Ел Чапо е най-могъщият наркотрафикант след колумбиеца Пабло Ескобар
Той е най-могъщият наркотрафикант след колумбиеца Пабло Ескобар - мексиканецът Хоакин Гусман "Ел Чапо" е изправен пред американски съд. Обвинението е решено да го вкара в затвора - този път окончателно. И завинаги.

Заловиха най-търсения наркобарон - Ел Чапо
 
Ел Чапо "Дребосъка" - прякорът си небезизвестният мексикански наркобарон Хоакин Гусман получава от дребничкия си ръст от едва 1,68 метра. Ако бъде признат за виновен, той може да получи доживотен затвор за престъпления, които са достойни за холивудски касов хит.
Прокуратурата в Манхатън е събрала 300 хиляди страници доказателствен материал. Ел Чапо е обвинен между другото за 33 убийства и за пласирането на над 150 тона кокаин в САЩ. Прокуратурата се надява да изпрати Ел Чапо в затвора - този път завинаги. Защото в миналото той се прочу с няколко много ефектни бягства от различни затвори.

Вижте кадри от акцията по залавянето на наркобарон №1 в Мексико (ВИДЕО)
 
Възходът на Ел Чапо започва през 80-те години на миналия век. Навремето той се издига до върха на контрабандата на колумбийски кокаин, който прекарва от Мексико в САЩ. С брутални методи той става шеф на най-могъщия наркокартел Синалоа. След като си създава име в бранша, колумбийците започват да продават своята стока директно на новия наркобос.
Хората на Ел Чапо прокопават един от първите тунели между Мексико и САЩ, за да избегнат проверките на властите от двете страни на границата. Някои от тези тунели са изградени примитивно, но други са с осветление, вентилация и дори с железопътни линии. През изминалите 25 години властите са открили 180 подобни съоръжения.
 
Първото му залавяне
 
През 1993 година мексиканските власти за първи път се опитват да прекратят дейността на Ел Чапо. Хоакин Гусман е обявен за издирване от мексиканското правителство, той обаче успява да избяга в Гватемала. Малко по-късно е заловен и осъден от мексикански съд на 20 години затвор.
 
През 2001 година Ел Чапо бяга за първи път от затвора в Пуерте Гранде, скрит в количка за дрехи за пране.
Охраняван от своята частна армия, той се укрива в родната си Синалоа. Там той възобновява бизнеса си и успява да го развие значително. Когато през 2015 г. актьорът Шон Пен се среща с Гусман за интервю, наркобаронът му казва гордо следното:

"Аз доставям повече хероин, метамфетамин, кокаин и марихуана от когото и да било на този свят. Имам флотилия от подводници, самолети, товарни камиони и кораби".

В скривалището си Ел Чапо четял книги за трафика на кокаин
 
Тази флотилия, действаща по цял свят, носи на Ел Чапо богатство, оценявано на милиарди, както и респекта на неговите сънародници. Много мексиканци го боготворят, въпреки че той носи отговорност и за нарковойната, която донесе толкова страдания на страната.
 
Ел Чапо обаче притежава нещо, за което мечтаят много мексиканци - пари и власт.
 
Бягство през тунел
 
13 години след първото си бягство от затвора, Хоакин Гусман е заловен за втори път в Мексико. Този път е настанен в строго охраняван затвор. Но и изключителните мерки за сигурност не помагат - след по-малко от година той успява да избяга през дълъг почти 1,5 километра тунел, тръгващ от затворническата баня.

Ел Чапо е най-могъщият наркотрафикант след Пабло Ескобар
Ел Чапо е най-могъщият наркотрафикант след Пабло Ескобар Gulliver/Getty Images

Няма съмнение, че той е бил подпомогнат от най-вътрешните кръгове на затворническата охрана. Иначе не би могъл да преодолее изключителните мерки за сигурност.

Шон Пен се страхува за живота си заради интервюто с Ел Чапо
 
През 2016 година, малко след интервюто с Шон Пен, мексиканската полиция отново залавя Ел Чапо, и през януари 2017 година той е предаден на САЩ. Оттогава бившият наркобарон лежи в единична килия без прозорци.
 
Само за един час на ден той може да ползва велоергометър или да гледа телевизия. Затова Хоакин Гусман се оплаква от условията в затвора и твърди, че страда от депресии и има халюцинации.

Слухови халюцинации мъчат нарокобарона Ел Чапо в нюйоркски затвор
 
Право да го посещават имат само адвокатите му и двете му дъщери-близначки.
 
Процес при изключителни мерки за сигурност
 
Процесът срещу Ел Чапо трябваше да започне още през септември, но защитата му тогава поиска повече време, за да се запознае със събрания доказателствен материал. Дванадесетте съдебни заседатели, избрани на закрито заседание, трябва да излязат със заключение след 4 месеца.
 
По настояване на съдията те ще останат анонимни. Прекалено висока е опасността да им се случи нещо, имайки предвид колко безкомпромисно брутално е действал обвиняемият.
 
16-те призовани свидетели също се ползват със специална защита. Последният съдия, който прочете присъдата на Ел Чапо в Мексико, беше застрелян през 2016 година посред бял ден, докато тичал за здраве.
Deutsche Welle