В някои страни се честват празници, които макар с различни имена, се отнасят за едно и също — връзката с духовния свят, в който са духовете на умрелите, феите, вещиците. Ето 5 подобни на Хелоуин празника:

1. България

На Нова година се организира кукерски събор. Млади и стари се обличат в народни носии, маскират се и започват да гонят злите духове. Кукерските игри и обичаи се изпълняват само от мъже, главно ергени. Кукерите имат за цел да уплашат злите духове, така че да има богата реколта през следващата стопанска година.

Пет български обичая, които са по-абсурдни от Хелоуин (СНИМКИ)

2. Мексико

Денят на мъртвите е мексикански празник и се отбелязва през първите два дни на ноември. Вярва се, че през нощта на 31-ви октомври духовете на мъртвите се връщат в домовете им. В тяхна чест града и гробищата се украсяват пищно, а през деня улиците са изпълнени с танцуващи хора, облечени като скелети, като по този начин споменават живота, а не смъртта на покойниците.

3. Великобритания

Денят на Гай Фокс се отбелязва на 5-ти ноември във Великобритания. На този ден се горят фигури на Фокс, а децата обикалят от врата на врата, искайки пени за Гай. На този ден се отбелязва годишнината от Барутния заговор, който е бил неуспешен опит да бъде взривен британският парламент и да бъде осъществен държавен преврат от група католици.

Ще познаете ли тези звезди, маскирани за Хелоуин? (СНИМКИ)

4. Филипините

Филипинската версия на Хелоуин е доста подобна на американската. Децата обикалят от къща на къща, предлагайки песен в замяна на храна, бонбони или пари. Идеята на празника е децата да помогнат чрез песните си на духовете на мъртвите да преминат в отвъдното.

Хелоуин
Thinkstockphotos

5. Гърция

Гръцката версия на Хелоуин е близка до българския Сирни заговезни. Хората се обличат в специални костюми, слагат си маски и танцуват по улиците. Децата обикалят от къща на къща, карайки стопаните да познаят кой се крие зад маската.

И още:

Хелоуин - мрачен, обичан и мразен (ВИДЕО)

Тръмп и съпругата му отбелязаха Хелоуин в Белия дом (СНИМКИ)

Ако на Хелоуин видиш паяк, това е духът на любим човек, който те пази

Хелоуин може да се окаже и опасен?

Какво е Хелоуин за българите: Горещите дебати във Facebook

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук