Спорът за приемането ни в Шенген може да продължи месеци
Спорът за приемането ни в Шенген може да продължи месеци / Sofia Photo Agency

Спорът за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство може да продължи месеци, защото Франция и Германия не дават сигнали, че биха се отказали от позицията на несъгласие с присъединяването през март 2011 година, пишат румънски вестници, като цитират коментарен материал на в. "Файненшъл таймс".

В статия под заглавие "Изтокът и Западът имат различни интереси" в. "Файненшъл таймс пише, че 2011-та трябваше да бъде годината, в която бившите комунистически държави да покажат, че са равнопоставени с тези в Западна Европа, осигурявайки председателството на ЕС за първи път в историята на съюза. Ако последният месец представлява някакъв индикатор, то тогава обаче 2011-та се очертава трудна година, смятат британските журналисти.

Мандатът на Унгария начело на ЕС, започнал само преди седмица, вече е белязан от голям спор. Западните правителства обвиниха унгарския премиер Виктор Орбан, че нарушава основни принципи на ЕС с приемането на радикален закон, за който се твърди, че дава на премиера неуместни правомощия над медиите, пише БТА.

От друга страна, Полша, която ще поеме председателството на ЕС през юли, бе замесена миналия месец в спор с Великобритания, Франция и Германия във връзка със замразяване на европейски средства.

Към всичко това се прибавя спорът за присъединяването наБългария и Румъния към Шенген. Франция и Германия казват, че то не може да стане през март, както биха искали ръководителите на двете страни.

"Файненшъл таймс" припомня, че френско-германската позиция предизвика огромно недоволство в Букурещ.