Прогнозите в туризма за лято 2006 се сбъдват
Прогнозите в туризма за лято 2006 се сбъдват / netinfo

Марио ал Джебури, председател на Агенцията по туризма, в „Седмицата” на Дарик

Защо отпадна София от съревнованието за зимната олимпиада 2014? Според българската преса това е от шамар до фиаско.

Интересно изказване. Вижте, за мен не беше кой знае колко голямо учудване, че, първо, борбата ще е много конкурентна и, второ, че шансовете на България в сравнение с другите големи държави и курорти, които бяха в съревнованието, наистина бяха недотам високи. Проблемите в нашата кандидатура са това, че нямаше достатъчно, и то си личеше и в доклада, който беше предоставен апропо от самия олимпийски комитет, недостатъчна подкрепа политическа, неяснота по финансирането на самите олимпийски игри, лоша инфраструктура, много проблеми с, екологичните проблеми, които биха се обвързали около самата, построяване на съоръженията и т.н.

Така че, ако трябва да се обобщи, според мен лоша подготовка от наша страна, недостатъчно. . .

А защо тогава изобщо кандидатстваме, г-н Ал Джебури?

Ами, ако, ако трябва да се извлече положителното от всичкото това, мисля, че има достатъчно натрупан опит само и единствено от тази кандидатура, има направени добри, сериозни контакти, които евентуално, ако имаме такова желание, сериозно да кандидатстваме за 2018, вече тези контакти и опит, който е натрупан, може да се включи положително.

Дайте една по една причините. Правителството, казвате, не е оказало достатъчно подкрепа. Вие нали сте от същото това правителство?

Лошото е, лошото е, че председател на Държавна агенция по туризъм прекалено недостатъчно, нито като ниво, нито като сериозност, която би показала намеренията на самата държава. Виждате Русия, самият президент Путин излиза и казва, че той, не само че има закон олимпийски, вече гласуван от руския парламент, но има и решение да се отпуснат 20 милиарда долара за тези олимпийски игри.

Това означава политическа подкрепа на правителството, това означава, че правителството стои зад една кандидатура. А ние просто нито имахме достатъчно изявления от политическите нива, и то на високо ниво, нито имахме сериозната тяхна заангажираност за тази кандидатура...

Е, добре, вие на Сергей Станишев това не му ли го казахте? Да отидете да кажете така и така, г-н премиер, а кажете две думи за тая олимпиада.

Знаете ли, има толкова много неща, които се случват в България, и явно тези хора, които трябваше да застанат зад тази кандидатура, са смятали, че не е приоритет за тях това, което, разбира се, всеки ще си нарежда приоритетите така, както смята.

Ако трябва пак да кажа за абсолютно всички обобщено, недостатъчно далновидност, недостатъчно, така, мислене за бъдещето и какво би допринесла една такава, олимпийски игри, които биха се провели в България, какво означава и за икономическия растеж на държавата, и за позицията, и за самия... самочувствие на българския народ и т.н.

Сам почнахте с темата. Доколко трябва, доколко е самокритична и България в тази ситуация, защото имаше и коментари за това, че понеже сме малка държава, едва ли не заговор на големите, нямаме член на олимпийския комитет да ги слуша какво си говорят, та ако гледаме обективно, почнахте с проблема с инфраструктурата, ако човек погледне една периферна улица в град Залцбург в Австрия и централен столичен софийски булевард, трябва да е луд да избере този град за домакин пред Залцбург.

Вижте, това, че сме малка държава, няма абсолютно никакво значение. Ако погледнем наистина обективно, както казвате, природните дадености и нещата, които не може да се направят с пари, превъзхождаме ако не всичките, то поне голяма част от тези, които кандидатстваха за 2014.

Ама със Залцбург е абсурд да се борим. Те имат Алпите.

Сега естествено и за инфраструктура, олимпийският комитет, едно от най-важните му решения, когато, или критерий, когато взима решение, е фактът за наследство, което би оставила една, олимпийски игри в дадената държава. Точно заради това, защото сме столица и другите не бяха такива, точно заради това, защото олимпийските игри биха подобрили инфраструктурата на България много пъти и биха ни извели с години напред, би трябвало да се смята от олимпийския комитет като нещо много важно.

Разбира се, пак се връщам и на политическата подкрепа. Инфраструктурата не е на ниво, но ако държавата беше застанала и казала, точно както Русия, че ние ще гарантираме, че финансиране ще има да се изградят обекти, инфраструктура и всичко друго, мисля, че по съвсем друг начин щяха да ни бъдат разгледани и документите, и на съвсем различно ниво щяха да ни приемат.

Ролята на еколозите за загубата, които ги споменахте? Те на всяка олимпиада нашите зелени ще казват, че са против.

Не мисля, че те са основната причина. И съжалявам, ако някой, нали, търси разковничето в тях. Естествено те си вършат тяхната работа, трябваше да се намери по-добър диалог може би с тях, трябваше да се намерят правилните компромиси, но не са те виновни за нашия неуспех с тази кандидатура по никакъв начин.

