ИНОВАТОРИТЕ #4: Йорген Виг Кнудсторп, шеф на Lego
ИНОВАТОРИТЕ #4: Йорген Виг Кнудсторп, шеф на Lego / netinfo

Oснована през 1932 г., компанията Lego - известна и до днес със сглобяемите си конструктори - днес е в необичайно добро финансово здраве. Обградени от всякакви дигитални джаджи, виртуални игри в мрежа, сензори в дома, които усещат тялото ти и какво ли още не, е някак невероятно, че т.нар. аналогова компания Lego не само че продължава да съществува, но и се развива отлично.

Едва ли има дете, което да не си е играло с Lego, както и няма дете, готово да спори за предимствата и недостатъците на тази компания за играчки. Едни ще кажат, че с играчките Lego не могат да се построят много неща, дори руските конструктури дават повече възможности. Други ще отвърнат на удара, че Lego е религия и продължават да ги събират, досущ като нашия колега Драго Симеонов.

Да откриеш шефа на Lego е удивително трудно. Ако си мислите, че компанията прави малки фигурки, които трябва да бъдат сглобени и шефът няма кой знае колко работа, грешите. Шефът на Lego е с график, разграфен до минута и в един момент преговорите за това интервю се движиха в буквализиране като: "Уви, ще имате точно 15 минути, няма друг начин, веднага след това ще се наложи да прекъснем връзката, започва друг конферентен разговор" и ред подобни изречения присъстваха в уговорките ни.

Йорген Виг Кнудсторп обаче се оказа отзивчив и усмихнат (разбира се, до 15-тата минута).

Константин Вълков: Всичко наред ли е днес?

Йорген Виг Кнудсторп: Всичко е наред, благодаря ви, надявам се и при вас да е така.

Интервюирам ви за проект на Дарик, който се казва "Иноваторите". При вас ситуацията е много интересна. Традиционна компания, която се справя отлично в изключителна конкурентна среда. Колко иновативен сте в работата си, това помага ли ви да сте успешен?

Това не е единственото нещо, което ме прави успешен. По-важно за моята работа е да съм сигурен, че всичко се случва така, както трябва, продуктите излизат навреме. Че клиентите ни се обслужват според очакванията им. Както и че самата компанията е добре менажирана и са създадени условия за креативна работа. Тези неща са много високо в моята листа от приоритети.

Но тъй като съм вече седем години на тази позиция, мисля, че е важно от време на време да променям себе си, да откривам отново ролята си в компанията, да добавям нови аспекти в това, което правя. Няма как просто да се повтаряш непрекъснато.

Казвате, че сте започнали работа в Lego преди седем години, тогава светът също беше превзет от дигитални забавления. Не бяхте ли притеснени, заемайки работа в компания като Lego, която сякаш се развива в една предишна епоха?

Да, така е, имах известни съмнения за бъдещето. Поради тази причина прекарах доста време, за да разбера какво точно са дигиталните технологии. Мисля, че дигиталните технологии са истинска индустриална революция, сравнима с изобретението на автомобила. Това е голяма стъпка напред както в обществото, така и в бизнеса. Независимо какво работиш, трябва да мислиш за тази тенденция на дигитализация, това развитие на Интернет.

Наблюденията ми доведоха до два извода. Първият е, че традиционната игра няма да изчезне. Нека ви дам конкретен пример. Днес моите деца също играят много на телевизора вкъщи, играта е FIFA Soccer или нещо подобно. Но въпреки това все още искат да потичат в градината и да поиграят футбол и там. Тоест да поиграят истински, реален футбол, с физически съществуваща топка. Децата няма да изоставят физическото натоварване, движението.

Второто ми наблюдение е свързано с това как компании като моята се движат от физическата реалност към дигиталната. В началото ние направихме видеоигра, която на практика позволяваше да се строят неща с тухличките Lego. Това беше грешка. Мога да го сравня с това - да приемем, че си много добър писател и напишеш книга, по която да бъде направен филм. Ако това стане машинално, филмът ще бъде скучен. При положение че правиш филм по книга, трябва да имаш определена свобода при адаптирането на сценария, за да се получи добър продукт за час и четиридесет минути. Случва се така, че в книгата има някакъв чичо, който е изключително важен за сценария, а пък като видиш филма, се оказва, че чичото го няма. И ние си казваме, чакайте малко, нещо липсва, но всъщност нещо е било променено за добро и въпреки това духът на оригиналната книга е запазен.

