Вигенин: Вотът за ново НС и за евродепутати в един ден
Вигенин: Вотът за ново НС и за евродепутати в един ден / снимка: Sofia Photo Agency
Два вота – за евродепутати и за национален парламент ни очакват в рамките на месец през лято 2009. По-малка е вероятността изборите да се проведат едновременно. Пречките са правни. Нова промяна в Конституцията е един от двата варианта, които се дискутират в средите на управляващите, за да се предотврати опасността да има избори нон стоп, обяви пред Дарик радио евродепутатът Кристиян Вигенин от БСП. По думите му този вариант е за предпочитане пред провеждане на два избора през лятото в разстояние на две-три седмици.

Датата за европейските избори е фиксирана и важи за всяка страна-член на Европейския съюз. Това всъщност са четири дати от 4 до 7 юни, в които всяка страна трябва да проведе вота. А дали властта във всяка страна ще реши да провежда и друг избор в рамките на деня, в който ще се провежда европейския е национално решение и няма да има влияние от страна на европейските институции.

Има ли възможност в тази ситуация на една дата да проведем изборите за наши депутати и за евродепутати?

Това е един от спорните въпроси, тъй като очакванията са националните избори да бъдат през юни следващата година, очакванията са и европейските да бъдат тогава и най-естественото решение е двата вота да минат на една дата. Доста трудно би било в рамките на месец да се проведат два избора. В момента са прави правен и конституционен анализ кое е възможно и как би могло да се случи, тъй като според нашата конституция изборите за национален парламент да се проведат след изтичането на мандата на сегашния парламент след 25 юни, което означава, че няма такава възможност. По Конституция, най-късната дата, на която трябва да се проведат изборите за български парламент, е 25 август, но едва ли е логично в летните месеци да се правят избори. Ако спазваме точно Конституцията в сегашния й вид, би трябвало да се опитаме да проведем изборите в края на юни или първата седмица на юли.

Тези анализи в средите на левицата ли се правят?

Логично е всяка партия първо да изясни какви са възможностите и в съответствие с тях да избистри решението си. Тъй като, ако се окаже, че от правна гледна точка е невъзможно съвместяването на двата избори, тогава дискусията става излишна и трябва да се прецени как да се проведат на различни дати и едните избори да не пречат на другите. Доколкото дебатът е налице и могат да се вземат и други решения, като, например, да се отправи отново питане към Конституционния съд по този въпрос. Появи се и идея леко да се пипне Конституцията, което да позволи националните избори да се изтеглят по-рано на 6 или 7 юни. Все пак трябва да има силни аргументи в подкрепа на идеята за съчетаване на тези избори, за да стигнем до вариант промяна на Конституцията, тъй като това не е лесна процедура.

Какво би включвала една такава промяна в Конституцията?

Най-общо казано, това би означавало да се даде възможност на Народното събрание да се саморазпусне със свое решение преди края на мандата – 25 юни. Другият вариант за предсрочно прекратяване на мандата на Народното събрание е да минем през една сложна процедура от подаване на оставки, опити за формиране на правителство. Страната ни не може да бъде подлагане на подобни експерименти, само за да съчетаем един европейски избор с национален.

Вие лобирате за сливане на двата избора. Защо да предпочетем два избора посред лято в един ден, а не два избора през няколко седмици?

Много аргументи могат да се извадят, но при наближаващи летни месеци да подлагаме гражданите на това удоволствие – да следят две кампании – не знам да ли ще задържи вниманието им и да не се окаже, че националните избори ще се окажат пренебрегнати от избирателите, а не трябва да е така. Има логика да спестим средства, а и усилия на гражданите и на всички, които ще бъдат ангажирани в една такава кампания.