Пътуването на Буш из Азия съчетава забавлението с дипломацията
Пътуването на Буш из Азия съчетава забавлението с дипломацията / cнимкa: БГНЕС

Визитата на американския президент Джордж У. Буш в Пекин изглежда по-скоро като почивка - дори като семейна среща. Но обиколката му из три азиатски страни го отведе до прага на два будещи тревога режима, което го принуди да балансира олимпийския дух с деликатността на дипломацията.

По време на еднодневното посещение в Сеул за среща с президента И Мюн-бак преобладаваше бизнесът. В дневния ред фигурираше и въпросът как да бъде принудена Северна Корея да удържи на обещанието да ликвидира ядрената си програма. Последва ден в Банкок в празнична атмосфера заради 75-годишнината на двустранните отношения.

Буш произнесе в Тайланд реч за надеждите си, свързани с американската политика в Азия, след като той си отиде от Белия дом през януари. Президентът отрече твърденията, че регионът е пренебрегван от Америка заради Ирак и Афганистан и подчерта, че отношенията с Китай, Япония и Южна Корея "никога не са били по-добри". Разбира се, поради предстоящите след три месеца президентски избори в САЩ предприемането на значителни инициативи е малко вероятно.

"Речта беше формалност и напомни за ангажиментите на САЩ към Азия, особено в сферата на сигурността и икономиката", казва професор Чайуат Хамчу от университета Чулалонкорн в Банкок.

"Америка имаше три ключови фрази: насърчаване на демокрацията, сигурността и икономиката на Азия. Придържайки се към протокола, Буш не можеше да обяви никаква нова значителна инициатива, тъй като това бе последната му реч за Азия по време на неговия президентски мандат."

Буш изпрати и послание до жителите на Мианмар. Първата дама Лора Буш, гласовит критик на военния режим там, посети център за бежанци, разположен до мианманската граница. Последва малка почивка, в която президентът ще наблюдава откриването на Олимпийските игри. Придружават го съпругата, братът и една от дъщерите му. В Пекин те се присъединиха към баща му и сестра му.

62-годишният президент, който казва, че "спринтира" към силен финал на своя мандат, планира да направи това буквално. При първото си пътуване в Китай със своя баща през 1975 година той прекарвал времето, като карал колело из Пекин. Сега се надява да направи едно кръгче по олимпийския колодрум. Буш беше непоколебим привърженик на Олимпийските игри в Пекин и приблизително преди година даде съгласието си да присъства на откриването. Той спази обещанието въпреки призивите да не заминава за Китай в знак на протест срещу нарушаването на човешките права и политиката на китайските власти в Тибет.

Пътуването на Буш из Азия съчетава забавлението с дипломацията
netinfo

Освен да аплодира американските спортисти Буш държи да гледа баскетболния мач на Съединените щати срещу Китай, който започва по-късно от обичайното му време за лягане. Все още не е ясно колко време ще отдели, за да обсъди Ирак, Северна Корея и търговските спорове с китайското ръководство, което е заето с Олимпийските игри и забавляването на 80 други чуждестранни лидери.

Реакцията на китайското правителство беше ледена, когато Буш се срещна с китайски дисиденти в Белия дом и Конгресът прие резолюция, критикуваща политиката на Китай за човешките права. Говорителят на китайското министерство на външните работи Лю Цзянчао поиска от Съединените щати да "спрат да се месят във вътрешните работи на Китай, под претекст че са загрижени за правата на човека и религиозните свободи и да избягват да вредят на китайско-американските отношения".

По време на четиридневния престой в Пекин Буш ще разговаря с президента Ху Цзинтао, с когото е установил делови отношения и когото определя като "прям човек". Буш ще използва също визитата да повдигне една от любимите си теми: религиозната свобода. В неделя президентът на САЩ ще присъства на литургия в християнска църква и ще разговаря с пастора й, който му изпрати Библия, след като Буш бе изгубил своята при пътуването си в Китай през 2005 г.