Барак Обама - мечтата за помирена със себе си Америка
Барак Обама - мечтата за помирена със себе си Америка / БГНЕС

Първият чернокож, който има шансове да влезе в Белия дом, сенаторът с по-малко от четири години стаж, Барак Обама често е сравняван с Джон Кенеди заради чара си и надеждата за промяна, която се стреми да олицетворява.

Остават му по-малко от два месеца, за да убеди страната, че може да спечели в надпреварата срещу републиканеца Джон Маккейн и да промени лика на САЩ, отбелязва АФП в материал преди започващия в понеделник конгрес на демократите в Денвър.

Обама вече извървя дълъг път. Когато се роди на 4 август 1961 г. в Хавай от връзката на черен баща от Кения и бяла майка от Канзас, браковете между партньори от различни раси бяха забранени в почти всички южни щати. (Те бяха узаконени от Върховния съд през юни 1976 г.) Кой можеше да повярва, че един четиридесет годишен чернокож на име Барак Обама един ден ще стане кандидат на Демократическата партия - запита той неотдавна на предизборна среща. Второто име на Обама е Хусеин и републиканската десница не пропуска да го припомни. С намерението да навредят или просто несъзнателно коментаторите понякога преиначават името му и го наричат Осама както водача на ислямистката терористична мрежа "Ал Кайда".

Барак Обама прескочи стената на анонимността една юлска вечер на 2004 г., когато като скромен местен избраник от Чикаго взе думата пред конгреса на Демократическата партия. Милиони американци се разпознаха в лицето на този слабичък черен мъж, излязъл на трибуната, за да пледира за Джон Кери и преди всичко за помирението на американците въпреки различията между тях. Ако бъде избран, Обама иска да е президентът на това помирение. Той непрекъснато се представя за наследник на двама герои - проповедника на гражданските права Мартин Лутър Кинг и на президента Джон Кенеди, на когото напомня с младостта и чара си. Противниците му оспорват тази амбиция.

Лагерът на Маккейн раздухва съмнението си в способността на Обама да е главнокомандващ на страна във война и критикува липсата му на преценка. Определят го като елитарен. Оспорват патриотизма му. Наричат го наивник и осмиват предполагаемата му липса на опит. "Надеждата" бе централната тема на кампанията на сенатор Обама и макар привържениците му да приемат това ентусиазирано, възникват множество въпроси. Някои от критиците му се питат за каква надежда иде реч и обвиняват кандидата, че използва кухи клишета. Отгледан от майка си в Индонезия, след това в Хавай от родителите на майка си - тя почива от рак през 1995 г., Обама е преди всичко интелектуалец.

Предопределен за кариера във финансовата сфера след завършването на Колумбийския университет, той предпочита поста на социален работник в южните гета на Чикаго. Напуска ги, за да учи в Харвард, едно от традиционните места за американския елит. Той е първият чернокож, назначен за главен редактор на престижното "Харвард Лоу Ривю" през 1991 г. След Харвард той се връща да работи в Чикаго като адвокат в кантора, където среща бъдещата си съпруга - Мишел, адвокатка, дипломирала се в Принстън и Харвард, която той нарича "скалата" на своя живот.

Днес Мишел ръководи едно от най-големите обединения от обществени болници на Чикаго. Семейството има две дъщери: Мелия на 10 г. и Саша, на 7 г. След неуспеха на изборите за Камарата на представителите през 2000 г. Обама е избран за сенатор през ноември 2004 г. и така става единственият чернокож сенатор в Конгреса. Има репутацията, че е ляв заради несъгласието си с войната в Ирак, защитата на правото на аборт и съпротивата си срещу назначаването на консерватори във Върховния съд. Обама обаче оспорва тази характеристика. Той обеща да не увеличава данъците, освен за най-високите доходи и възнамерява да работи с републиканците. Желанието му е да бъде преди всичко прагматичен. (БГНЕС)