Любен Корнезов: Без отделен закон, с пет текста може да се уреди ефективна конфискация
Любен Корнезов: Без отделен закон, с пет текста може да се уреди ефективна конфискация / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Интервю на Йовка Йовчева с депутата от БСП Любен Корнезов
52863
Интервю на Йовка Йовчева с депутата от БСП Любен Корнезов
  • Интервю на Йовка Йовчева с депутата от БСП Любен Корнезов

Три дни тази седмица, а в четвъртък и почти до полунощ, депутатите се занимаваха със спорния закон за отнемане на незаконно придобитото имущество. Под заплахата за пореден критичен доклад на Европейската комисия за страната ни през юли, ГЕРБ бърза с гласуването на новия закон, за да покаже на Брюксел ефективна борба с корупцията и престъпността. Опозицията критикува сериозно както духа на закона, така и начина, по който законодателно се урежда конфискацията.

Още преди седем години в интервю за Дарик юристът от левицата Любен Корнезов поиска отмяната на прясно приетия тогава закон, станал по-известен като Закона „Петканов". Още тогава макар и част от Тройната коалиция, той нарече закона на колегата си „юридическо недоносче" и даде рецепта за ефективна битка с незаконно забогателите в България - без специален закон, само с няколко промени в Гражданско-процесуалния кодекс и в Закона за собствеността на гражданите.

Преди няколко години сериозно критикувахте първия закон за имуществото, придобито от престъпна дейност, даже искахте отмяната му. Как оценявате новия закон?

Вие ме върнахте назад във времето по закона „Петканов”, който беше със същата идея - отнемане на имуществото и тогава многократно го заявявах, че този закон нищо няма да свърши. Че държавата ще похарчи повече пари отколкото събира. И така стана, виждате, че комисията не функционира вече седем години. Въпреки че моята парламентарна група подкрепи законопроекта накрая, аз гласувах против, защото няма смисъл да гласуваш за нещо, което е удар във въздуха. Същото положение е сега: аз съм за отнемане на имуществото, аз съм стар съдия, гледал съм стотици дела за отнемане на имущества. Имаше специална глава, гледал съм такива дела, отнемал съм имущество.

Преди промените?

Да. Имаме огромна натрупана съдебна практика, включително Върховния съд по този проблем - отнемане на имущество. И ако ме послушаха не с цял закон, с пет текста ще им го направя, което ще проработи в практиката.

Пет текста къде? В гражданското право?

В гражданското, разбира се. А сега законът, който явно ще се приеме от мнозинството, няма да проработи, ще бъде удар във въздуха, защото е смесица от всички клонове на правото - наказателно, гражданско, административно право. Този миш-маш, който са направили в този закон, и най-добрият съдия като в лабиринт ще бъде и няма да може да стигне до целта отнемане на действително незаконно имущество. Просто така е направен законът, че има голяма опасност от политизирането му. Т.е. този, който е на власт - днес е ГЕРБ, утре може да е някой друг, практически да обсеби цялата дейност и да подгони опонентите си или да съсипе бизнеса на един честен бизнесмен. Защото той може даже да не отиде на съд, но ако ти запорират имущество, възбранят ти сметките в банките, ами те ще те ликвидират. Това е опасността. Да, да отнемем, ама от престъпниците. Ама няма да стане това. Пробутаха административно нарушение.

Точно за това административно нарушение…

административно нарушение е когато пресичате на червен светофар или карате колата си с несъобразена скорост. Има опасност от извращения. Аз не казвам, че ще станат, но има такава опасност.

Законът би създал подобни условия.

Разбира се. Плюс това ще се атакува всяко преследване на един, който искате да му отнемете имуществото, той ще вдигне партийния байрак. Тук ще има адвокати, ненужна работа. Аз и най-благородната и хубава цел може да се изврати и да се обърне. Този закон е добър като идея, но е крайно лошо като изпълнение и като бумеранг ще ни се върне върху главите. Не на Любен Корнезов, не на Вас, на мен няма какво да ми вземат. Като стар съдия ви го казвам, като конституционалист го казвам. Не може така, той е на ръба на Конституцията.

Дали очаквате да има оспорване?

И моите колеги, и от други колеги, и вие ме питате дали ще го атакуваме пред Конституционния съд. Лично аз не съм узрял за това, казвам го съвсем открито, защото той е на ръба. Трябва да преценим, когато се приеме изцяло, не един текст, а връзката и тогава да преценим доколко имаме шансове до КС. Но защо КС ще трябва да решава проблемите на парламента? Досега сме завели 27 дела пред КС само за този период на парламента. Почти всички сме ги спечелили. 117 текста са обявени за противоконституционни. Това означава, че ГЕРБ гази Конституцията ни, той ги е приел.

Понеже говорихме, че законът има добра идея и лошо изпълнение, некадърност ли е това от страна на юридическия екип на мнозинството, или някой от Брюксел ни казва нещо, или ние грешно го четем?

Вие грешно ми задавате въпроса. Къде е юридическият екип на ГЕРБ? Аз не го виждам. Има хора с дипломи, но екип няма и това не е за първи път. Последното дело, което спечелихме, беше комисията „Яне Янев”, цяла комисия създадена във връзка с помилванията на президента и Конституционния съд за първи път отмени цяла комисия като противоконституционна. И сега, като дойде, - отново иска да я вкара - аз ще предложа следното: Яне Янев да плати всички разходи на тази комисия, която той създаде и чийто председател е. И като плати всички разходи на държавата, тогава ще мислим дали да създаваме или няма да създаваме. Ама Яне да даде от джоба си, не от партията си. Ако ме чува, да си приготвя парите или да отиде да ги изтегли от банката.

Ако се върнем към закона, понеже при предния закон „Петканов”, за който стана дума, основният проблем на всички, които го прилагаха или поне го коментираха, беше: а бе, то трябва да има влязла в сила присъда, това пречи, отваря вратичка. Това поне като разпоредба се променя като намерение.

Невежеството е демонична сила, което ще ни доведе и ни води до това състояние, в което сме. Защото един закон е мъртъв закон, макар и публикуван в „Държавен вестник”, макар и приет, макар и да ни тупат по раменете в Брюксел или Вашингтон. Въпросът е кой ще го прилага. Този закон е неприложим. Аз ви казах с пет текста мога да направя закона и въобще не ме интересува нито присъдите, обвързването с наказателно с гражданско право, с административно право, става една каша. Затова още римските юристи преди 2500 години, когато е първото право, римското право, са създадени тези клонове. Наполеон е направил цивилния кодекс, Наполеон остана с Code Napoléon, не с битките си. Така че ако има майстори, защото законодателството е висш юридически пилотаж, но трябва хора не само с дипломи. А ние бълваме… За съжаление и аз като професор вероятно съм виновен, че бълваме, което сега го виждаме и затова сме на това дередже. Кадрите решават всичко, независимо кой го е казал.