Корнезов: Има опасност още в първия ден новото НС да не може да избере председател
Корнезов: Има опасност още в първия ден новото НС да не може да избере председател / снимка: БГНЕС, aрхив
Корнезов: Има опасност още в първия ден новото НС да не може да избере председател
64015
Корнезов: Има опасност още в първия ден новото НС да не може да избере председател
  • Корнезов: Има опасност още в първия ден новото НС да не може да избере председател

Има реална опасност още в първия ден на новото Народно събрание четирите партии в него да не постигнат съгласие дори за това кой да излъчи председателя на парламента. За това предупреди в интервю за Дарик юристът с дългогодишен парламентарен опит и в ръководството на Народното събрание проф. Любен Корнезов. Той припомни, че от Великото народно събрание до момента по традиция всяко първо заседание на новия парламент се открива от най-възрастния депутат, а след това се пристъпва към избор на постоянното ръководство - председател и заместник-председатели. Според Корнезов тъкмо този важен избор може да бъде знак ще има ли изобщо работещ парламент и ще може ли той да избере правителство.

Корнезов определи изявлението на държавния глава за изборите като прибързано и приведе като аргумент факта, че още няма решение официално на ЦИК. Държавният глава признава законността на изборите и това е важно, каза Корнезов. По думите му де факто и де юре Плевнелиев е дал висока оценка на служебното правителство по провеждането на тези избори. Президентът каза „не" на нови избори, коментира бившия конституционен съдия.

Той обясни, че има доста работа по свикването на Народно събрание. По думите му тя не е много видима, но трябва да се приемат правила за избори на председател, зам.-председатели, а освен много работа се изисква и съгласие.

Първият сблъсък в това НС ще бъде за това кой ще бъде председател, смята Корнезов. Бившият народен представител напомни, че традицията от ВНС досега е била най-голямата парламентарна група да излъчи председател, но призна, че не може да гадае дали тя ще бъде спазена при очертаващата се ситуация в парламента. „Явно е, че може би и ГЕРБ, която има най-много депутати в парламента, но няма мнозинство... А другите три парламентарни групи пък дали ще подкрепят неговия кандидат или ще излъчат свой", чуди се Корнезов. Това ще бъде по думите му първият сблъсък в политическия смисъл на думата, който ще даде нюанса може ли да бъде съставено някакво правителство след това, ще го бъде ли 42-рото НС или няма да го бъде.

„Възможно е още първия ден, в който е свикано новото НС, то да не може да функционира", допусна Любен Корнезов. Според него е нужна голяма държавническа мъдрост и отговорност на тези, които са в парламента и особено на ръководството на парламентарните групи и на партиите, които са вътре. „Като знам какви сме, оптимизмът ми се изчерпва с всеки изминат ден", коментира той и призна, че казва това с болка и надежда да бъде опроверган.

Цялото интервю с Любен Корнезов можете да чуете в radio.dariknews.bg