Така че решихме да работим със специалисти, които разбират дигиталните игри, за да могат да направят подходяща интерпретация на нашите продукти. И вече видеоигрите, базирани на Lego, са едни от най-продаваните в света.

ИНОВАТОРИТЕ #4 Йорген Виг Кнудсторп шеф на Lego
netinfo

Кое е първото нещо, което променихте в Lego, когато станахте шеф на компанията и кое е последното?

Всъщност първото, което промених, е начинът, по който работим с продавачите на продуктите ни. Чрез иновации трябваше да променя нещата така, че хората, които продават продуктите ни, да имат интерес и да печелят от продажбата.

Последното нещо, което промених, е начинът, по който работим с Китай. Важно е да се разбере Китай не само като възможност да продаваме продуктите си, но и да развием нашето присъствие там - да произвеждаме някои неща, да продаваме и т.н. Китай е изключително важен пазар за групата Lego, така както са Европа и Северна Америка.

Като говорите за региони, има ли диференциация между това какво се купува в Щатите и какво в България например?

Много интересен въпрос и си мисля, че за много компании отговорът ще бъде, че всичко зависи от страна до страна. В Lego обаче всичко е почти еднакво. Нещо повече. Чувал съм американци, които ми казват, че Lego е американска компания. Германци пък са ми казвали, че възприемат Lego като германски продукт. Да не говорим, че сега срещам китайци, които ми казват, че начинът на игра с продуктите на Lego е близък и напомня до китайската култура. Това е нещо уникално за фигурката на Lego - тя надскача културите и се възприема еднакво добре.

Още нещо интересно, което определя как хората си играят с Legо. Това е климатичната зона, в която се намира страната. Съвсем естествено колкото е по-топло времето в една страна, толкова по-малко хората играят вкъщи, на закрито, и продажбите на Lego са по-ниски.

ИНОВАТОРИТЕ #4 Йорген Виг Кнудсторп шеф на Lego
netinfo

Потребителите на Lego правят собствени проекти за дизайн, нали така? Може ли да се обобщи какви проекти предлагат?

Много хора предлагат такива продукти, изключително иновативни са. Можете да потърсите в интернет фенове на Lego, които предлагат и правят такива неща. Също така има Brick Journal, което е списание на фенове на Lego, направено специално за фенове на Lego. Ще бъдете истински изненадани, когато видите какво правят те. Естествено, има много други аспекти, за да се създаде един продукт - например ние винаги тестваме дали нашите продукти са сигурни за децата. Разбираемо феновете не са достатъчно добри в този аспект - те не знаят изискванията за сигурност. Понякога фен ще каже може ли да направите един гигантски замък Lego, да речем реплика на замък от България. И това би било фантастично, но за да се превърне в нещо, което децата ще разберат и ще могат да построят, имам нужда от мнението на специалистите на Lego. Феновете ни вдъхновяват, но не само те правят дизайна на продуктите.

Любима играчка Lego?

Нарича се Lego Creator. Това е една жълта кутия, в която има фигурки на Lego, с която могат да се построят много различни неща. Къщата може да стане светлинен фар, а после камион и т.н.

Най-големият ви конкурент?

Бих казал, че в Европа това е Playmobil.

Любимата част от работния ден?

Моите най-добри дни в офиса са, когато не съм в офиса си (смее се). Харесва ми да отивам в магазини, където се продава Lego, да видя как децата си играят на Lego, да прегледам фабриката, където се произвеждат продуктите на Lego.

Тази година, какво си пожелахте в личен план?

За мен лично, хм, аз имам четири деца, те са на възраст от четири до девет годинки. Реших, че няма да работя в събота, а просто ще стоя с моите деца, няма да ги моля или карам да правят нещо специфично, просто ще прекарвам време с тях. Не съм много добър в релаксирането и просто стоенето ей-така, но реших да го направя. Мисля, че наистина децата ми имат необходимост да бъда с тях и те да решават какво ще правим, защото през останалото време аз съм този, който решава.