в някои случаи има отрицателно въздействие. Ето по какъв начин:
Амок Трей - екзотично ястие от Камбоджа (ВИДЕО)
1. Полезен е при възпаления на дебелото черво
Ензимът бромелаин, съдържащ се в ананаса, играе важна роля в противовъзпалителните процеси. В едно проучване експертите са установили по-ниски нива на възпаление при хора, които са яли ананас, отколкото при тези, които не са яли.
2. Може да причини сърбеж, обрив и подуване
Това обикновено се случва с хора, които са алергични към ананас, и може да бъде с различна интензивност.
3. Намалява възпалението
Благодарение на антиоксидантите и витамин С, които имат противовъзпалителни свойства, той помага и намалява болките в ставите при хора с остепороза, повишава имунитета и намалява риска от сърдечни заболявания.
4. Може да причини повръщане и диария
Въпреки че това в никакъв случай не са чести реакции, някои хора са чувствителни към бромелаин и могат да получат диария и повръщане. Същото може да се случи и при прекомерна консумация на ананас, но причините не са известни.
Плодовете, които правят чудеса за кожата ни през лятото (ВИДЕО)
5. Предизвиква чувствителност в устата
Отново, благодарение на ензима бромелаин, който разгражда някои протеини, той причинява усещане за парене или чувствителност в устата. Въпреки че това чувство е доста често, ако ви притеснява, можете да сварите ананаса преди ядене и да избегнете този страничен ефект.
6. Подобрява здравето на костите
Ананасът е важен източник на манган, който играе важна роля за здравето на костите.
7. Облекчава болката
Бромелаинът има противовъзпалителни свойства, които облекчават болката и подуването при изгаряния, болки в ставите и други възпалителни процеси.
8. Понижава кръвното налягане
Този ензим допълнително забавя запушването на кръвоносните съдове и увеличава производството на червени и бели кръвни телца, което разбира се допринася за по-добър кръвен поток.
9. Може да причини кървене
Бромелаинът "действа" също срещу съсирване на кръвта и я разрежда. Това може да причини прекомерно кървене при някои хора.
Той е чудесен източник на витамин С и не е с високо съдържание на калории. „Ето защо това е чудесен източник на витамини и минерали, но също така и на фибри, което допринася за ситостта и контрола на теглото“, казва диетологът Кари Ганс за „EatThis“.
Ако обичате ананас, може да се изненадате как всъщност се отразява на тялото ви. Някои последици са много положителни, но в някои случаи има отрицателно въздействие. Ето по какъв начин:
Амок Трей - екзотично ястие от Камбоджа (ВИДЕО)
1. Полезен е при възпаления на дебелото черво
Ензимът бромелаин, съдържащ се в ананаса, играе важна роля в противовъзпалителните процеси. В едно проучване експертите са установили по-ниски нива на възпаление при хора, които са яли ананас, отколкото при тези, които не са яли.
2. Може да причини сърбеж, обрив и подуване
Това обикновено се случва с хора, които са алергични към ананас, и може да бъде с различна интензивност.
3. Намалява възпалението
Благодарение на антиоксидантите и витамин С, които имат противовъзпалителни свойства, той помага и намалява болките в ставите при хора с остепороза, повишава имунитета и намалява риска от сърдечни заболявания.
4. Може да причини повръщане и диария
Въпреки че това в никакъв случай не са чести реакции, някои хора са чувствителни към бромелаин и могат да получат диария и повръщане. Същото може да се случи и при прекомерна консумация на ананас, но причините не са известни.
Плодовете, които правят чудеса за кожата ни през лятото (ВИДЕО)
5. Предизвиква чувствителност в устата
Отново, благодарение на ензима бромелаин, който разгражда някои протеини, той причинява усещане за парене или чувствителност в устата. Въпреки че това чувство е доста често, ако ви притеснява, можете да сварите ананаса преди ядене и да избегнете този страничен ефект.
6. Подобрява здравето на костите
Ананасът е важен източник на манган, който играе важна роля за здравето на костите.
7. Облекчава болката
Бромелаинът има противовъзпалителни свойства, които облекчават болката и подуването при изгаряния, болки в ставите и други възпалителни процеси.
8. Понижава кръвното налягане
Този ензим допълнително забавя запушването на кръвоносните съдове и увеличава производството на червени и бели кръвни телца, което разбира се допринася за по-добър кръвен поток.
9. Може да причини кървене
Бромелаинът "действа" също срещу съсирване на кръвта и я разрежда. Това може да причини прекомерно кървене при някои хора.