Евтиният петрол създава печеливши и губещи
Евтиният петрол създава печеливши и губещи / снимка: БГНЕС, архив

Графиката, показваща движението на цените на петрол през последната година и половина, приличаше на водна пързалка. За мнозина спускането бе извор на удоволствие, но други се загрижиха за развитието на бизнеса си.

Петролът поевтиня под 40 долара за барел през декември 2015 година спрямо пика от над 100 долара през юни 2014 година.
Нека направим преглед на начините, по които тази тенденция оказва влияние върху хората, компаниите и страните в глобалната икономика.

Печелившите

Потребителите. Тъй като горивата са по-евтини, хората успяват да спестяват пари. В Германия дизелът в края на годината поевтиня под 1 евро за литър, а цената на мазута достигна шестгодишен минимум.

"Поевтиняването на петрола е като голямо намаляване на данъците", казва Петер Брециншек, главен анализатор на австрийската Raiffeisen bank. Понижението на цената на петрола освен това сдържа инфлацията.

Промишлените производители. Икономически сектори, които използват много енергия или петрол ще продължат да печелят, според анализаторите. Сред тези браншове са стоманодобивът и машиностроенето, фармацевтичните компании и производителите на химикали.

Междувременно потребителите имат повече пари за харчене за битови предмети в дълготрайна употреба, отбелязва Брециншек.
По-ниските цени на черното злато освен това помагат за поддържане на ниски разходи в транспорта и авиацията.

Промишлено развитите икономики. Европейският съюз, САЩ и други страни с развита промишленост печелят от евтиния внос на петрол и от силното потребителско търсене.

"Възстановяването става по-широко и се подхранва повече от потреблението, отколкото от износа", каза президентът на Европейската централна банка Марио Драги, отбелязвайки ниските цени на петрола.

Германската икономика, например, може да спести до 20 милиарда евро (21,9 милиарда долара) от разходи за енергия за една година, посочва Клаудия Кемферт, главен експерт по енергията в Германския институт за икономически изследвания с централа в Берлин.

Нововъзникващите пазарни икономики. Нововъзникващите пазари, които са нетни вносители на петрол също трупат ползи. Такива страни са Китай, Индия и Турция.

Тенденцията има обаче и негативна страна.

"Ниската цена на петрола подпомага икономическото развитие, но също така подтиска прехода към алтернативни горива или към повишаване на енергийната ефективност", според Кемферт.

Губещите

Износителите на петрол. Ценовият спад вреди на страните износители на петрол независимо дали са богати или бедни. Добивът на петрол става все по-слабо печеливш със срива на цените под 40 долара за барел. Най-много страдат производители, чиито икономики са особено зависими от петрола като Венецуела и Русия.

Големите богати износители като Саудитска Арабия и други страни от Залива обаче също са поставени под натиск. Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че валутните резерви на Саудитска Арабия от 660 милиарда долара, могат да се стопят за пет години.

"Важно е правителството да ускори реформите, които да увеличат заетостта на гражданите в частния сектор и да диверсифицира икономиката от петрола", предупреди управляващият директор на МВФ Кристин Лагард.

Производителите на шистов петрол в САЩ. Докато страните от Залива продължават да наводняват пазара с петрол, те допринасят не само за понижаването на цените, но и следват стратегия за изтласкване на американския шистов петрол от пазара.

Този вид суров петрол се извлича от скали вместо от петролни кладенци и производствените разходи са по-високи, отколкото в арабските страни.

"Производителите на шистов петрол в САЩ свиха разходите си и намалиха броя на работниците тази година (2015 година - бел. прев.) заради намаляването на цените", съобщи в доклад от декември Организацията на страните износителки на петрол, водеща роля в която има Саудитска Арабия.

Петролните компании. Международни енергийни гиганти напоследък отчитат спад на печалбите и замразиха мащабни инвестиционни проекти. Shell обяви през септември, че ще спре проучвателните сондажи за петрол в Аляска. Това решение струва на британско-холандската компания 2 милиарда долара.
Петролните компании намалиха с 20 % разходите си за разработване и производство тази година, посочва Международната агенция за енергията.

Световният климат. Някои експерти предупреждават, че евтиният петрол пречи на развитието на технологии, щадящи околната среда, най-вече в секторите на автомобилостроенето и строителството.

Търсенето на спортни автомобили с висок разход на гориво се засилва в страни като САЩ и Германия.

"По-евтиният петрол води до безогледно потребление и до погрешното схващане, че петролът завинаги ще остане евтин", предупреждава Кемферт.

Източник: БТА