Игрите с петрола
Игрите с петрола / ThinkStock/Getty Images

През последните 12 години петролът никога не е бил толкова евтин, колкото в началото на 2016. Една от причините за това развитие се крие в амбициите на Саудитска Арабия, която залива света с огромни количества петрол.

Залата на Нюйоркската стокова борса е почти празна. Джефри Гросмън е седнал на едно от задните места. Телефонът му звъни все по-често и кафето му вече е изстинало. Той отново поглежда към информационното табло и се обляга на стола си. Цената на петрола вече не пада, а тръгва нагоре. Гросмън и колегите му отдавна са в петролния бизнес. Преживявали са какво ли не. "Петролът винаги е бил труден бизнес", казва той. Само че този път всичко е малко по-различно.

Петролните компании се отказват от проекти за милиарди

"В началото на 2016 година цената на суровия петрол падна под 30 долара за барел. Междувременно на борсата в Чикаго един литър мляко клас III се търгува по-скъпо, отколкото същото количество петрол на борсата в Ню Йорк. Петролът е загубил много от стойността си. Толкова много, че дори и"старите кучета" на борсата като Джефри Гросмън са изненадани. "Цената започна да пада изведнъж много бързо", споделя той. "Малко преди финансовата криза мнозина се опасяваха, че търсенето ще "прегрее" борсата. И много хора се настроиха за война за ресурси", казва Антъни Хълф от Центъра за глобални енергийни проучвания към Колумбийския университет в Ню Йорк.

Конкуренцията е жестока

Причините за неравновесието на световните пазари са многостранни. От известно време насам търсенето намалява дори и в бързоразвиващите се страни като Китай. А САЩ увеличиха добива си посредством фракинга и вече не са принудени да внасят петрол. Освен това Международната енергийна агенция изчислява, че тази година глобалното потребление на петрол ще нараства по-слабо в сравнение с 2015. Докато през миналата година е имало ръст от 1,7%, то през 2016 се очаква скок от 1,3%.

Защо големите петролни компании трябва да се самоубият

Конкуренцията на световните пазари става все по-ожесточена. Голяма роля в това отношение играе Саудитска Арабия, която притежава вторите по големина залежи от суров петрол в света и залива пазарите с огромни количества черно злато. Първоначалната цел на саудитците беше да се преборят с фракинга. Сега те съсредоточават усилията си върху това да усложнят достъпа на Иран до световните пазари. През тази година иранците биха могли да предлагат между 300 000 и 600 000 барела дневно.

Печалбите намаляват

С падането на цената на суровия петрол намаляват и печалбите. Британският петролен концерн "Бритиш петролиум" изчислява, че всеки долар, с който се понижава цената на петрола, ще намали годишните печалби с общо 500 милиона долара. Последиците от това са множество съкращения на служители в сектора. През последната година и половина без работа вече са останали между 100 000 до 250 000 работници от петролната индустрия. Падането на цената на петрола има опустошителни последици особено за някои американски щати като Тексас, Луизиана, Северна Дакота, и Аляска. Те се финансират главно от данъчните постъпления от бизнеса с черното злато.

Сметките на Саудитска Арабия

Продължаващата тенденция би могла да бъде спряна с намаляване на добива. Само че в това отношение почти никой не вярва на Саудитска Арабия. Много експерти в Европа и САЩ смятат, че саудитците ще продължат безкомпромисно да защитават пазарния си дял срещу Иран. Според Антъни Хълф, тяхното решение да продават все повече петрол е рационално. "Когато цената пада, трябва да произвеждаш повече, за да имаш същите печалби. Дори с риска цената да падне още повече", казва той.

Независимо дали става дума за равновесие на пазара, или за политическа тактика, резултатът е един и същ. Малките конкуренти биват изтласквани от пазара. Според Антъни Хълф, пазарът ще се регулира от само себе си в дългосрочна перспектива. "Саудитска Арабия също страда от ниските цени, както и другите страни-членки на ОПЕК", казва той. Джефри Гросмън е на мнение, че най-ниското ниво вече е достигнато. "Постепенно цената на суровия петрол ще тръгне нагоре", убеден е той.

Ако съдим по актуалното ниво на цените, той има право. В четвъртък миналата седмица (21.01.) цената за барел суров петрол прескочи границата от 30 долара за първи път през тази година.