Ритуали, грозни като смъртта
Ритуали, грозни като смъртта / снимки: Thinkstock/Getty Images

От векове хората са подвластни на суетата. Разбира се, всеки иска да изглежда добре и полага усилия, доколкото може. Но има хора, които минават някои граници и са готови на всичко, за да изглеждат добре. Извадихме странни и интересни разкрасителни процедури и ритуали от времето на римляните до наши дни, за да видим през какво са готови да минат хората в името на красотата.

Птичи екскременти за лице

Спа център в Манхатън например предлага процедура "Гейша", която включва парна баня, аромо терапия и маска с екскременти от славей. Изпражненията са пречистени, благодарение на UV светлина и се предлагат в прахообразна форма, която се смесва с оризови трици, за да неутрализира миризмата. След това се слага на лицето и естествените ензими помагат за унищожаване на мъртвите клетки и за почистване на кожата. Това не е несериозна фантазия, тя датира от древна Япония, когато актьори и гейши са използвали същия метод за отстраняване на грим. Тази процедура ще ви даде по-чиста, ярка и сияйна кожа.

Педикюр с рибки

Вид миниатюрни рибки (гара руфа) изяждат мъртвата кожа от краката ви. Усещането е като гъделичкане. Тя се предлага в много козметични салони, включително и в България, на достъпна цена. Фенки на тази процедура са сестрите Кардашиян.

Ритуали грозни като смъртта
netinfo

Терапия за лице с охлюви

В салон в Токио предлагат процедура, при която пускат по лицето ви живи охлюви. Процедурата се нарича Celebrity Escargot Course и струва 250 долара. Пускат се свободно да си пълзят по предварително почистено лице живи охлюви. Според салона, слузта на охлювите помагала като цяло и имала положително влияние върху кожата. Продуктите с охлювна слуз съдържат голямо количество протеин, гликолова киселина и еластин, които помагат за регенерация на кожата, борят се с инфекции и дори пазят от UV лъчите.

Като си говорим за охлючи, вие чували ли сте какви са приликите между охлювите и мъжете:
- Имат рога.
- Текат им лигите.
- Мислят си, че къщата е тяхна.

Ритуали грозни като смъртта
netinfo

Змийски масаж и терапия

Спа център в Северната част на Израел предлага нетрадиционен масаж - 6 неотровни змии ви полазват по гърба с цел да отстранят стреса от мускулите и ставите. Не е сигурно дали от студения допир на влечугите по тялото ви няма да получите по-голям стрес, но това са рисковете да бъдете красиви... Собственикът твърди, че след преодоляване на първоначалния страх клиентите наистина намират необходимия релакс.

А чували ли сте за крем със змийска отрова? Този крем има за цел да инхибира (подтисне) мускулните контракции на лицето и по този начин да намали мимическите линии и да изглади бръчките на нуждаещия се.

На нас ни разказаха един случай и го споделяме с вас в оригинал:

- Жена ми ме накара да я заведа в НДК на изложението на змии. Е, заведох я и се върнахме с четири златни медала и две купи.

Хайвер за лице

Въпреки че може да звучи малко съмнително, Спа център в Чикаго предлага хайвер за лице, което съперничи на Botox в неговите ползи за красота. Хайверът, който е внос от Швейцария, се размразява във вода на стайна температура и се намазва върху лицето. Абсорбира в кожата чрез електрически ток, който третира фините линии и бръчки под повърхността. Хайверът е богат на аминокиселини, витамини и антиоксиданти, овлажнява кожата, предпазва от вредното въздействие на слънцето и появата на бръчки.

Ритуали грозни като смъртта
netinfo

Пиявици?! Ау!

Знаем, че през средновековието лекарите са изпозлвали пиявиците, за да лекуват някои боелсти. В наши дни някои популярни личности, сред които и Деми Мур, която е летяла чак до Австрия за специални процедури, използват пиявиците за подобряване на тонуса и пречистване на кръвта.

Терапия с кръв за подмладяване или Вампирска красота

Милиони звезди са обсебени от идеята за този тип разкрасяване. В Холивуд е хит сред звездите. Терапията с кръв е натурално лечение, което заздравява кожата на лицето и прикрива следите на времето. Тя се извършва, като в желаните зони се инжектират кръвни дози. Кръвта за процедурата се взима предварително от пациента и се обработва внимателно. Инжекциите с кръв са много по-добри от ботокса и ефектът при тях трае около една година. Обемът на кожата се увеличава постепенно в рамките на няколко седмици, появява се нов колаген и кръвоносните съдове се развиват.

Доказано е, че малките дупчици по лицето, причинени чрез фини игли, събуждат антитравматичен процес в епидермиса, при който се засилва производството на колаген. Именно той е отговорен за запазването на еластичността и младежкия вид на кожата. Терапията „ала Дракула" обикновено трае по-малко от час.

Ритуали грозни като смъртта
netinfo

Да плувате в бира

Знаем колко много обичат бира някои хора. Толкова, че чак си взимат вана, пълна с напитката. Така прави и Катрин-Зита Джоунс. Според някои този разкрасителен ритуал прави кожата по-мека и млада. Въпреки това не се препоръчва да изпивате това, в което сте се киснали.

Вана с червено вино

Ваната с червения елексир е най-доброто средство срещу остаряване, пише "Дейли мейл". Учените са установили, че антиоксидантите, съдържащи се в червеното вино, са десет пъти по-ефективни при предпазване от бръчки, отколкото витамин Е. Но все пак тази разкрасяваща процедура не е от най-евтините. За да бъде напълнена една вана, са необходими най-малко 100 бутилки. А минималното количество, нужно за покриване на тялото, e около 50.

Разкрасяващата винотерапия не е новост, тя е открита преди 20-ина години. Тогава е установено, че полифенолите, съдържащи се в напитката, десетократно по-добре предпазват от бръчки, отколкото витамините. Тогава първите специалисти в бранша използват джибри от червено вино при кожни масажи на своите клиентки. Те притежават и отлични ексфолианти качества.

Червеното вино е известно с това, че съдържа и антиоксиданта ресвератрол, който е полезен за здравето със своите антивъзпалителни и антиканцерогенни качества. Много професионални спортисти подобряват постиженията си в горещи вани с червения елексир. При подобно потапяне силно се стимулира кръвообращението и се постига голям тонизиращ и подсилващ ефект.

Ритуали грозни като смъртта
netinfo

Терапия с чаши

Това е стара китайска практика. Прави се вакуум с чаши, който създава приток от кръв към района и подмладявал кожата. Въз основа на принципа, че гръбнакът корелира с други органи в тялото, лечението включва поставяне на чаши по гърба, за да се създаде изсмукване, където чи енергията е в застой. Когато чашите се отстранят, клиенти казват, че чувството е усещане за освобождаване и релаксация.

Освен това масажът с вакуум може да помогне за сваляне на килограми, но най-вече изравнява и заглажда т.нар. портокалова кожа, особено ако е в начален стадий. За целта може да се използва силиконова вендуза, която е с различна форма, обем и големина. С нея се масажират бедрата и дупето. Кожата на проблемната зона се засмуква с вендузата и тя се движи нагоре и надолу.

Вакуумът подобрява кръвообращението, усилва обменните процеси и включва в работа мускулите и резервните съдове. Капсулата, в която се намира твърдата мазнина, се разкъсва от механичния натиск и тя се "влива" и преработва от кръвообращението.

Сладка или златна маска

Терапията златно лице е нежен масаж на лицето, след като преди това върху него внимателно е положено 24-каратово златно фолио. Според дерматолозите благородният метал забавял стареенето и почиствал кожата от токсините. Дотук добре, но тази процедура се извършва само в специализирани американски клиники и салони, а цената й е около 200 долара. Ако пък много искате да имате златно лице, може да си закупите крем, който съдържа микроактивно злато.

Една от най-популярните компании за шоколад в САЩ пък предлага и козметични процедури, при които обливат тялото ви с шоколад, като така се забавя стареенето.

На много места в България също предлагат терапия и маски с шоколад, така че ако искате, може да се поглезите по всяко време.

Ритуали грозни като смъртта
netinfo

Масаж с кактуси

В един от най-луксозните хотели в Мексико, може да ви направят масаж с кактуси, а след това да облеят тялото ви с текила...Ауч!

Чудодейна урина?

Римляните вярвали, че урината, особено от португалци, освежавала дъха и избелвала зъбите. Слава богу, тази процедура вече е останала в миналото, но продължаваме да се чудим защо именно урината на португалците се е считала за толкова чудодейна?!

Странни ритуали

Странна процедура, която се прилага днес и е вдъхновена от Китай, е „огнената процедура". При нея хавлия, напоена с алкохол и медицински продукти, се поставя върху лицето или друга част от тялото на клиента и кърпата се запалва. Това стимулирало кожата и забавяло стареенето. Било и почти безопасно...

Известните също си имат своите ритуали. Лейди Гага използва лейкопласт, за да маха грима си. Това доста трябва да боли...

Вече споменахме, че свежият дъх си е важно нещо. Някога хората вярвали, че с дъвчене на въглен лошият дъх се оправял. Други пък дъвчели изгорени съчки. През 19 век младите дами също използвали пригоден за смучене или дъвчене въглен, за да оправят дъха си.

Ритуали грозни като смъртта
netinfo

Жертви за красива коса

Гъстите коси са си останали символ на красотата през вековете. Особено много на това държали дамите през Средновековието, които даже носели огромни перуки, за да изглеждат косите им по-буйни. Тогавашните перуки обаче не били от най-хигиеничните. Те представлявали нещо като сглобени рамки, върху които се залепвала косата, като се обработвала с различни животнски продукти. Това обаче привличало мишки и плъхове в перуките, което често тормозело собствениците им.

За поддържане на красива коса се изискват доста грижи и внимание - подстригване, по-малко боядисване, правилно миене и употреба на правилните продукти. За хубава, гъста и бляскава коса някои използват странни продукти за маска, сред които са: Тривитаминол, което е вид масло с концентрирано съдържание на витамин А, Е и D и се използва при животните за по-добра вълна. А някои прибавят към него и газ, мас и оцет.

Мразите косата ви да се наелектризира? Вземете чаршаф и започнете да го търкате в косата си - според някои това много помагало за красива прическа през целия ден. А знаехте ли също така, че според някои грапавината на кърпите увреждала косите. Затова се натъкнахме на съвет към дамите, докато са с все още мокра коса, да сложат някои от памучните боксерки на гаджето на главата си. Само го предупредете за намеренията си, за да не ви сметне за луда, като ви види с бельото му на главата ви.

В началото на миналия век пък някои втривали парафин в корените на косата си, за да имат страхотен обем и фиксирана прическа. Разбира се, ако прибегнете към този остарял метод за разкрасяване, бъдете изключително внимателни и гледайте да държите силно запалимата си глава далеч от всякакъв огън.

Ритуали грозни като смъртта
netinfo

Бледа кожа - признак на аристократизъм

Някога бледността се считала за признак на аристократизъм. Смятало се, че колкото повече тен имаш, толкова повече си се излагал на слънце - присъщо за работниците. Колкото по-бяла била кожата, за толкова по-богат минавал човекът. Затова аристократите някога се мажели с пудра от оловно белило, калциев карбонат и хидроксид. Това обаче с времето предизвиквало редица странични ефекти, като плешивост и възпаление на кожата.

Като обсъждаме мазила и козметика: Съпруга си купува пълна гама козметика за подмладяване. След пет часа мазане с различни кремове и елексири, тя пита мъжа си:- Кажи ми честно, скъпи, на колко години ти изглеждам? - Ако се съди по кожата ти - на двайсет и една, по косата ти - на осемнайсет, по фигурата ти - на двайсет и три. - О, какъв си ласкател - изпаднала във възторг тя. - Чакай малко, още не съм ги събрал.

Някои жени от аристокрацията през 6 век също искали да изглеждат бледи, затова прибягвали до известна контролирана кръвозагуба - чрез порязвания, за да изглеждат по-бледи

Белите зъби са много важни за някои, но не така стояли нещата за омъжените японки преди векове. Те боядисвали в черно зъбите си, като искали по някакъв начин да се открояват от необвързаните жени, които си стояли с бели зъби.

Ритуали грозни като смъртта
netinfo

Жертви в името на перфектното тяло

Една от най-странните и ужасяващи практики в историята идва от Китай. И е свързана с начина, по който изглежда стъпалото. Първоначално е видяна сред танцьорите в палатите на една от китайските династии - Танг, като впоследствие се разпространява и сред населението. Прилагала се, още докато момичетата са на възраст между 4 и 7 години. Всички пръсти се чупели, с изключение на палците на краката, като така се попречвало да растат до твърде големи размери. Смятало се, че това помагало на момичетата да се омъжат.

Винаги ще се появят някакви нови технологии и изобретения, които да ви направят да изглеждате по-привлекателни. Без съмнение обаче, едно от най-странните е изобретението на Изабел Гилбърт от 1936 г. То било предназначено за дамите, които умирали да имат трапчинки - представлявало пластини, които ограждали лицето и притискали много силно бузите, правейки вдлъбнатини в тях. За нещастие на изобретателката, въпреки първоначалния успех, машината за трапчинки претърпяла пълен провал - главно заради изключително болезненото и мъчително действие.

За повечето от дамите тънката талия е резултат на внимателна диета и много упражнения, но за 25-годишна венецуелка е по-различно. Тя изглежда като пясъчен часовник, защото 6 години носи корсет по 23 часа на ден, за да получи тънка талия. Тя сваля корсета само под душа. Лекарите я предупреждават, че това е опасно, но тя продължава, а тялото й наистина е нереалистично. 24-годишната Мишел Кобке от Германия пък е намалила талията си от 64 сантиметра на стряскащите 40 сантиметра, носейки корсет в продължение на три години, без да го сваля, дори докато спи. Рекордът за най-слаба талия държи американка, чиято обиколка е едва 38 сантиметра. За сравнение талията на една нормална британка е средно 84,9 сантиметра, което се равнява на размер 14.

Ритуали грозни като смъртта
netinfo

50-годишна британка толкова се ужасявала да не се сбръчка, че на 10-годишна възраст спряла да се усмихва. Оттогава тя си седи като сфинкс и се радвала, че й казвали, че изглежда по-млада, но пък целият ти живот да мине, без да се усмихнеш...

Все пак всички знаем добре, че младостта е до време и да не стигаме до крайности, за да я задържим по-дълго. Жизнеността, енергията, позитивизмът, младият дух са вътре във вас и те не зависят от времето, изминалите години... Ние ви предлагаме да приемете остаряването с усмивка, защото всяка възраст носи нещо красиво. И не забравяйте - когато се поглеждате в огледалото, просто си кажете, че сте прекрасни, харесвайте се, за да ви харесват и другите!

Ритуали грозни като смъртта
netinfo