Връстниците на БНТ имат мечти и са намерили смисъла на живота
Връстниците на БНТ имат мечти и са намерили смисъла на живота / снимка: Sofia Photo Agency
Интервю с Екатерина Генова
23184
Интервю с Екатерина Генова
  • Интервю с Екатерина Генова

Какво е общото между метеоролога Радослава Манярова от Варна, туроператора Гина Стоянова, Таня Евтимова от Хасково, семейство Валентина и Малин Дерменджиеви от Казанлък и Росица Стоянова от едно тервелско село? Всички те са връстници на Българската национална телевизия, което ще рече, че са на 50.

Поредицата на БНТ „Връстниците" е посветена на юбилея на телевизията. Екатерина Генова, Николина Димитрова и Олег Ковачев откриха интересните истории на своите зрители, родени през 1959 година - годината, когато БНТ стартира и да ги накара да опишат как видяното на екрана е повлияло на живота им.

С поредицата „Връстниците" БНТ дава шанс на всички българи, родени през 1959 г. от свое име да разкажат за себе си и за мястото на телевизията в спомените и биографията им. С помощта на архивни кадри и на връщане към „съдбоносните" факти, научени от екрана, ще се създаде биографията на едно поколение, повлияно от най-въздействащата медия. Историите на "Връстниците" се излъчват всяка събота и неделя след централните новини по БНТ САТ с повторение всеки четвъртък и петък от 16:10.

За проекта "Връстниците" разказва Екатерина Генова, която освен автор на поредицата е и директор на БНТ САТ.


Г-жо Генова, кои и какви са връстниците на БНТ?

Връстниците на БНТ написаха писма, след като ние ги поканихме. Зрители от цяла България о

Връстниците на БНТ имат мечти и са намерили смисъла на живота
netinfo
ткликнаха на нашата покана да се оповестят като връстници на БНТ и да ни разкажат как телевизията единствена дълги години е повлияла на живота им, кои новини са научили първо от телевизията, кои предавания си спомнят, какво помнят от първата среща с телевизора. От този въпрос произлязоха доста смешни отговори.

Например?

Например това, че в едно тервелско село наша зрителка помислила, че всъщност телевизора е антената, която била качена на един висок бор, защото не хващала лесно сигнала. Тя отишла под бора, чакала да види някакъв образ, да види какво е това телевизия. Седяла, седяла и нищо не дидяла. Отишла и се оплакала на баща си: "Татко, какво е това телевизия? Седях отдолу, гледах и нищо не видях!". Баща й обяснил, че кутията, която показва образи е вътре в къщата .... Ей такива неща - любопитни, смешни и забавни, но истински.

Има ли нещо общо между историите на тези хора, които разказвате в момента? Всъщност вие сте записали 10 истории и предстои да запишете още 10, нали така?

Да. Започнахме и втора поредица, защото писмата на зрителите бяха много интересни. Във втората поредица ще се опитаме да погледнем по различен начин на 50-годишнината и на телевизията. Това ще стане през погледа на семействата на тези, които ни пишат, защото погледа на децата им е много различен.

Това ще е на същите тези герои?

Не. На други, които обаче имат деца и когато ги сложиш на едно и също място и им задаваш едни и същи въпроси отговорите са коренно противоположни. А общото между досега записаните връстници са предаванията, които са гледали с невероятен интерес и които са повлияли по някакъв начин на живота им. Предаването "Атлас" е повлияло най-много. Даже една от нашите връстнички е избрала професията на собственик на туристическа агенция, следвайки маршрутите на "Атлас". Един от банкерите пък, които записахме, все още мечтае да върви по стъпките на "Атлас", да отиде до Латинска Америка. Оказва се, че предаването "Атлас" е било следено с най-голям интерес, вероятно защото е давало най-много информация за места, до които не сме могли да стигнем.

И вероятно защото е едно от най-старите в БНТ?

Да. То е ....

... с 40-годишна история.

Образът на Тянко Йорданов също е много популярен сред връстниците на БНТ, всички говорят за него с привързаност, умиление, благодарност /бел. авт. проф. Тянко Йорданов /1914-2003/ е български учен географ. Той е един от създателите (6 октомври 1968) и пръв водещ (1968-1985) на телевизионното предаване "Атлас" на БНТ, преди да бъде наследен от Симеон Идакиев/.

Всъщност тези хора свързват телевизията предимно с някакви конкретни предавания като първа асоциация или с новини?

