Русия се отбранява от отбраната на НАТО и САЩ
Русия се отбранява от отбраната на НАТО и САЩ / снимка: Reuters

Руските вестници "Ведомости" и "Комерсант" разказват за конференцията, уредена от министерството на отбраната в Москва за експерти от 50 държави. Ведомството се опита да убеди САЩ и НАТО, че системата им за противоракетна отбрана (ПРО) застрашава стратегическата стабилност. Според изданията обаче от този опит не е излязло нищо, информира Би Би Си.

Чрез компютърно моделиране на форума бяха представени сценарии как ще реагира ПРО на САЩ, ако руски междуконтинентални ракети бъдат изстреляни по цели в Щатите, с оглед на възможностите на американските радари в различни страни. Показано бе, че радарите на САЩ, разположени в Европа и на кораби, дават възможност да бъдат сваляни с противоракети, изстрелвани от Аляска и Калифорния, ракети, изстреляни срещу САЩ от Централна, Западна Русия и акваторията на Далечния изток, посочва "Ведомости".

Така Русия за пръв път разпространи неопровержими според нея доказателства, че разполаганата от НАТО система за ПРО заплашва ядрените сили на Русия, пише "Комерсант".

Вестникът обобщава реакцията на западни експерти, участвали в конференцията: как може Москва да заявява, че смята да сътрудничи с НАТО, и същевременно да настоява за гаранции, че ще успее, ако се случи нещо, да унищожи САЩ?

Руските военни обаче не виждат тук противоречие. Заместник-министърът на отбраната Анатолий Антонов заяви, че концепцията за ядрено възпиране днес е по-актуална от всякога и че ако разполагането на натовската ПРО наруши стратегическия баланс, формиран за половин век, рискът от конфронтация ще нарасне в пъти. Той изрази надежда, че форумът, организиран от неговото ведомство, ще помогне "да се стесни пропастта от недоверие" заради ПРО между Русия и Запада.

"Домакините впрочем тутакси посочиха какво ще стане, ако тази пропаст не се стесни - разказва "Комерсант". - Началникът на руския Генерален щаб Николай Макаров заплаши, че ако възникне напрежение, Русия може да нанесе превантивен удар по европейската ПРО. С цел "огнево поражение на компоненти от ПРО", поясни той, "в Южна и Северозападна Русия може да бъдат разположени нови ударни оръжия, включително ракетен комплекс "Искандер" в Калининградска област."

Според всекидневника представителите на държави от НАТО са били "шокирани" от думите на Макаров. "Той говореше тъй непринудено за евентуален удар срещу страни, на чиято територия ще бъдат разположени елементи от натовската ПРО, сякаш все още сме в студена война! - цитира изданието неназован високопоставен западен делегат. - Това прилича по-скоро на шантаж, отколкото на стремеж към сътрудничество."

"Русия все още мисли със старите категории и това, честно казано, буди страх. Какво ти доверие при това положение?", заявил друг участник в конференцията.

Заместник-генералният секретар на алианса Алекзандър Вършбоу нарече руския компютърен модел "неубедителен" и "базиран на погрешни изчисления". А специалният пратеник на САЩ по стратегическата стабилност и ПРО Елън Таушър, цитирана от "Комерсант", е "приятно изненадана, че Русия приписва на натовската ПРО възможности, каквито системата няма", отбелязва вестникът.

САЩ неведнъж са заявявали, че системата за ПРО не е насочена срещу Русия. И дори са готови да документират това изявление, "но не в юридически задължаваща форма", напомня той.

Западни делегати обясняват, че да се искат такива гаранции "не е реалистично", защото те не биха минали през парламентите на страните от НАТО и най-вече през Конгреса на САЩ. Западът предлага да започне сътрудничество в сферата на ПРО, което ще породи доверие. Русия обаче настоява, че сътрудничество може да има, едва след като получи юридически гаранции. Затова не бе постигнат напредък по въпроса за ПРО, пише "Комерсант".

Западните военни все още са убедени, че системата за ПРО им е необходима. И нищо чудно, като знаем какви пари ще могат да спечелят от нея американските производители на оръжия, коментира "Московский комсомолец".

Изданието припомня случайно записаните от журналисти думи на президента Барак Обама през март на форум в Сеул към руския държавен глава Дмитрий Медведев: "След изборите ще мога да бъда по-гъвкав". И пояснява: "Правителството на демократите е подложено днес на безумен натиск от републиканците - и в политическата плоскост ("ястребите" критикуват президента, защото бил твърде мек с бившата "империя на злото"), и в лобистката (военните корпорации искат да са сигурни, че няма да изгубят астрономическите печалби, ако Обама бъде преизбран".

В Москва бе представена и немаловажната позиция на третата страна - европейците. Те отправяха напълно ясни сигнали, че одобряват и двете други страни, които обаче все пак трябва да тръгнат към разбирателство, добавя "Московский комсомолец". Изданието цитира директора на управлението за стратегически проучвания във френското министерство на отбраната Мишел Мирайе: "Убеден съм, че не бих засегнал никого, ако кажа, че Русия използва разполагането на ЕвроПРО, за да оправдае масовото модернизиране на собствените си ядрени нападателни въоръжения - и никой няма правото да й отрича това право". (БТА)