Има ли кандидатура, разбира се, неофициално, обсъждате ли кандидатура на България за член на Международния олимпийски комитет?

Не, това не влиза във, в моите правомощия, нито влиза в моята компетентност. Така че аз не мога да коментирам.

Колко туристи чака България това лято?

Очакванията и прогнозите се сбъдват засега. Аз даже вчера се върнах обратно от Бургас и Слънчев бряг. Курортът Слънчев бряг е на сто процента вече зает. Очакванията са тази година да имаме ръст между 2 и 3 процента в сравнение с 2005 г.

Слънчев бряг. Вие бяхте и покрай тази покана за децата от Чернобил, нали?

Точно така.

Те как реагираха? Колко деца са в България?

14 деца пристигнаха с двама учители. Усещането... и просто лицата на тези деца беше невероятно. Просто пожелавам на всеки един човек да го види това нещо. Беше прекрасно, те бяха много щастливи, като слязоха от самолета, бяха затрупани от подаръци и очакванията им бяха много, така, приятни, така че чувството е невероятно.

Те на чия издръжка са?

Различни. Имаме много и на агенцията, но имаме и много компании, които ни помогнаха, и бих искал да използвам момента да ги поздравя. Това са "Алма тур", които помогнаха с билетите, "Виктория груп" с настаняването, "Веста холдинг" с голяма част от програмата им, компания "Ерос" и т.н. Всички се отзоваха, и то много мигновено с прекрасни програми, подаръци и т.н. да направим едно наистина запомнящо се за децата прекарване и преживяване на българското Черноморие.

Освен благородния жест със сигурност има и идея за това в Украйна да се популяризира България.

Разбира се. Няма да е честно, ако кажем, че това го правим единствено и само от благородност, независимо, че играе голямароля. Разбира се, помага и в рекламата на България в Украйна, помага и за отношенията, но това, което мога поне да уверя хората, е, че няма да е само за един път и за последен път, а напротив.

Вече разработваме планове и за втора група от деца, защото освен рекламата и освен това, което ще допринесе икономически на България, фактът, че ще имаме повече украински туристи, естествено и голяма роля играе благородността, и честно да ви призная, когато ги видях тези деца и усмивките им вчера, почти изцяло се забравят другите ефекти. Изцяло се вижда човешкото и това, че помагаме на едни деца, които не биха имали тази възможност да дойдат и да летуват в България.

Кой е номер едно от чуждите туристи в България, от коя държава идват най-много?

Като бройка?

Да.

В момента се съревновават и Великобритания, и Германия. Рано е още да се каже към края на сезона коя ще бъде повече, но моите предвиждания са все още Германия да запази първа позиция.

А кой плаща най-добре? Коя държава си праща най-богатите туристи тук?

О, това за никой не е тайна, най-платежоспособните и най-добрите и приятни туристи за нас са руските, украинските. Те наистина идват и живеят в България като за последно, както казват хората. Това просто е един техен манталитет и наш, разбира се, че когато човек е на почивка, то тогава наистина трябва да се отпусне и да му е много приятно, а и са по-платежоспособни от туристите, които пристигат от Германия и Великобритания.

А има ли оплаквания от строежите?

Да, продължават. Само вчера даже имах оплаквания от ТУИ, че в един от хотелите им, който е в Равда, до него се продължава да се строи. Даже оплакаха се, че ТУИ е мислил да организира жива верига от шведски туристи, които да спрат това строителство.

Така че за мое огромно учудване, съжаление и вече не знам кой трябва да бъде убеден, че това, което се случва в момента, е пагубно за всички нас и за нашето бъдеще и за бъдещето на туризма, за да се предприемат наистина мерки това по никакъв случай повече да не се случва.

Аз не мога да се сетя шведите имаха ли член на Международния олимпийски комитет, но ако имат, той трябва да не е наред след това, което преживяват шведските туристи по българските курорти, да гласува за София да прави олимпиада.

Ако има, което е вероятно, и ако са му съобщили, което е малко вероятно, разбира се, и правилна би била такава реакция.

Накрая да ви питам, понеже знам, че сте добре с чуждите езици, вие как превеждате акомодейшън?

Ами настаняване.

А сега да го изясним това, защото депутатите спорили, страшен спор е имало по темата за какво ще се прилагат тези 7 процента ДДС, дали за пакетите или само за нощувките и според терминологията на Европейския съюз това било за акомодейшъна и сега това пакетите ли включва или само нощувките?

Значи, аз не съм финансов експерт от Министерство на финансите, за да мога да взимам отношение, но това, което искам да кажа, е, че за нас, и това съм го казвал и преди, ще бъде пагубно, ако наистина тези организирани пакети за туристи, които летуват в България, бъдат облагани с повече от 7 процента за ДДС, за нас това ще е пагубно. Ние няма вече да можем да бъдем конкурентноспособни не само с държавите около нас, но и вече с голяма част от европейските държави, вече няма да може да привличаме туристи не от гледна точка само на цена, но и качество и т.н.

Т.е. да кажем, че според председателя на Държавната агенция по туризма акомодейшън, това е пакет за настаняване.

Точно така.