Петролните компании се отказват от проекти за милиарди
Петролните компании се отказват от проекти за милиарди / БГНЕС

Енергийните компании са съкратили разходите за нови проекти в петролния и газов отрасъл с 380 милиарда долара заради резкия спад на цените на петрола. Това показват данните от изследване, разпространено от международната консултантска компания Wood Mackenzie.

Става дума за 68 големи проекти в Северна Америка, Африка и Северна Европа с еквивалент 27 милиарда барела въглеводороди.

Евтиният петрол създава печеливши и губещи

По този начин корпорациите се „стремят да съкратят разходите и да осигурят плащане на дивиденти". „Бюджетите на компаниите значително се съкратиха и инвеститорите предпочитат тези, които съкращават разходите", се казва в анализа. В резултат расте броят на отложените проекти, изискващи сериозни капиталовложения.

Защо големите петролни компании трябва да се самоубият

Този подход, по думите на един от авторите на документа Ангъс Роджър, говори за „отбранителна психология". „През следващите 6 месеца ще наблюдаваме временен отказ и от други проекти. Тази тенденция ще продължава", смята анализаторът.

Цените на петрола стигнаха 30 долара, но производителите не искат да спрат добива

Сред отложените проекти са разработването на находище в Арктика от норвежката „Статойл", проектът на ВР Mad Dog 2 в Мексиканския залив, вторият етап от усвояването на гигантското находище Кашаган в казахската част на Каспийско море.

Източник: БГНЕС