Вулканите винаги са впечатлявали със своето величие, както и с опасността, която носят за човечеството, пише каналът "Top Of The Tops" във vbox7. Ето и кои са най-опасните активни вулкани в света:

Котопакси

Котопакси се намира в централната част на планинската верига Кордилери в централен Еквадор. Той е един от най-високите вулкани в света, достигащ 5897 метра. Котопакси е един от най-активните вулкани на Земята, като е изригнал над 50 пъти от 16-ти век до днес. Последното му изригване е през 1904 г., макар че през 2005 г. също е имал опити. Тъй като вулканът е близо до силно населен район, изригването му днес би довело да опустошителни резултати.

Котопакси
iStock/Getty Images

Попокатепетъл

Попокатепетъл е вторият най-висок вулкан в Северна Америка, разположен само на 70 километра югоизточно от Мексико Сити. През 1994 г. от вулкана излиза гъст дим, който кара околните градове да се евакуират. През 2000 г. се регистрира и едно от най-мощните изригвания на вулкана до момента. Учените прогнозират, че в крайна сметка ще има много по-силно изригване, но все още не зная кога.

Попокатепетъл
iStock/Getty Images

Везувий

Везувай е единственият активен вулкан в континенталната част на Европа. Известен е с големите си изригвания, едно от които унищожава град Помпей през 79 г. сл. Хр. Само за няколко века е имал 8 големи изригвания, последното, от които е през 1944 г. Тъй като Везувий е близо до много населени райони на Италия, като град Неапол, италианското правителство прави всичко възможно, за да се подготви за бъдещи изригвания.

Везувий
iStock/Getty Images

Майон

Mайон е най-известният от активните вулкани, намиращ се на остров Лусон във Филипините. Известен е със формата си на почти перфектен конус. Вулканът изригва често, като най-големи щети нанася през 1814 г., когато убива повече от 1200 души. Последно Майон изригва през януари 2018 г., което води до евакуация на повече от 56000 души.

Майон
iStock/Getty Images

Планината Мерапи

Планината Мерапи или „планина на огъня“ е един от най-активните вулкани в Индонезия, който изригва от векове. Той се намира близо до центъра на остров Ява. Най-големият риск при този вулкан е пирокластичният поток, който при изригването си от 1994 г. убива 64 души. В края на 2010 г. има няколко изригвания с пирокластични потоци, които отнемат живота на много хора, а десетки хиляди са евакуирани.

Планината Мерапи
iStock/Getty Images