Учените са изчислили точно с колко се увеличава рискът от инфаркт на Бъдни вечер - с 37 на сто
Учените са изчислили точно с колко се увеличава рискът от инфаркт на Бъдни вечер - с 37 на сто / ThinkStock/Getty Images
Шведски учени установиха, че рискът от инфаркт по празниците е най-висок на Бъдни вечер в 22 часа, тъй като тогава се натрупва най-много стрес, пише в. "Дейли мейл".

Убива ли коледната еуфория?
 
Екип от института "Каролинска" в Стокхолм сравни данните за 280 хиляди инфаркта, регистрирани в период от 16 години. Най-висок пик те бележат на 24 декември към 22 часа.

Коледа подаръци
Учените са изчислили точно с колко се увеличава рискът от инфаркт на Бъдни вечер - с 37 на сто ThinkStock/Getty Images

Учените обясняват този факт с увеличеното чувство за тревожност и с натрупания стрес, особено във възрастовата група на над 75-годишните и хората със сърдечносъдови проблеми и диабет.

Коледният стрес достига своя пик на 24 декември в 14.33 ч.

Шведските специалисти са изчислили точно с колко се увеличава рискът от инфаркт на Бъдни вечер - с 37 на сто. Самата Коледа на 25 декември също е доста рискова, когато процентът вероятност за получаване на инфаркт е 29 на сто.

Сладкишите са добре дошли на новогодишната трапеза
​​​​​​​По Нова година възрастните и хората с диабет и сърдечносъдови проблеми също трябва да внимават ThinkStock/Getty Images

По Нова година възрастните и хората с диабет и сърдечносъдови проблеми също трябва да внимават. Тогава рискът от инфаркт се повишава с 20 на сто.

Най-големите страхове и притеснения по Коледа

През останалите дни от годината най-опасни се оказват понеделниците. В началото на новата седмица рискът от инфаркт се увеличава с 10 процента. Най-опасният час през деня е 8 часа сутринта, когато се регистрират 60 процента от инфарктите.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА