/ БГНЕС
Представителите на „Информационно обслужване“ очакват забавяне на обработката на изборните резултати заради последните промени в Изборния кодекс, които въвеждат задължително видеозаснемане и видеоизлъчване след края на изборния ден.

Това заяви пред журналисти Ивайло Филипов, изпълнителен директор на „Информационно обслужване".  

Той посочи, че секционните избирателни комисии (СИК) ще трябва да преброят бюлетините на техническо устройство, което ще осъществи видеоизлъчването. Той обясни, че очакват забавяне при пристигането на СИК в Районните избирателни комисии, тъй като „протоколите са с малко повече данни“.

Относно устройствата, с които е бъде извършено видеозаснемането и видеоизлъчването, Филипов заяви, че всички технически устройства са в компанията и са инсталирани с приложението, което ще се полза за видеозанемане и видеоизлъчване. В днешния ден правим проверка на всяко едно устройство, че е инсталирано правилно, че има сигнал и батерията му е заредена на 100%, добави той.

По думите му напълно заредено устройство може да издържи над осем часа и половина при едновременно видеозаснемане и видеоизлъчване. 

„Информационно обслужване“ с важна информация за видеонаблюдението на вота

По отношение на обхвата в секциите в страната той заяви, че имат уверението на трите телекома, че работят и ще работят до изборния ден за увеличаване на покритието, където може - с мобилни станции, както и с увеличаване на качеството и капацитета на мрежата. 

Относно платформата, на която ще може да се гледа видеозаснемането, Филипов каза, че в момента са в етап на "донастройка". Следващата седмица ще ви представим адреса й, заедно с интернет сайта, от който всеки ще може да следи какво се излъчва, заяви той.
Елена Николава/БТА