Ще се увеличават радар-скоростомерите  в София
Ще се увеличават радар-скоростомерите в София / снимкa: Sofia Photo Agency
Не са постъпвали оплаквания и жалби за неизправността на радар-скоростомерите. Не се допуска, няма такъв контролен екип, който ще излезе на пътя с уред, който няма заверена годност. Това каза в предаването „Дарик Кафе” гл. инспектор Красимир Костов от КАТ „Пътна полиция”. Хората могат да отправят всякакви оплаквания, стига те да са основателни, да ги опишат подробно, да се подпишат под тях и да ги отправят към ръководителите в нашата система, допълни Костов.

Тенденцията е радар-скоростомерите да се увеличават, каза главният инспектор от КАТ. Използват се стандартни сертифицирани уреди за скоростта-радари, които имат електронна памет и запаметяват засечените стойности. Това са традиционните радари, поставени на полицейските автомобили, описа той уредите. Как се проверяват уредите и как се удостоверява валидността на измерванията? Можем ли да ги оспорим ще разберете от главен инспектор Красимир Костов и Главна дирекция „Мерки и измервателни уреди” на Института по метеорология към БАН.

Ето какво обясни гл. инспектор Костов:

Използват се стандартни сертифицирани уреди за скоростта - радари, които имат електронна памет и запаметяват засечените стойности. Това са традиционните радари, поставени на полицейските автомобили.

Колко патрулиращи коли в столицата са снабдени с такива скоростомери?

Няколко са, не мога да кажа точната цифра, но тенденцията е те да се увеличават, ако това успокоява шофьорите.

Има ли хора, които са се оплакали от неизправност на скоростомера, подали жалба в тази връзка, с метода на отчитане на скоростта?

Не са ми известни такива оплаквания. Проблемът не е в неизправността на контролните уреди, такова нещо не се допуска, няма контролен екип, който ще излезе на пътя с уред, който няма заверена годност.

Това го заявявате отговорно?

Съвсем отговорно го заявявам. Ако имате конкретен сигнал, нека да бъде адресиран до ръководството на „Пътна полиция”, Дирекция национална служба „Полиция”, аз ви уверявам, че ще бъде извършена проверка и ще се докаже дали има някакво нарушение. Гражданите могат да отправят оплаквания, стига те да са основателни, да ги опишат подробно, да се подпишат под тях и да ги отправят към ръководителите в нашата система.

Ако имате някакви съмнения относно точността на радара, засякъл нарушението ви, имате основание да поискате от служителя на КАТ да ви покаже стикера върху устройството, който удостоверява, че той е минал проверката, обясни още Красимир Костов. А какво представлява този стикер и на какъв период от време се прави задължителната проверка за изправност на скоростомера обяснява Иван Маджулеков, директор на Главна дирекция „Мерки и измервателни уреди” към Института по метерология към БАН. Ето какво каза той:

Радар-скоростомерите подлежат на метерологичен контрол, който се осъществява чрез одобряване на типа, това е преди радар-скоростомерът да бъде пуснат на пазара. След това подлежат на понататъшни проверки. Всяка година радар-скоростомерът трябва да бъде проверяван. Това се маркира със стикер и този стикер удостоверява, че радар-скоростомерът е преминал на проверка. Тази проверка се извършва от упълномощено лице, в лабораторията, която е упълномощена.

Тези стикери какво представляват?

Това е холограмен стикер, на който е написан номерът на лицето, което го е поставило, в случая ще бъде номерът на полицейска техника и в долната му част пише докога важи. Ако е поставено сега, то ще важи до май догодина. Тогава трябва да се извърши проверката и да се постави нов стикер.