Кехайов: Не мога да взема сам решение за рамковия договор
Кехайов: Не мога да взема сам решение за рамковия договор / netinfo

Интервю в предаването „Денят” на Дарик радио с Андрей Кехайов, председател на Българския лекарски съюз и Ива Станкова, която е член на същата тази комисия.

Кажете сега, д-р Кехайов, удовлетворява ли ви всичко това, което се разигра в Народното събрание, което в известен смисъл, как да го разбирам, дава нещо като отсрочка, нещо като някакъв, макар и минимален, шанс вие да седнете на масата на преговорите заедно с касата, да започнете да разговаряте, нещо да обсъждате или не?

Кехайов: Трудно ми е да коментирам това, което се случва. Това, което видях с очите си, и това, което може би утре ще се случи, наистина не би трябвало да се случва в условията на демокрация, на демократични... в страните, към които ще се присъединяваме. На практика след законно приети текстове, ако утре се случи обратното, то какъв пример даваме за българското общество? Аз лично недоумявам. За мен, в качеството ми на председател на съсловната организация на лекарите, тези неща не са приятни, те не би трябвало да се случват, но междувпрочем предисторията е малко по-различна.

Точно този председател на Управителния съвет на националната каса без съответни обсъждания си е позволил може би да заблуди наистина и Министерския съвет, да заблуди и част от народните представители по-скоро от БСП, и той ги вкара всичките в една процедура, която е ужасна за България. И в тази връзка няма как да не бъде казана истината и българското общество трябва да я знае истината.

Председателят на Управителния съвет на националната каса, позволявам си да говоря за него, може би и с някои членове си позволи още през месец юли да направи първото закононарушение, което не беше санкционирано, и то доведе до следващи стъпки. Нещо повече, той подвежда с неофициална, а може би от негова гледна точка и официална информация, която познава или не познава, не мога да коментирам, представяйки на народните представители... просто постоянно представя лъжлива, некоректна информация, защото аз иначе не мога да си обясня как един народен представител ще казва кога касата е поканила лекарския съюз. Нищо подобно...

Вижте, аз мога да ви кажа две неща от скромната си журналистическа практика. Когато в парламента се зададе скандал, сериозен, стават две неща - или се развалят пултовете и депутатите не могат да гласуват, спомняте си, така стана при драматичното съставяне на правителството и много други пъти, и днес между другото това се случи, или се търси процедурна вратичка, някакво такова... наистина врата в закона, за да се отметнат нещата или за да се отложат за утрешния ден, както се случи. В новините на "Дарик" радио слушам, че министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски е изключително оптимистичен, че до 22 декември вие ще се разберете с Националната здравноосигурителна каса по новия Национален рамков договор. Вие споделяте ли този оптимизъм?

Кехайов: Министърът на здравеопазването... може би от негова гледна точка има някакъв оптимизъм. В крайна сметка аз в качеството си на председател на Българския лекарски съюз, на организацията, представляваща лекарите в България, на изпълнителите на медицинска помощ, не решавам въпросите сам. Управителният съвет на Българския лекарски съюз наистина направи необходимото и ние стартирахме преговорите не по наша вина на 26 октомври, но за сметка на това до този момент се тиражираха много неистини, че БЛС не е внесъл НРД. Как да бъде внесен НРД, когато бюджетът на касата беше приет отново в закононарушение на 8 ноември, основният пакет приет на 31 октомври. Какъв беше онзи измислен вариант, т.нар. вариант на касата?

Необходимо е тези хора, които получават средства от националната каса, наистина да говорят истините пред българските пациенти, които ги представляват, и пред българското общество, което на практика солидарно внася този ресурс. И какво искат в този момент определени членове на управителния съвет? Да разпределят този обществен ресурс сами? Това вече не е пътят, към който трябва да се стремим. Винаги в един процес трябва да има две страни, които трябва да търсят обществения баланс и баланса на съсловието.

Кратко и ясно - до 22 декември тези две страни ще се срещнат ли и ще си стиснат ли ръцете?

Кехайов: На 22 декември... аз ще ви кажа нещо. Ние имахме определен кръг от преговори за днес и, разбира се, заседанието в парламента продължи до 11 ч., но БЛС продължи да чака Управителния съвет на касата. До 13.30 ч. не се появи никакъв представител. Ние сме ги поканили и утре в 10 часа.

И пак ще отидете, и пак ще чакате?

Кехайов: Ние ще отидем и ние ще чакаме, но тогава просто след време трябва да бъде ясно кой какви отговорности има. Ако някой просто чака нещата да му ги регламентират в закона и да няма преговори, той просто се заблуждава или най-малкото ще трябва да сподели и да поеме големите отговорности, защото медицината не е само финанси, по които да се разпореждат някои, които дори до този момент не са управлявали едно отделение. Аз и сутринта казах, може би точно този председател на управителния съвет или заместник-министър в момента желае да заеме поста на министъра на здравеопазването Гайдарски.

Г-жо Станкова. Възможно ли е до 22 декември лекари и касата да си стиснат ръце и да бъде подписан нов договор или не?

Станкова: Вижте, с една дума казано, аз смятам, че днешното решение е всъщност показател за това, че има, както се казва, добронамереност между двете страни. Защото в крайна сметка и двете страни не са били никога, казано в кавички, врагове, а ние винаги сме работили заедно. А това, че се е случило това събитие, е сбор от много обстоятелства. Но аз съм уверена, че до няколко дни може би ще има договореност по въпроса за рамковия договор.

Връщам ви към вчерашния работен ден, в който вие узаконихте лимита за прегледи. Касата вече сама ще определя броя на направленията за специалисти и лимита за изследвания също. Защо аз трябва да боледувам по списък, защо всички мои близки, познати и съседи трябва да боледуват по списък?

Станкова: Значи, аз веднага ще ви отговоря. Първо, аз самата винаги съм задавала въпроса защо трябва да боледуваме по лимити. Всъщност пациентите не боледуват по лимити, защото категорично заявявам, че лекарите и с лимит, и без лимит, ще си свършат своята работа. Категорично казвам това за нашето лекарско съсловие. Второ, значи, проблемът с лимитите и изразът лимити не е отсега, лимитите са заложени още от рамковия договор, който започна със създаването на НЗОК още 2000 година. Казвам го, не защото трябва да вляза в някакъв спор или просто да изнеса някакви политически... обяснения да внеса в дискусията, а защото такава е реалността. И през всичките тези години, и д-р Кехайов знае, ние всички лекари и съсловията през всичките тези години с различните политически, разбира се, партии, които са били представители на властта, сме се опитвали да променим тази възможност за системата, защото смятам, че тя е обърната, ако може така да се каже.

Тези разговори са водени и аз смятам, че в случая, ако в момента "Коалиция за България" заедно с общата коалиция е представител на управлението в нашата държава, то в никакъв случай, разбира се, тя, носейки отговорността, не може да поеме и онази отговорност за грешките, за грешните постановки или за някои други действия, които всъщност в процеса на работа ние сме предизвикали. Смятам, че оттук нататък, след като приключи, разбира се, приемането на рамковия договор, за което съм сигурна, че ще стане, не за друго, а защото, първо, пациентите чакат своите лекари, лекарите си чакат своите заплати благодарение на това, че все пак съществува тази здравноосигурителна каса, която е, аз винаги съм казвала, един социален чадър и в крайна сметка ние ме я създали така или иначе, и смятам, че те чакат всичко това от първи. И аз мисля, че непростимо е, още повече че и в бюджета са заложени милиони, които трябва да бъдат раздадени. Аз не знам някой, който да се отказва от пари, които му се предлагат.

Така или иначе ще бъде глупаво ние просто да се откажем от тези средства, които са предложени, но не това е просто причината. Причината е, защото ние просто трябва да продължим своята работа оттук нататък.

Кехайов: За първи път в Закона за бюджета, с изменение в Закона за здравното осигуряване, което според мен беше недопустимо - да се променя една философия, тя трябваше да се надгради. Трябва да се търсят опити, не административно, така, както сега е разписано в Закона за бюджета, да се решат част от онези проблеми, в които трябва да бъде намерен този баланс. Не е нежеланието на лекарския съюз, както беше споменавано до този момент, а може би нежеланието на други сили да преговарят, забави този процес към момента. И разбира се, че с този бюджет, с така разписаните параметри на практика за първи път в закона се налагат лимити. И лимити, както колежката сподели, е имало и в първия Национален рамков договор. Но в последствие ние сме търсили възможност и чрез обективно преразпределение, чрез гъвкави механизми, със съвместното участие на касата и лекарския съюз, те да бъдат преразпределени.

Ние говорехме за тези принципи, които до този момент, и в момента ни се поставят срокове и ни се казва - а ние ще ги лимитираме всеки месец. Този модел, този подход наистина ще доведе до определени сътресения дотолкова, доколкото говорим за бюджета, и дотолкова, доколкото коментираме какво ще изпълнят лекарите. Да, разбира се, те ще изпълнят своите дейности, но всяка дейност си има и своята цена.

В цената, която ние договаряме, трябва да бъде отчетено, че тук се включват всички разходи за издръжка в кабинетите, необходимостта да се инвестира, да имаме по-добра апаратура. В този смисъл нееднократно, дори тази година в срещи и с парламентарната група ние сме заявявали тези проблеми. Няма как в 2007 година просто да не бъдат променяни параметрите в положителна посока.

А вие ще изчакате тоест сключването на договора, преди да гласувате бюджета, така ли? Защото аз разбрах обратното.

Станкова: Рамковият договор е част от бюджета на държавата. Така че за какъв проблем, аз не ви разбрах.

