/ ThinkStock/Getty Images
Мирен, демократичен, с добри икономически показатели: на 50-ия си рожден ден райският остров Мавриций се представя пред света като една африканска история на успеха. Така ли е наистина? Как се живее на Мавриций?

Мавриций, наричан "райски остров", отбелязва на 12 март националния си празник. Но тази година островната държава с население от 1,2 милиона души има още един повод да празнува - навършват се 50 години от нейната независимост. За празника островът край източното африканско крайбрежие се показва откъм хубавата си страна - Мавриций е мирна и политически стабилна държава с добри икономически показатели.

Мавриций
ThinkStock/Getty Images

"Мавриций е истинска история на успеха на африканския континент", посочва Алекс Вайнс, ръководител на отдела за Африка в британския мозъчен тръст Chatham House. В индекса Mo-Ibrahim, който оценява работата на африканските правителства, от пет години насам Мавриций заема все първото място. Добри оценки дава и американската неправителствена организация Freedom House: пълна единица (най-високата оценка) за политическите права и двойка за гражданските свободи. Държавният глава на Мавриций е жена - единственото изключение в цяла Африка. Но президентката на страната е обвинявана в злоупотреби с държавни средства, поради което е застрашена от импийчмънт.

От 16 век до днес

Откакто през 1968 година получава независимост, Мавриций се развива наистина успешно - за разлика от много от съседите си, като Мадагаскар например, преживели военни преврати, диктатури и продължителни периоди на насилие. "В миналото правителствата се сменяха сравнително често, а различните политически партии често образуваха алианси. Затова в Мавриций никога не се прояви феноменът "Big Man", който познаваме от много други африкански държави", казва Вайнс в интервю за Дойче Веле.

Това определено е постижение, като се има предвид, че Мавриций е мултиетническа страна. Преди през 16 век да бъде открит от португалски мореплаватели, островът е необитаван. В началото на 19 век британските колонизатори заселват там роби и работници от други страни и континенти, повечето от които работят на местните захарни плантации. Техните потомци остават на острова и така Мавриций е трайно заселен.

Най-красивите гледки за събуждане на планетата

Днес хората с индийски корени представляват мнозинство: близо 70 процента от населението на Мавриций са именно от индомаврицийската етническа група. Останалите 30 процента са креоли - потомци на хора с африкански и индийски корени. Повечето маврицийци изповядват индуизма, около 30% се определят като християни.

Мавриций
ThinkStock/Getty Images

Публицистката Кристина Мето от Университета на Мавриций вижда в миналото една от ключовите причини за положителното развитие на островната държава: "Предците на днешните жители на острова са дошли навремето от други континенти. Именно оттам идва убеждението, че всички ние сме тук, за да изградим заедно нещо ново", обяснява Мето.

Най-красивите места на планетата, които скоро може да изчезнат (ВИДЕО/СНИМКИ)

Но културното многообразие крие и конфликтен потенциал, признава публицистката. А британският ѝ колега Алекс Вайнс добавя, че се засилват най-вече напреженията между индомаврицийското мнозинство и мюсюлманското малцинство. "Мавриций обаче се справя с това предизвикателство много по-добре, отколкото редица други африкански държави", твърди експертът.

С доход от 7800 евро на глава от населението Мавриций се нарежда сред водещите страни в Африка. Докато много други африкански държави все още попадат в групата на развиващите се страни, Мавриций е смятан за държава със средновисоки доходи. При това островът отдавна вече не изкарва парите си със захар: туризмът процъфтява, финансовите услуги - също. Островната държава е сред най-предпочитаните данъчни оазиси.

Десетте най-красиви плажа в света

Обратната страна на медала

Но далеч не всички усещат предимствата от това развитие. "Страната постига добър ръст, от който мнозина печелят. Но има и немалко губещи. Под натиск е най-вече средната класа", посочва Вайнс и добавя, че много млади маврицийци са безработни.

В същото време на държавата ѝ става все по-трудно да помага на нуждаещите се - в резултат от икономическите проблеми в предишни години Мавриций е с висока задлъжнялост. "Имаме безплатно образование, имаме безплатно здравеопазване и непременно искаме да съхраним нашата социална система. Въпросът е как да го постигнем, след като държавата не разполага с достатъчно средства", казва Кристина Мето.

Oткриха останки от мегаконтинент под остров Мавриций

Ако не успее да реши тази дилема, Мавриций може да се окаже застрашен от сериозен проблем: мнозина млади хора се присъединяват към различни радикални организации, като например "Ислямска държава", посочва британският експерт Алекс Вайнс и добавя: "Това показва, че и островна държава като Мавриций не може да избяга от глобалните предизвикателства".

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook