Иранските държавници се борят за контрол над ядрената политика
Иранските държавници се борят за контрол над ядрената политика / netinfo

Режимът в Иран през тази седмица бе разтърсен от вътрешни борби, след като 183 депутати изразиха подкрепа за бившия шеф на националната сигурност.

Обявената в събота оставка на Али Лариджани като главен ирански преговарящ за ядрената програма на Техеран разкри съществено политическо разцепление. Според наблюдатели в сърцето на това разцепление лежи борба за власт между президента Махмуд Ахмадинеджад и върховния ирански водач аятолах Али Хаменей.

Президентът се опитва да извоюва от Хаменей поне частичен контрол над ядрената политика. Ако Ахмадинеджад успее, това вероятно ще заличи всяка надежда за компромис със Запада.

Дори и Хаменей да затвърди контрола си - което е по-вероятно, - борбата за власт сериозно ще усложни иранската външна политика.

Макар да се оттегли, във вторник Лариджани присъства на срещата в Рим с върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана.

Той бе там като личен представител на Хаменей в иранския Висш съвет за национална сигурност. Но ръководството на този съвет и отговорността за ядрената политика бяха прехвърлени на Саид Джалили, бивш заместник-министър на външните работи и близък сътрудник на президента.

Изглежда, че сега Иран разчита на двама преговарящи - Лариджани, верен на върховния водач, и Джалили, лоялен на президента.

"Наблюдаваме как Ахмадинеджад се опитва да затвърди контрола си", заяви доктор Розмари Холис, ръководеща изследванията в британския аналитичен център Чатъм хаус.

"В миналото Лариджани е демонстрирал способността си за независимо мислене и винаги е докладвал директно на иранския върховен водач".

Във връзка с драматичната оставка на Лариджани Али Акбар Велаяти, бивш министър на външните работи, заяви: "Поради деликатната ситуация, в която в момента се намира въпросът за ядрената програма, щеше да е по-добре, ако това не се бе случило."

Сега Велаяти е съветник на Хаменей по международните въпроси и може да повлияе на мисленето му.

Междувременно в писмо, подписано от 183 от общо 290-те ирански депутати, се възхваляват "способностите" на Лариджани и се подчертава, че иранската ядрена програма трябва да бъде развивана "по логичен и разумен начин, както в миналото".

Американският президент Джордж Буш заяви, че Техеран би могъл да разработи междуконтинентална балистична ракета, способна да достигне САЩ и Европа, до 2015 г. "Възможно е Иран да придобие умения да направи това. Трябва да вземем проблема насериозно и то веднага", заяви той и добави, че поради тази причина създаването на противоракетен щит е от особено значение за сигурността на Запада.

Отделните фракции в иранския режим са на еднакво мнение за продължаването на ядрената програма. Основният въпрос е дали Иран трябва да се стреми към споразумение със Запада, включващо вдигане на санкциите, наложени от ООН.

Лариджани се застъпва за проучване на възможностите за намиране на взаимноприемлив изход със Запада. За разлика от него президентът открито изрази съмнение за ползата от преговорите и наскоро обяви: "Случаят е приключен."

Израел, който Ахмадинеджад открито заплаши да заличи от "страниците на историята", се опасява, че времето до постигането на иранските амбиции може би се скъсява.

Израелският заместник-министър на външните работи Маджалие Ухбий заяви, че Иран може да е "само на една година" от разработването на технология за ядрено оръжие.

Той допълни, че Израел ще се отбранява. "Няма да позволим да застрашават нашето съществуване", заяви Ухбий. (БТА)