Синдикатът на полицаите: Извънредният труд да се плаща подобаващо!
Синдикатът на полицаите: Извънредният труд да се плаща подобаващо! / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Синдикатът на полицаите: Извънредният труд да се плаща подобаващо!
39393
Синдикатът на полицаите: Извънредният труд да се плаща подобаващо!
  • Синдикатът на полицаите: Извънредният труд да се плаща подобаващо!

Да се създаде график за ново работно време или МВР да започне да плаща на служителите си извънредния труд, настояват от Синдикалната федерация на полицаите. Ако вътрешното министерство не направи това, служителите заплашват да сезират европейките институции или да съдят МВР. Пред Дарик Галентин Грозев от федерацията на служителите на МВР обяснява, че в големите градове полицаите масово работят извънредно и нощем, и по празници, а това не се заплаща както на останалите държавни служители. Преди по малко от месец в полицейския синдикат са получили и писмо от омбудсмана Константин Пенчев, в което той също изразява подкрепа на исканията на полицаите. Ето какво още каза по темата заместник-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Галентин Грозев:

Ще предприеме ли някакви действия Синдикалната федерация на българските полицаи във връзка със становището, което получихте за това, че трябва да се наложи някаква промяна в това работно време на полицията?

В МВР не се заплаща нощния труд, не се заплаща времето на разположение, липсват ни много придобивки, които имат всички останали държавни служители и всички лица, работещи по трудово правоотношение, служители или работници по кодекса на труда. Затова и сезирахме омбудсмана, проведохме среща с него. Пред нас стоят три възможности, ако МВР не удовлетвори нашите искания: да оспорим решенията и нормативните актове, които противоречат на европейската нормативна уредба и на българското законодателство. Това ще стане по съдебен ред, както включително и в комисията по дискриминацията. Ще водим разговори и с министерството, ще търсим възможности и предложения, които да удовлетворяват настоящата ситуация, тъй като знаем за финансовата криза, знаем за всичко останало. Но знаем също така много важно, това за нас е приоритет, че хората не могат да работят по-зле, отколкото работят на други места други хора. Третият вариант, който имаме, е да протестираме и пред европейски институции, да информираме нашите европейски партньори. Също така няма да изключим възможността, ако продължават проблемите с работното време, да предприемем други действия. Засега нямаме подготовка и нагласа за протести, защото предстои създаването на нова работна група, която да промени инструкцията за работното време. Ако там влязат нещата, които ние предлагаме да влязат, или поне една голяма част от тях, ако се оправи положението на държавните служители и на лицата, работещи по трудово правоотношение в МВР и се изчистят всички натрупани проблеми и започне да се заплаща това, което служителите са си изработили, нищо друго, засега ще се въздържим.

Тук визирате извънредния труд заради липсата на хора в районните полицейски управления, така ли?

Когато говорим като синдикална организация, ние никога не губим от очи европейската практика трудът на служителите на МВР, особено в полиция, пожарна и по-рисковите структури, е по-добре заплатен, те работят по-малко и имат по-голяма почивка. Нашата крайна цел е именно тази, хората да получават по-високи заплати, да не работят извънредно и да бъдат натоварени точно с това, което трябва да изпълняват като служители. В момента обаче ситуацията е такава, че няма достатъчно щатни бройки, комплектовани в МВР. Хората полагат много извънреден труд, това налага и промяна на работното им време, с което ние се примиряваме само с оглед на това, че трябва да се върши работа. А не, че смятаме , че е правилно хората да работят по 24 часа. Но така или иначе при положение, че ги работим тези 24, 12, 8 или колкото работят часове, това време трябва да се заплаща или съответно да се компенсира в зависимост от закона, особено що се отнася до нощния труд, до работата в празнични дни, национални празници, които в МВР са уредени на 150 процента увеличение, а за всички останали служители в държавата са 200 процента.

Колко средно се събира на един полицай за 24 часа да работи?

Зависи от вида на структурните звена, зависи от спецификата на работата. Ясно е, че в по-големите градове, в София, в областните дирекции, където се намират повечето служители, работата е повече и натоварването е по-голямо. Например в София на 24 часова смяна на патрулно-постова дейност е почти невъзможно да се помисли, защото хората физически не могат да издържат на това натоварване, което имат. На други места пък служителите са твърде малко и покриват много големи райони, много големи територии с ограничени ресурси, така че там има друг тип специфика на работата. Когато например един служител обслужва множество села или пък един патрул обслужва много голям район, много голям периметър и територия. Нашето мнение, нашето впечатление е следното - МВР не може да осигури възнаграждение на 100 процента за изработеното от служителите и се опитва по някакви юридически начини и по нормативен ред да ограничи възможността на служителите да получават възнаграждение, защото се опитват да влязат в рамките, които им е заложил бюджетът, без да се съобразяват, че служителите в действителност полагат повече труд, отколкото им се заплаща. Не е редно, когато някой си е изработил съответното възнаграждение, той да не го получи. Факт е, че има нощен труд от 22 до 6 часа. Факт е, че има работа в празнични и почивни дни. Всички хора, които отиват на някакъв масов празник, го забелязват. Факт е, че това не се плаща по специален ред. Съгласете се, че никой не е длъжен да работи ангария.