Матеев: Проблемът със стволовите клетки е научен, не административен
Матеев: Проблемът със стволовите клетки е научен, не административен / cнимкa: Sofia Photo Agency

Приложението на стволови клетки в лечението на различни заболявания трябва да бъде подложено на научна дискусия в академичните среди и тогава да се вземат сериозни научни и административни решения. Така заместник-министърът на здравеопазването д-р Матей Матеев мотивира пред Дарик подадената си днес оставка във връзка с казуса с трансплантациите на стволови клетки в болница „Свети Иван Рилски". В петък министерството на здравеопазването представи доклад на специално назначена експертна комисия, в който извършваните в клиниката по неврохирургия трансплантации бяха обявени за незаконни, защото нямат безспорно доказан лечебен ефект върху неврологични и имунни заболявания. От това интервю ще разберете как д-р Матеев оспорва тези твърдения и последвалите ги административни действия.

- Категорично съм несъгласен с провежданата кампания срещу водещи български специалисти по неврохирургия. В последния доклад, който излезе от комисията, която обследваше неврохирургията, те са извън закона, обявени са за престъпници, не съм съгласен с това нещо.

Според вас членовете на комисията, която констатира незаконността на трансплантациите, не са достатъчно компетентни, за да се произнесат с подобно решение?

- Смятам, че в този случай решението е администрирано и срещу това е моят протест. За да се прецени това нещо, трябва да има научно обсъждане в научните дружества по неврология, неврохирургия, ревматология и кардиология. Този проблем е научен, а не е административен. Само научната дискусия може да определи къде е мястото на приложението на стволовите клетки. В целия Европейски съюз тече тази дискусия, всички хора, които ходят по конгреси, четат и слушат как се развива това направление на репаративната медицина – стволовите клетки. Така че този проблем не може да бъде решен административно от един бивш партиен секретар от медицинския факултет от осемдесетте години, колкото и компетентен да е той, но смятам, че е доста възрастен, а професор Бобев го уважавам много, но той също е на годините на моята майка, един чиновник, който е превеждал наредбите, и аз не съм съгласен с идеите, които той налага в тази дискусия. Това е, четири души, по договора на Инквизицията или в 21 век имаме лов на вещици, и Бусерски, и Романски, и всички неврохирурзи се слагат на масата и отиват в прокуратурата, това ли е 21 век?

Казвате, че извършваната в болницата дейност не е трансплантация, а лечение със стволови клетки?

- Точно така. Аз не съм специалист, тук научният спор ще го докаже, но технологията, която съм слушал по европейските конгреси, е че това са растежните фактори на стволовите клетки, които имат трофично (подхранващо, бел. ав.) действие върху нервната тъкан на прекъснатия гръбначен стълб. Те се прилагат при инвалиди, с прекъснат гръбначен стълб, които не могат да движат долните си крайници. За тези хора всеки полъх на сетивност им дава голяма надежда. Може би си спомняте преди около година, когато бяха представени пациенти, които започват да си чувстват краката и имат лека двигателна активност, но все пак не може да се каже, че те са проходили. Този проблем е поставен пред министерството на здравеопазването още преди нашия кабинет. Тъй като е имало голям поток от инвалиди, които искали да отидат в Русия, за да бъдат лекувани по този начин, заместник-министър Петър Тенчев натоварил професор Бусерски да разработи тази методика. Разработването й започва в Александровска болница и продължава в „Свети Иван Рилски", професор Бусерски го има като задача, поставена още през 2004-та година. И фактически сега се оказва, че това е престъпна дейност. Според мен има друг интерес, икономически, може би тези хора искат отново да ги пратим в чужбина, отново да харчим пари за тях, а също така имаше голяма група инвалиди от Гърция, които водеха разговори да идват при професор Бусерски, да провеждат лечението в България. Даже дойде първият грък, лекува се у нас и си замина много доволен. Лечението беше със стволовите клетки, с растежните фактори, след това продължи с балнеолечение и раздвижване на долните крайници. И когато този човек си отиде, неговите близки започнаха да лобират повече хора да идват и да провеждат лечението в България. И ето го в момента удара – петата проверка, която е направена в болницата, досега 4 проверки през годините не са установили нищо незаконно, и сега изведнъж излиза, че е извън закона. Това е опит да се извади и забрани цялата технология у нас, което не е достойно! Би трябвало в основата да има академичен спор.

Твърдите че има икономически интерес, но и вие бяхте замесен по семейна линия?

- Да, бях замесен с моя син, и това е опит на вашата власт да влияе върху мен. Моят син е студент по право в Германия. Той само превеждаше и правеше литературен обзор на тази фирма „Просел", и те му разрешиха да си купи 15 процента от юридическия, а не от медицинския субект, което не е забранено никъде. Няма никакъв конфликт на интереси и аз се гордея, че синът ми се интересува от иновациите в медицината. Това беше опит да се натисне върху мен, но така или иначе аз съм длъжен да си нося всички тези щети. 

Очаквате ли, че премиерът ще приеме оставката ви?

- Не знам, но се надявам, че г-н Станишев ще инициира една по-широка дискусия. Това нещо трябва да се постави в научните среди. Аз се надявам, че този проблем ще бъде дискутиран в България, а не така ,подобно на Инквизицията от 14 век, да бъде заклеймен и затворен. В България наистина има лекари като Бусерски, Романски, д-р Джоргова в „Света Екатерина", където закупихме и нова апаратура за инжектиране на стволови клетки в сърцето, има и лекари в ортопедията и ревматологията, които с удоволствие се опитват да участват в тези иновативни подходи за лечение на хроничните болести. Това е важното и не искам този проблем да се затваря и да се изважда извън закона. Аз се обявявам за научна дискусия на академичните среди. Нека те, както във всички европейски страни, да дискутират резултатите от прилагането на лечение със стволови клетки, и тогава да се види накъде ще вървим ние. Но четири  човека да направят това заключение, не съм съгласен.