Академия ще подготвя изтънчени кулинари
Академия ще подготвя изтънчени кулинари / netinfo

Кулинарна академия ще бъде разкрита от тази есен в Международния колеж в Добрич, обяви ректорът на висшето бизнес училище доц.Тодор Радев.

Това ще е най-модерното готварско учебно заведение в България и в Източна Европа, увери Радев. Желаещите да научат как се приготвят изтънчени ястия в професионална среда ще карат две годишен курс. Те ще се обучават още как да комбинират храни и напитки, да правят менюта и да изготвят точни калкулации.

Вече е поръчано модерно оборудване за кулинарната академия, което ще струва около 200 хиляди евро. Училището ще се разработва съвместно с партньори на добричкия колеж от Маастрихт, Холандия. Цялата инвестиция ще надхвърли 500 хил.евро, като 350 хиляди от тях ще предостави холандското правителство.

Завършилите курса ще получават акредитирана международна диплома по „Кулинарни изкуства”. Ръководството на колежа обещава да привлече за лектори световно известни готвачи от изискани хотели и ресторанти от цял свят. Курсистите пък ще ходят на стаж в заведения в Европа и САЩ.

Майстор-кулинарите, завършили академията, лесно ще си намират добре платена работа в цяла Източна Европа, смята Радев. Висшите кулинарни училища на стария континент били много малко, за разлика от САЩ, където това образование е широко разпространено.