Най-големите страхове и притеснения по Коледа
Най-големите страхове и притеснения по Коледа / ThinkStock/Getty Images

Дните преди Коледа са най-стресовите в годината за много хора, които се чувстват задължени да осигурят идеалния празник за близките си, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания по поръчка на здравната компания Bupa.

Изпитание за мъжете и истински празник за жените

Допитването, обхванало 2000 души, разкрива, че за внушителните 74 процента Коледа е най-стресовият период заради нереалистичните очаквания да организират семейния празник по идеалния начин. Голяма част от хората съобщават за "самоналожен" стрес. Едва 9 процента от анкетираните споделят, че се чувстват подложени на натиск от страна на близки и приятели да им осигурят подобаваща зимна почивка с изобилие от храна и подаръци.

Коледният стрес достига своя пик на 24 декември в 14.33 ч.

За близо една трета от анкетираните (32 процента) основната тревога е, че ще "сгафят" и ще подарят на близките си неподходящи подаръци. Около една пета (19 процента) от анкетираните признават, че са особено стресирани от невъзможността да балансират между професионалните си ангажименти и празничните очаквания на близките си.

Въпреки коледния стрес, на който са подложени, близо една трета от жителите на Острова не правят нищо, за да му противодействат. Мотивът им е, че собственото им добруване не е приоритет в празничния сезон.

Жените имат 24 задачи за Коледа, мъжете - само пет

Експертите напомнят на хората, които си самоналагат твърде високи очаквания за Коледа и се притесняват дали ще ги оправдаят, че не е необходимо да контролират всяка ситуация, нито е срамно да потърсят помощ от околните, и им препоръчват да отделят повече време за самите себе си.

Източник: БТА