Аз очаквах, че те ще говоря за новините. Обаче не е така. Поне до тук почти никой сам не стига до извода, че новините са повлияли на живота му. Това е така може би защото новините преди 10-и ноември по един или друг начин бяха "униформени новини". Когато ги питахме: "Коя новина научихте от екрана и тя повлия на живота Ви?" се изреждат новини винаги след 10-и ноември. Или пък споменават за полета на първия български космонавт и полета на Юрий Гагарин - такива неполитически новини. Това за мен беше изненада. Аз очаквах, че всички ще говорят за новините, за въртящото се кълбо на "По света и у нас". Но не - "Сънчо", "Атлас" и спорт.

Хората, чиито истории разказвате, дали са си мечтали да се появят на екрана?

Повечето от тях казват, че когато са написали писмата и са ги изпратили изобщо не са очаквали, че някой ще им обърне внимание, а камо ли да дойде екип и да ги снима. Те ни крият притеснението си, защото не могат да го скрият и не знаят как. Ние оставихме с благородно намигване някои кадри, които иначе бихме отрязали от рода на: "И ето ви сега тука вас и аз какво да правя, какво да ви отговарям?!". Много са искрени зрителите и не са очаквали, че ще ги снимаме.

Как точно подбрахте историите на тези хора? Предполагам, че сте получили доста писма.

Подбрахме ги според това дали има някаква история, защото има доста писма, в които хората ни пишат: "Аз съм връстник на БНТ. БНТ много добре повлия на моя живот".

Малко шаблонно и казионно....

Това са общи приказки. Има и такива, които са ни писали: "Аз не съм връстник на БНТ, обаче БНТ промени живота ми". Как? Не става ясно. Така че не беше трудно да ги отсеем тези, които наистина разказват история, а историите са най-различни. Например една библиотекарка в Народната библиотека ни писа как като гледали филма "Вилхелм Тел" с братовчед й, който бил по-голям от нея, я изкарвал след това на двора, слагал една ябълка на главата й и започвал да се цели с лък и стрела. И тя с чувство за хумор казва: "Но аз винаги успявах да му избягам". Ето такива истории са симпатични. Мога да спомена и историята и на друга наша зрителка, която за да отидат да гледат телевизия от едно село в друго със сестра си е трябвало да влачат след себе си през зимата една шейна, на която натоварили чувал с въглища, защото при леля й, където имало телевизор, трябвало да си носят въглища, за да гледат на топло. Изобщо имаме доста трогателни истории, които от днешното интернет поколение може и да не бъдат разбрани, но не е лошо да бъдат чути.

А втората част на "Връстниците", там как избрахте семействата?

Нещата се случиха от самосебе си, защото в един момент получихме писма от двама юбиляри - мъж и жена, родени в една и съща година. Те са съпруг и съпруга. Така решихме да търсим гледната точка и на другия в семейството независимо дали и той е на 50 години. Това даже може да е и дете - някой, с когото да обсъдим неговия поглед към телевизията.

Децата на връстниците на БНТ предполагам, че приемат телевизията като нещо абсолютно нормално?

Те не могат да си представят за вярно това, което родителите им разказват, че не е имало телевизори, че е имало един телевизор в квартала или в селото и че всички са се събирали на едно място - децата сядали по пода, а възрастните по диваните, за да гледат някой филм или "Златният Орфей".

От тези истории, които вече сте показали на екран, имате ли обратна реакция, те харесват ли се като са се видели на телевизора?

Може би се обаждат на Николина Димитрова, която е репортер на предаването и която прави живата връзка с тях. Разбрах, че кукловодката от Хасково е получила страшно много отзиви от България и от чужбина след показването. Тя беше и първа в поредицата. Но много приятно впечатление правят хората от това поколение. Това са хора, които може да не са на върха на социалната йерархия, но знаят за какво са се борили, знаят какви цели са преследвали, успели са да постигнат някои от тях и имат мечти за напред. Това е едно много уравновесено поколение, минало през различни ситуации - не се жалват, не хленчат, намерили са смисъла на своя живот.

Връстниците на БНТ имат мечти и са намерили смисъла на живота
netinfo



По случай 50-я си рожден ден БНТ подготвя празнична телевизионна програма за 7-ми ноември. Зрителите ще станат свидетели на над 12 часа жив ефир без прекъсване. Програмата стартира точно в 9.00 ч. и ще бъде разделена на няколко блока, част от които в студиото в зала 2 на НДК. Освен от зала 2 програмата на БНТ ще бъде излъчвана и от студио 3, 4 и 6 на телевизията. Идеята е чрез най-добрите предавания да се разкаже историята на БНТ за изминалите 50 години. В програмата ще има всичко - детски предавания и игри, спорт, публицистика, новини, шоу и музика и много изненади към всички зрители на БНТ.

„ГОЛЯМОТО ГЛЕДАНЕ" започва в 9.00 ч. с детски блок. Ще бъдат припомнени любимите детски предавания, като участие ще вземат много от най-обичаните водещи на децата: Слава Рачева, Лара Береану, Николай Николаев, Владимир Люцканов, Лилия Вучкова, Богдан Томов, Румен Рачев, Николай Априлов, Теодор Елмазов, Александра Сърчаджиева и Николай Илиев. Те ще са гости на водещите не предаването „Яко". Подготвени са игри и състезания между нови и стари водещи. В 9.45 стартира блокът „В неделя с...". Водещи ще бъдат Марта Вачкова и Димитър Цонев. В играта „Фамилия БНТ" всички водещи от „В неделя с..." (Даниел Спасов, Галя Крайчовска, Искра Ангелова, Иво Никодимов, Мария Андонова, Андрей Захариев, Ели Гигова, Григории Недялков, Юлия Манолова, Лара Береану, Драго Драганов) ще участват в цирково състезание и дресура, със специалното участие на цирк Арлекин от гр. Пазарджик. Водещите ще трябва да демонстрират акробатични умения и да се справят с дресирането на близо 30 животни.

В 13.00 ч. започва „Иде нашенската музика" с водещи Даниел Спасов и Милен Иванов. Гости на предаването ще бъдат ансамбъл „Чинари", Янка Рупкина, Николина Чакърдъкова и много други.

Час по-късно в 14.00 ч. е началото на спортния блок, който ще представи паметни мигове от спортната история на България. Коментатори се срещат със своите герои. Гости ще бъдат олимпийски, световни и европейски шампиони на България сред, които Боян Радев, Светла Оцетова, Румяна Нейкова, Здравка Йорданова, Петър Попангелов, Лили Игнатова и др. Интервюта с тях на живо ще правят известни коментатори и водещи като Сашо Диков, Вера Маринова, Васил Манченко и др. Водещи са Камен Алипиев и Ивет Лалова.

Следващият блок започва в 15.00 ч. Известната журналистка и член на УС на БНТ Севда Шишманова ще разговаря със свои колеги журналисти, които са правили филми в чужбина или са отразявали важните и големи международни събития през последните 50 години.

От 16.00 ч. следват минутите за култура. Водещ ще бъде Георги Тенев, познат на зрителите от „Голямото четене" и „Библиотеката" по БНТ. В ефир ще прозвучат поздравления от всички големи театри в България, гости и ко-водещи в блока ще бъдат известни актьори.

Следва блок, посветен на архива на БНТ. Той включва смешни, куриозни или значими събития, както и непоказвани досега кадри.

Блокът от 17:15 ч. е посветен на публицистичните предавания на БНТ - "Референдум" и "Панорама". Ще бъдат припомнени най-значимите световни фигури, дали интервюта за Панорама - Джордж Буш, музикантите от група Металика, Тони Блеър, Стинг, Герхард Шрьодер, Джими Пейдж и т.н. Ще бъде обявена и темата на „Референдум" - "Имате ли доверие на обществената телевизия? ".

От 18:10 ч. стартира „Шоуто на Канала" със специална шоу програма, посветена на 50-годишнината на БНТ. Ще има и включвания от четирите радио и телевизионни центъра - от Пловдив, Варна, Русе и Благоевград.

Новините на БНТ ще започнат точно в 12.00 ч. Емисии ще има на всеки кръгъл час. В тях ще има включвания на живо от кастинга за водещ от студио 4 на БНТ. Най-добрият от кастинга ще получи наградата да съобщи последната новина и да закрие централната емисия „По света и у нас" в 19.00 ч. БНТ ще даде награда и за най-добра видео новина - плазмен телевизор.

След централната емисия „По света и у нас" в 19.00 ч. следва прякото излъчване на юбилейния концерт на БНТ - Златните песни на "Златният Орфей". На концерта ще прозвучат любимите на зрителите 15 песни от годините на фестивала в изпълнение на едни от най-обичаните изпълнители и настоящи таланти на българската музика - Йорданка Христова, Орлин Горанов, Васил Найденов, дует Ритон, фамилия Тоника, Мария Илиева, Орлин Павлов, Поли Генова, Любо и др.

След концерта програмата на БНТ продължава с известния игрален филм от САЩ от 1994 г. - "Обичам неприятностите", режисьор Чарлз Шайър, в ролите: Джулия Робъртс, Ник Нолти, Джеймс Ребхорн, Сол Рубинек и др.