Най-странните суеверия и поверия за Хелоуин
Най-странните суеверия и поверия за Хелоуин / снимки: morguefile.com, sxc.hu

На 31 октомври милиони хора по света празнуват Вси светии или Хелоуин. В последната нощ на октомври по традиция хората по цял свят се маскират с всевъзможни костюми - на вампири, вещици, пирати, призраци.

Неотменна част от Хелоуин е и тиквеният фенер - Светещият Джак.

За празника на Вси светии има редица поверия:

Ако застанеш на кръстопът в този ден, ще чуеш как вятърът ти нашепва неща от миналото в ухото.

Ако гледаш пламъка на свещта в нощта на Хелоуин, ще надникнеш в бъдещето.

Ако пламъкът на свещта стане син, в стаята има дух.

Тиквеният фенер държи злите духове далече от нас.

Всеки, роден на Хелоуин, може да комуникира с духовете.

В миналото се е смятало, че вещиците се страхуват от коне, затова са яхнали метли. По тази причина някои хора слагат подкова на вратата, за да плашат вещиците.

Ако на Хелоуин си сложиш дрехите наобратно и започнеш да вървиш назад, ще срещнеш вещица.

Ако чуете стъпки зад гърба си на Хелоуин, не се обръщайте! Поверието гласи, че така ще предизвикате смъртта.

Видиш ли паяк в нощта на Хелоуин, това може би е духът на любим човек, който те наблюдава.

Ако черна котка ти пресече пътя на Хелоуин, това носи късмет. Ако котката е бяла, е на нещастие.

На Хелоуин не се ходи на лов, защото душите на ловците ще бъдат откраднати от зли духове.

На Хелоуин се правят най-точните гадания на бъдещето.

На този ден границата между света на видимото и невидимото е най-тънка.

Момичетата, които през нощта на Хелоуин отидат с фенера до поток или река, ще видят образа на бъдещия си съпруг във водата.

Найстранните суеверия и поверия за Хелоуин
netinfo
Празникът Вси светии е католически. Утвърден е от папа Григорий Четвърти през 853 г. като ден за почит към всички християнски светци и мъченици.

Хелоуин е особено популярен в Ирландия, Великобритания, САЩ и Канада. Предполага се, че тържествата на този ден са свързани с древна келтска традиция.

Празникът произхожда от древните келти, които празнували своята Нова година -Хелоуин (Samhain) в края на октомври. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите, а сенките на умрелите през изминалата година навестяват Земята. Тези души търсели живи тела, в които да се вселят. Затова  живите се маскирали с животински кожи и страшни маски с надеждата да уплашат привиденията и да се предпазят от тях. Оставяли им храна отвън, за да не влизат в домовете  им. След това се събирали около големи огньове, запалени  от жреците.

В Латинска Америка и Испания началото на ноември е известно като Дни на мъртвите. Хората вярват, че през тези дни починалите се връщат у дома, затова във всеки дом има олтар с храна, вода и кърпа. В последния ден на празника мексиканците пият на гробището текила, а група музиканти свири в чест на починалите.

В Англия пък някои от традициите започват да се провеждат на 5 ноември, в памет на известния английски заговорник Гай Фокс, който искал да взриви зданието на парламента и бил осъден на смърт. А присъдата била изпълнена на 5 ноември 1606 година.

В България православната църква отбелязва празника на Вси светии в началото на лятото, в първата неделя след Петдесетница. А през ноември е Архангеловата Задушница - в съботата преди Архангелов ден, който е винаги на 8 ноември.