/ iStock/Getty Images
Американското издание „The Week” разказва в своя статия за българката Цеци Стоянова и нейният нетрадиционен начин за лечение.
 
Стоянова се запознава с него, когато е на 30 години и първоначално е била шокирана и ужасена, след което тези чувства отстъпват място на вълнение и любопитство. Това е причината Стоянова да пътува из цялата си родина България, пише изданието.

Най-безумните трикове за красота на звездите (ВИДЕО)
 
В последното търсене на находки за новия и нетрадиционен метод на лечение, Стоянова и нейният приятел се изкачват на отдалечен хълм край град Кърджали, търсейки специално езеро, известно сред определени местни жители.
 
Това се случва по време на пика на лятото и слънцето е превърнало обикновено езеро в пресъхнало блато. Стоянова разравя с пръсти калния бряг, за да примами това, което преследва от месеци – жадна пиявица.

5 гениални личности, които са били на границата на лудостта (ВИДЕО)
 
В момента Цеци Стоянова е заобиколена от народни средства и алтернативна медицина. Ако някой в семейството й има настинка или грип, той бива третиран с вендузи с огън върху гърба си. Но нейната истинска страст са пиявиците. Тя ги използва ежедневно в продължение на години.
 
Затова, когато чула за езеро някъде в Южна България, пълно с „изключително лековито разнообразие от пиявици“, тя потеглила към мястото.
 
Лечебната сила на пиявиците датира от хиляди години в гробниците на египетските фараони, споменава се в стихове от древногръцката поезия и ранни медицински писания на арабски, китайски и санскрит.

Ритуали, грозни като смъртта
 
Гръцкият философ Хипократ, наричан понякога „бащата на медицината“, твърди, че помагат при болести, възникнали от дисбаланс на телесните течности. Той заявява, че освобождаването на "нечиста" кръв може да предотврати болести и да лекува. Лекарите приемат съвета присърце. В книгата от 2018 г. „Nine Pints: A Journey Through the Money, Medicine and Mysteries of Blood“, журналистката Роуз Джордж се изразява в подкрепа на този алтернативен медицински подход.
 
За ранните лекари, които искат да отърват пациентите от това, което вярват, че е нездравословен излишък от кръв, пиявиците са перфектна възможност. Различните култури използват редица видове за кръвопускане, но най-известният е Hirudo medicalis, известен още като европейска медицинска пиявица.

Eкзотично: Кремена, която се храни с насекоми (ВИДЕО)
 
През Средновековието използването на пиявици се разпространило, когато бръснари добавяли животните към инструментариите си от бръсначи и ножици.
 
Манията с пиявици достига върха си в началото на 1800 г., когато известен френски хирург на име Франсоа Бруса твърди, че конкретна болест произтича от възпаление в червата и може да бъде облекчена чрез кървене. Тъй като разрязаните тъкани са склонни към инфекция и често отделят твърде много кръв, Бруса се застъпва за използването на пиявици като по-безопасна алтернатива.
 
В „Биотерапия - история, принципи и практика“, учебник за използването на живи организми при лечението на болести, авторите Олга Гилева и Коста Мумкоглу обясняват, че лекарите от цял свят, от Бразилия до Източна Европа, са използвали пиявици, за да лекуват всичко - от главоболие до епилепсия и туберкулоза. Руските императори и английските благородници използвали пиявици, когато се разболявали. Бродирани пиявици украсявали дамските рокли във Франция. Лекарите предписват съществата с такава ярост, че популациите с пиявици в цяла Европа стават оскъдни.

Вижте най-шокиращите храни в света
 
В крайна сметка кръвосмученето изчезва с появата на антибиотици и възхода на съвременната медицина. Но употребата на пиявици не е изчезнала. Терапията оцелява за лечение на болка и намаляване на възпалението заедно с други евтини народни средства, особено в Източна Европа, където някои аптеки продават пиявици в буркан и през 60-те години.
 
Днес използването на пиявици за медицинско лечение се нарича хирудотерапия. Много от неговите професионални практикуващи, наречени хирудотерапевти, насърчават терапията с пиявици за лечение на дълъг списък от медицински състояния, от астма до безплодие. Чрез места като Академията по хирудотерапия в Лас Вегас - която таксува с 10 000 долара за пълния си курс - почти всеки може да се сертифицира в практиката.

Растенията, които ще ви помагат да се отървете от комарите (ВИДЕО)
 
Някои хирудотерапевти се специализират в козметични процедури и предлагат пиявици за лице, при които кървавото съдържание на стомаха на пиявицата се разстила върху лицето на клиента в лепкава маска, която трябва да намали бръчките и да разкрие блестяща кожа. Знаменитости като актрисата Деми Мур и модела Миранда Кер говорят за тази процедура, повишавайки популярността й през последните години.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
 
БГНЕС