Според Калфин се търси ниска активност зад граница на президентския вот
Според Калфин се търси ниска активност зад граница на президентския вот / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Според Калфин се търси ниска активност зад граница на президентския вот
45643
Според Калфин се търси ниска активност зад граница на президентския вот
  • Според Калфин се търси ниска активност зад граница на президентския вот

Кандидат-президентът на БСП Ивайло Калфин е на двудневна визита в област Шумен, където заяви, че правата за гласуване на българите в чужбина се ограничават. Той подчерта, че поради изтичане на срокове или други причини на много места извън страната няма да бъдат разкрити избирателни секции по време на изборите на 23 октомври. Калфин каза още, че ако стане президент ще иска облекчаване на процедурите за свикване на референдум.

Кандидатът за президент на България, издигнат от Българската социалистическа партия, Ивайло Калфин заяви, че има притеснения относно организацията на изборите в чужбина. По думите му случващото се в момента е пример за лоша организация на избори зад граница. Там винаги има какво да се иска, но това, което се случва в момента, отдавна не е ставало, подчерта Калфин.

„Масово се отказва откриване на секции, масово се отказват български граждани зад граница от правото им да гласуват по различни невероятни причини: че не са си подали поотделно заявленията; че Министерството на външните работи е пропуснало срокове, за да заяви избирателни секции, както се случва във Франция примерно, че МВнР чакаше протести на българи зад граница, за да поиска откриване на избирателни секции в Германия в почетните консулства - нещо, което сме правили винаги на предишни избори. Може би заради новия консул в Барселона - г-н Христо Соичков, няма да има бюро в Барселона за гласуване, където има доста български граждани. Начинът, по който се организират изборите в чужбина в момента, показва едно явно старание да се ограничи тяхното право на глас", обясни кандидатът за държавен глава, издигнат от БСП.

По думите на Калфин сънародниците ни зад граница гласуват разнообразно и не става дума дали определена партия има някакъв интерес. Очевидно се търси ниска активност, подчерта още Ивайло Калфин.

„Трудно може да се каже, че една определена партия, а още по-малко моята, има най-голям интерес. Но тук не става въпрос за партиен интерес, става дума за принципен въпрос. Преди две години правителството на ГЕРБ върна двама посланици, което е тежко наказание, заради според тях недобра организация на изборите в чужбина. Днес е много по-трагично това, което се случва. И мисля, че и ЦИК, и МВнР правят така, че българите граждани да не могат да изразят гласа си или поне да го изразят със страшни трудности. Очевидно, че се търси ниска активност сред българите в чужбина", коментира той.

Според Калфин трябва да се направят коренни промени в тази сфера.

На българите в чужбина им бе обещано електронно гласуване, облекчени условия, за да се върнат в България или да поддържат връзка със страната си, но това не се случи, каза още кандидатът за президент на БСП. Той допълни, че планира да направи коренни промени в тази сфера. „Ако бъдат успешни за нас със Стефан Данаилов изборите, аз ще предложа редица изменения, свързани с политиката на България по отношение на нашите сънародници в чужбина, които да включват и изравняване на избирателните права, и на правото да могат да гласуват за конкретни народни представители, когато са изборите за парламент, включително условия, които навсякъде в чужбина търсят и подпомагане от държавата на съботно-неделни училища по български език, история и география, които в момента се правят абсолютно с подръчни средства в много страни", каза Калфин. Претендентът за президентския пост допълни, че би съдействал и за засилване особено към българите в Украйна, в Молдова на стипендиите, които младите хора да получават, за да идват да следват у нас. „Имаше една стратегия за българите в чужбина, която в края на предишния кабинет приехме. Тя предполагаше и условия за заселване в България на наши сънародници. Редица мерки могат да се вземат по облекчаване на техните инвестиции и въобще съпричастност към това, което се случва в България. Въобще много неща следва да се направят по отношение на българите в чужбина", категоричен е той.

В Шумен кандидатът за президент Ивайло Калфин се срещна с местните хора и разгледа града, като сподели, че е останал приятно впечатлен от видяното. „Това, което виждам в Шумен и в общината, показва как би могла да се развива една община. Трябва да ви кажа, че е много непосредствено и рязко сравнението примерно с община Сливен. Да видиш една община, която се занимава с европроекти, която се занимава и с инфраструктура, и с култура, и със средата, в която живеят гражданите. Една община, която увеличава бюджета си с европейски средства, работи добре, включително и по признание на премиера, с европейските проекти. Въобще в Шумен се случват неща. Това е пример, че нещата могат да станат, България може да върви напред, общините могат да вървят напред, включително и във време на криза, стига да не търсят оправдание, стига да не търсят указания от правителството и парламента, а сами да вземат инициативата и да работят активно, за да постигат това, което трябва", даде Ивайло Калфин пример с община Шумен.

Той коментира още, че в най-новата си история България има само три референдума и той би поел ангажимент да се обърне към парламента с искане за национален референдум относно проучванията и добива на шистов газ. Той каза, че е против. Калфин смята, че енергийната независимост на България трябва да се търси чрез свързването на енергийната ни система със съседните страни, като по този начин ще можем да внасяме газ, който не е руски.

Той допълни, че ще поиска облекчаване на регламента за свикване на референдум.