Германия е изправена пред разцепление в ЕС
Германия е изправена пред разцепление в ЕС / netinfo

Мадлин Чеймбърс от Ройтерс

Германия - страната председател на Европейския съюз, е намалила амбициите си за декларацията за европейските ценности, която канцлерът Ангела Меркел се надяваше да стане трамплин за съживяване на разговорите за европейската конституция, твърдят дипломати.

Лидерите на ЕС ще обнародват декларацията на среща на най-високото равнище в германската столица на 24-25 март в чест на 50-та годишнина от Римския договор, с който е основана шестчленната Европейската икономическа общност, предшественик на днешния Европейски съюз.

За да отбележи случая, Берлин, който гори от желание да демонстрира единство и да укрепи топящото се доверие на избирателите към ЕС, ще организира празненство с безплатна бира и наденички в онази част от града, която преди 50 години е била под съветска окупация.

Но като признак за дълбокото подмолно разцепление в 27-членния блок, дипломатите от седмици спорят как да се формулират постиженията, ценностите и предизвикателствата на съюза в документа, който, според един дипломатически източник, вероятно ще бъде "чисто куртоазен, в най-добрия случай".

Основният проблем е проектът за конституция на ЕС, отхвърлен от френските и холандските гласоподаватели на референдумите през 2005 г.

Меркел среща съпротива в опитите си да получи от европейските лидери през юни съгласие да работят за ратифицирането на нова версия на конституцията преди изборите за Европейски парламент през 2009 г.

"Тя искаше да бъде включена клауза в края на Берлинската декларация, която да гласи: Ето защо трябва да поемем единодушно обещание, че ще има нова конституция, и то трябва да бъде дадено на юнската среща на върха. Това няма да стане", каза дипломат от ЕС. 

Според правителствени представители, текстът от две или три страници по-скоро само ще даде тон за съживяване на дебатите за конституцията, отколкото да поеме твърди ангажименти, тъй като Меркел иска на всяка цена да избегне спречкване.

"Мисля, че повечето страни предпочитат някаква по-мъглява формулировка, например споменаването на необходимостта европейските институции да работят по-ефективно и резултатно", казва дипломат от ЕС.

Замислена с цел да улесни процеса на вземане на решения, конституцията предвиждаше за по-големите страни членки по-голяма власт, според размера на населението им, при реформираната система на гласуване, назначаването на европейски министър на външните работи и председател на ЕС с по-продължителен мандат. Съдбата й е несигурна, откакто френските и холандските избиратели я отхвърлиха на референдуми, които предизвикаха криза на доверието към ЕС.

Докато 18 държави ратифицираха конституционния договор и искат той да бъде приложен, други, като Франция, Холандия, Полша, Чехия и Великобритания имат силни резерви.

Дипломатите, работещи по текста на декларацията, спорели и как да се формулират постиженията, например еврозоната или Шенгенската зона за свободно пътуване, тъй като не всички страни членки влизат в тях.

Друга спорна тема е разширяването, като някои страни, например Франция, отказват всякакво споменаване за по-нататъшно разширяване на съюза. Според дипломатите декларацията ще подчертае успеха на досегашното разширяване на изток и само смътно ще намекне, че ЕС остава отворен.

"Турция няма да се споменава. Не очаквам и никакви конкретни уточнения за бъдещето - то е твърде спорно", призна един от тях.

Повечето очакват декларацията да включва ценностите, на които наблегна Меркел в речта си в Европейския парламент през януари, като свобода, толерантност, разнообразие и солидарност. Вероятно тя ще очертае някои нови задачи пред ЕС, като енергийната сигурност, климатичните промени и рагирането на глобализацията. Но призивът на девет държави да се наблегне на социалното измерение на ЕС среща съпротива от застъпниците на свободния пазар като Великобритания. /БТА/