/ / iStock/Getty Images
Коалите, носорозите и белите мечки могат да последват динозаврите и да изчезнат от лицето на Земята, ако продължават да измират - алармират природозащитниците. Около 6 400 животински вида са застрашени от изчезване. Вижте в Deutsche Welle:

Над 30 000 животински видове са определени за "застрашени" и са включени в Червения списък на Международния съюз за защита на природата, най-застрашените от измиране са 6 400. Природозащитната организация WWF предупреди, че в момента сме свидетели на "най-голямото измиране на видове след изчезването на динозаврите", пишат германските медии.

Седемте най-големи масови опустошения на Земята, които историята познава (ВИДЕО)

Сред основните причини за критичното положение са загубите на местообиталища, бракониерството и незаконната търговия, измененията в климата и замърсяването на природата. От WWF посочват, че изчезването на видове е опасно и за планетата като цяло, и за човечеството: "Биоразнообразието не е лукс, то има важна роля и изпълнява определени задачи. Огромна част от видовете например имат грижата за прехраната на човечеството - като насекомите, които опрашват около три четвърти от ядливите растения. Намаляването им може да предизвика редица промени", предупреждават от организацията и отбелязват, че на този етап учените не разполагат с достатъчно информация, за да преценят реалните последици от изчезването на определени животни.

бели мечки
iStock/Getty Images

Рискове има за белите мечки, пингвините и коалите

В доклада на WWF като пример за изчезващ вид са посочени белите мечки: една трета от популацията им може да изчезне до 2050 г. в резултат на климатичната криза. В залива Хъдсън все още живеят 842 животни, но това е с около 18 процента по-малко, отколкото през 2011 г., пише "Шпигел". Застрашени от изчезване са и императорските пингвини - ако глобалното затопляне продължи, популацията им може да намалее с 86 процента до 2100-ата година.

Броят на коалите също се е свил драстично. През октомври 2019-а над 2000 коали станаха жертва на големите горски пожари в Австралия. Вследствие на тях бяха унищожени огромни площи от евкалиптови гори, които са естественото местообиталище и източник на храна за животните. Според природозащитната организация Australia Koala Foundation, все още има между 43 000 и 100 000 коали, но броят им е намалял с около една трета през последните 25 години.

Еберхард Брандес от управителния съвет на WWF е на мнението, че има връзка между климатичната криза и изчезването на видовете. "Глобалното затопляне променя екосистемите с драматични темпове. Много животни и растения не могат да се адаптират достатъчно бързо". Но не всички животни стават жертва на климатичните промени.

Животните, които изчезнаха през XX век (ВИДЕО)

Някои измират, други оцеляват

През ноември загина и последният суматрански носорог в Малайзия. Местообиталището на животните е безвъзвратно унищожено заради изсичането на горите за плантации с палмово масло, производството на хартия и въгледобива. В Индонезия този вид носорози все още се срещат, но според WWF, броят им е по-малко от 80, пише "Шпигел".

носорог
iStock/Getty Images

Някои животни обаче успяват умело да се приспособят към новите условия. WWF дава за пример златния чакал, който все по-често напуска топлата югоизточна част на Европа и се заселва в районите на Централна Европа, включително и в Германия. По информация на ДПА европейската популация на златния чакал включва 117 000 животни.

Климатично бедствие застрашава планетата

Сред големите победители сред животните е и сайгата или т.нар. степна антилопа. Тя е успяла да развие имунитет срещу вирусното заболяване, унищожило почти целия ѝ вид преди 3 години  - по данни на WWF по време на епидемията броят на антилопите е намалял от 11 000 до 3000. Освен това във Виетнам за първи път от 30 години бе открит виетнамски канчил от семейството на еленовите прасета. Последният известен представител на вида е бил застрелян през 1990 г.
 
Deutsche Welle