И нещо друго, искам само да добавя, ние сме водили, разбира се, разговори с д-р Кехайов, днес се видяхме. Той знае, че винаги е имало един добър тон между нас. Значи, ние също сме изненадани от това, че просто няколко месеца не можа да се стигне до тези преговори, които в крайна сметка и миналата година са се водили. И смятам, че може би, колкото и да е учудващо и за всички ни, не се стигна до тези договорености. Аз смятам, че, още веднъж казвам, фактът, че днес се приеха тези точки, приеха се тези изречения, в които се дава тази възможност, прие се срок за отлагане, имаше такава добронамереност, такава нагласа от... все пак независимо от гласуванията. Аз смятам, че при всички случаи рамков договор ще има, категорично трябва да има. Просто презумпцията, ако няма, в крайна сметка ние не оставаме без рамков договор. Имаме примера преди 2 години, когато всъщност ние продължихме със стария рамков договор, и то цяла година да работим, и всъщност в това нещо не настъпи катаклизмът. Категорично твърдя, че така или иначе парите за здравеопазването съществуват.

Те дали ще бъдат малко по-късно или по-навреме усвоени чрез договор, то те ще бъдат усвоени, защото просто няма как системата да върви. В никакъв случай аз не виждам апокалипсис в цялата тази драма, ако мога да кажа, между пациенти и лекари, най-вече за моите колеги, но аз виждам сериозния момент. И в никакъв случай ние не можем да отречем, че проблемите в здравеопазването са изключително сериозни, и това е и виждането на голямата коалиция, на "Коалиция за България". И в тази връзка искам да ви кажа, че вече на преден план е и разглеждането на здравната карта, която разбрах, че е готова и има добри отзиви за нея и всъщност ние оттам трябва да започнем.

И аз ви уверявам, аз го казах още веднъж преди около една седмица, че категорично след Нова година, живот и здраве, ние ще започнем със здравната карта и с още два-три проблема, които д-р Кехайов и всички от нас, лекарите в здравната комисия, сме също наясно за процеса на стратегически стъпки за развитие на системата и за промяна на системата. Това ви уверявам, че ще бъде, и накрая ще стигнем и до финансирането на системата, защото в крайна сметка има някакви логически моменти, в които... ние не можем да избягаме от тях. Но още веднъж искам да помоля и да се разбере, защото има и слушатели в крайна сметка...

...ако ние примерно по презумпция не приемем рамковия договор, грубо казано, аз искам да подчертая, че всъщност ние не решаваме проблема на системата. И в този смисъл казвам - рамковият договор така или иначе той трябва да съществува, нов или стар, той трябва да съществува. Ние се надяваме да бъде новият, защото трябва да усвоим все пак средствата, които са малко повече от необходимото като абсолютна стойност, като процент, разбира се, е малко по-малко, но като абсолютна те съществуват.

Д-р Кехайов, финални думи за вас. Искам да разбера конкретни неща, които очаквате да реши съветът на коалицията, който ще се събере следващата седмица, за да бистри проблемите със здравеопазването.

Ние направихме призив към всички 240 народни представители наистина да спазят законността и да не променят чрез Закона за бюджета Закона за здравното осигуряване. Ако това го подсигурят и запазят основни ценности на демокрацията, договорното начало, то това е една предпоставка действително да се случат положителни процеси. Ако се направи опит... да бъдат аминистрирани нещата, то отговорност трябва да поеме пред цялото общество онзи, който е поискал тези пълномощия, а той към момента е Управителният съвет на националната каса. Считам, че годината, към която отиваме, и страните, към които се присъединяваме, трябва ясно и дефинитивно да гарантират достъпа до медицински услуги, качеството, около които не трябва да бъде правен компромис. Тук отговорностите на различните институции трябва да бъдат ясно дефинирани. В България като че ли към този момент институционалните отговорности се разбиват и онези, които имат голяма отговорност да се грижат за здравето на хората, а именно политиците, трябва да осъзнаят точно този момент. Не може да бъде допускано да се притиска една страна, която иска нещо, в крайна сметка което е справедливо, нещо, което да гарантира наистина сигурността на пациентите. Сблъсъкът на лекарите и пациентите трябва да бъде оценен, защото това не са проблемите в здравеопазването. Проблемите в здравеопазването са липса на ясна дефинитивна политика, която да очертае действително тази безопасност на пациентите - нещо, за което се говори много сериозно.

Дано утре на масата, на която ще седнете, да седнат и представители на НЗОК. Така завършваме този разговор.

Аз само с едно изречение, бих искал да кажа и от вашия ефир, че БЛС направи необходимото да стартират официално преговорите на 26 октомври. Всичко, което се лансира до този момент, че лекарският съюз не е предложил, не е вярно. Лекарският съюз спазва всичките ангажименти, които са разписани в действащото законодателство, заради което не искаме да бъдем поставяни пред нови обстоятелства - променяне на Закона за здравното осигуряване чрез Закона за бюджета, който най-малко аз бих искал да коментирам.