Там, където жени потискат жени

/ Thinkstock/Getty Images
Самите те са жени, но смятат феминизма за престъпление и проповядват, че задачата на жената е една: да си стои вкъщи, да слуша мъжа си и да ражда деца. В ислямски Иран жените, които се борят за правата си, живеят опасно.

"Равнопоставеност на половете ли? Та това е противоконституционно", казва Мино Аслани. Командирката на женско подразделение на ислямските милиции "Басидж" е възмутена от "феминистката активност" при управлението на президента Хасан Рохани. Аслани призовава консервативното правосъдие да сложи край на стремежите за постигане на равнопоставеност, защото това не подхождало на едно ислямско общество.

Пет забрани за жените в Саудитска Арабия

Подразделението на Аслани е нещо като неофициална тайна полиция, подчинена на религиозния водач аятолах Хаменей. Задачата ѝ е да следи дали жените в Иран спазват законите на шериата. А според тези закони, жените са безгласни букви в обществото. Всички важни решения се взимат от бащите, от съпрузите или от държавата. Например дали една жена има право да пътува, да следва, да работи, да се омъжва. Дори облеклото е строго регламентирано.

Турският президент: Жените и мъжете не могат да бъдат равни

За да бъде променено това положение, са необходими политически решения. "Но участието на жените в политиката е нежелано. Все още ни преследват заради миналогодишната ни кампания", разказва Мариам в интервю за Дойче Веле. Тя е една от активистките, които преди парламентарните избори през февруари 2016 подеха кампания под мотото "Да сложим край на мъжкото лице на парламента!". Основното им искане - женска квота от минимум 50 мандата в 289-местния парламент - си остана обаче нереализирано.

Бащи, които се женят за осиновените си дъщери

"С добре организираната си кампания активистките все пак постигнаха нещо много важно: осуетиха избирането на някои депутатки, които през последния законодателен период не само подкрепяха, но дори сами предлагаха решения, които ограничаваха свободите на жените", казва Мансурех Шояе, една от лидерките на иранското женско движение и съоснователка на сайта "The Feminist School". На няколко пъти властите я арестуват заради нейната дейност. От 2009 година Шояе живее в чужбина, откъдето "захранва" женското движение в Иран с нови идеи и инициативи.


Изгониха иранка от мач в Рио заради плакат за правата на жените (СНИМКИ)

"Преди последните избори активистките провеждаха разяснителна работа сред избирателите и избирателките, като им посочваха кой какви закони е подкрепял", обяснява Шояе и посочва конкретен пример: консервативната депутатка Фатеме Алиа, отявлена поддръжничка на бившия президент Махмуд Ахмадинеджад, застъпва мнението, че жените трябва да си стоят вкъщи, за да се грижат за мъжете си и за възпитанието на децата. Алиа е депутатка цели три законодателни периода, в рамките на които подкрепя почти всички оспорвани промени в законите. Към тях спада забраната за доброволна стерилизация, която е сред най-често използваните методи за предотвратяване на нежелана бременност.

Колко момичета стават жертва на този жесток ритуал?

Алиа подкрепя дори закон, който разрешава на бащите да се женят за осиновените си дъщери. "Активистките изпратиха г-жа Алиа вкъщи, за да може да изпълнява там задълженията си на предана съпруга", казва с усмивка Мансурех Шояе по повод осуетеното преизбиране на консервативната депутатка.

Заради едно ръкостискане

В сегашния ирански парламент има 17 депутатки. Звучи малко, но е два пъти повече в сравнение с предишния законодателен период. На последните избори за депутатско място са се кандидатирали общо 1234 жени, но повече от половината са били директно отхвърлени от иранския Съвет на пазителите. Съветът е част от правителството и преди избори винаги дава своята оценка за идеологическата квалификация на кандидатите. Но наблюдението продължава и след изборите. Мино Халеги, която бе избрана като трети депутат от град Исфахан, трябваше да върне мандата си. Причината: Съветът на пазителите сметна, че е прегрешила, тъй като по време на командировка в чужбина се ръкувала с мъж.

Все повече малки момиченца се омъжват насила в Иран

Дори президентът Рохани не беше в състояние да промени това решение. Въпреки всичко обаче парламентарните избори бяха победа за реформаторите около умерения Рохани, който се застъпва за равнопоставеност и повече права за жените, особено в политиката. Така например е красноречив факт, че неговата вицепрезидентка Шахиндохт Молаверди, която отговаря за въпросите на жените и семейството, е член на женското движение в Иран.

"Феминистка кучка"

Юристката Молаверди си е поставила за цел да създаде повече работни места за жени. Иска също така да подсигури по-добре самотните майки и настоява за по-силно участие на жените в политиката. А в момента подкрепя една инициатива, която цели да забрани сключването на брак с момичета, които са под 13-годишна възраст. Заради всичко това Молаверди е една от най-мразените личности в консервативните кръгове. Техни вестници дори я нарекоха "феминистка кучка".
Deutsche Welle
12 часа

Що за човек е бил Хитлер?

Какъв е бил Хитлер - човекът, който носи вина за едни от най-зверските престъпления ...
15 часа

Социалните услуги ще могат да се извършват и по домове, училища, лечебни заведения

Социалните услуги да могат да се извършват и по домове, училища, лечебни заведения ...
1 ден

Десет неща, които германците обожават

Бира, градински джуджета и нудизъм: всичко това е типично за Германия и германците. ...
5 дни

Как би изглеждала Русия след Путин

В интервю за "Дойче веле" Михаил Ходорковски отново разказа как би изглеждала Русия ...
5 дни

А Вие ползвате ли найлонови торбички?

Ползваме ги средно 25 минути, а пълното им разграждане продължава цели четири столетия. ...
5 дни

Нацисткото "съкровище" на Аржентина

Бюст на Хитлер, нож с нацистки символи, медицински уреди: в Аржентина откриха над 70 ...
7 дни

Агресивният и амбициозен нов престолонаследник на Саудитска Арабия

Тридесет и една годишният принц Мохамед бин Салман стана наследник на саудитския трон ...
7 дни

Властта на Путин ще се пропука

"Властта на Путин ще се пропука. Той вече не е първа младост и държавният апарат ще започне ...
20.06.2017

Най-малкото училище на света (ВИДЕО)

На малкия гръцки остров Арки няма магазини, нито пък някакви служби. Даже лекар и връзка ...
20.06.2017

Възможно ли е руските предупреждения към САЩ да се окажат блъф?

Дълго натрупваното напрежение между Русия и САЩ излезе наяве вчера, след като Москва ...
20.06.2017

Наистина ли дяволът има рога, копита и опашка?

Защо дяволът винаги е изобразен с рога, копита и опашка? Той наистина ли ги има? И ако ...
19.06.2017

Най-тежката загуба за България и Румъния

Две българки и двама румънци - четири съдби, които разказват историята на едно явление, ...
17.06.2017

Хелмут Кол - архитектът на германското обединение

Ролята на Хелмут Кол като "канцлер на обединението" го превърна в титан на германската ...
16.06.2017

България и нейните шегаджии

Съветникът на президента Румен Радев има снимка с хитлеристки мустачки и с изпъната ...
16.06.2017

Защо ислямът обещава на мъжете точно 72 девици в рая?

Защо в исляма, като награда след смъртта, в рая всеки го очакват 72 девственици? Защо ...
16.06.2017

Животът на пет чистачки в Гърция (ВИДЕО)

Какво е да си чистачка в Гърция? Пет жени от България, Албания, Молдова, Южна Африка ...