Илияна Йотова: Не искаме България да бъде заклеймена заради СРС-та
Илияна Йотова: Не искаме България да бъде заклеймена заради СРС-та / снимка: Sofia Photo Agency
Евродепутатът Илияна Йотова: Не искаме България да бъде заклеймена заради СРС
38586
Евродепутатът Илияна Йотова: Не искаме България да бъде заклеймена заради СРС
  • Евродепутатът Илияна Йотова: Не искаме България да бъде заклеймена заради СРС

Дебатът в Европейския парламент за използването на СРС в България е бил необходим и не злепоставя страната, каза в интервю за Дарик евродепутатът от Коалиция за България и групата на социалистите Илияна Йотова. Тя взе участие в дебата във вторник, когато депутатите от ГЕРБ обявиха, че това е вътрешен проблем, а колегите им от опозицията твърдяха, че се нарушават човешките права. Дали дебатът е изложил България, как Европейската комисия ще следи проблема и ще се объсъжда ли отново той в пленарната зала на Европейския парламент, ето какво каза Илияна Йотова:

Г-жо Йотова, по време на дебата в Европейския парламент за използването на СРС-та в България имаше две коренно противоположни гледни точки. Едната беше, че това е вътрешен проблем, който ненужно се раздухва и се злепоставя България, втората гледна точка беше, че това е европейски проблем, тъй като може би става дума за нарушаване на редица закони. Вашето мнение какво е?

Аз, разбира се, съм привърженик на втората трактовка на дебата. Между другото, ако внимателно се вгледаме в изказванията на всички мои колеги от парламентарната група на социалистите и демократите, някои изказвания, дори идващи от Европейската народна партия, изказванията на колегите ни от либералния алианс, в центъра на нашата критика не беше нито българското правителство, нито сме си позволили каквито и да е било тежки квалификации по отношение на ситуацията в страната и управляващите. Ние изразихме своето безпокойство, че има нарушения на европейското законодателство, че очевидно има пробойни в национално и европейско законодателство, които създават възможности за такива прецеденти, които породиха и този скандал в България с подслушванията, който втори месец вече не намира своето обяснение. Ние говорихме преди всичко за нарушени директиви, за нарушаване на Хартата за основните свободи и попитахме Европейската комисия какво ще направи оттук нататък, какво ще предприеме, за да бъдат елиминирани подобни случаи. Нещо повече, позволих си в своето изказване да напомня на Европейската комисия едно отдавнашно нейно обещание - да излезе със законодателна инициатива, която да препоръча на всички държави членки изграждането на независими органи за контрола при използването на специалните разузнавателни средства, тъй като това ще доведе до факта, че повечето държави в ЕС ще се съобразят с тази норма и действително може да се разчита на тези структури от тук нататък.

Но Европейската комисия каза, че не вижда някакъв проблем. Какво очаквате да стане оттук нататък?

За мен изводът, който беше направен от Европейската комисия, е изключително важен. Тя каза, че според нея няма пробойни в хармонизацията между българското и националното законодателство, но очевидно има проблеми в изпълнението на законите и затова тя обеща оттук нататък внимателно да следи тези процеси и да реагира тогава, когато види, че има нарушаване на основни европейски закони, директиви, регламенти, съобщения и т.н. За мен това беше изключително ценен извод. Ние не сме си и представяли, че този дебат ще излезе с някакво конкретно решение на ЕК с цел да се заклейми правителството в България. Ако забелязвате, противно на обичайната практика в Европейския парламент, ние не поискахме специална резолюция за България, защото смятаме, че това би било една прекалено силна мярка, ние не искаме страната ни да бъде посочена с пръст, ние говорим за проблеми, които вълнуват българското общество, които вълнуват и политическите партии в страната и гражданското общество.

Според Вас Европейската комисия как практически ще наблюдава нещата в България? Ще праща някой периодично за проверка, ще разчита на отчети и на данни, които получава от българското правителство, или по какъв начин?

Европейската комисия е доказала, че има достатъчно механизми и лостове, с които да извършва своите проверки и комисар Пиебалгс каза, че те са искали информация от българското правителство, че продължават да искат допълнителна информация по всички тези въпроси. Ще видим дали това няма да бъде отразено по някакъв начин в докладите по механизма за наблюдение и сътрудничество. В никакъв случай, пак повтарям, ние не искаме заклеймяване на страната, ние искаме да видим откъде се пораждат тези проблеми и да бъдат разрешени. Между другото българската делегация на социалистите съвсем съзнателно избягвахме да говорим по теми, които включват съдържанието на изнесените разговори и записите. Говорихме повече за нарушаване на човешките права, защото смятаме, че всички останали теми са от компетенциите на българските власти, на българския парламент, на българската съдебна система, които съм сигурна, че съвсем скоро ще излязат със своите заключения.

Какъв е според Вас практическият резултат от дебатите?

Бяха повдигнати много важни въпроси. Неслучайно аз започнах своето изказване с това, че този стремеж към ограничаване на гражданските права е тенденция, която се забелява в няколко страни в Европа. За мен това беше изключително важно, защото беше дебатът за България, ще се гледа и резолюцията за медийния закон в Унгария, а по време на изказването при дебата се чуха много тревожни изказвания за ситуацията в Италия, за ситуацията в Румъния. Това показва, че моите колеги гледат в много по-широк аспект на тези тенденции, на тези проблеми и по-хубаво е те да бъдат прекъснати в началото, отколкото след това, когато стане късно.

Появиха се вече коментари, че с този дебат България се е изложила, вие съгласна ли сте с това?

Не, в никакъв случай, защото пак казвам, че това е част от внушенията, които се правят от колегите ни от ГЕРБ. Между другото, заслужава си да се направи едно сравнение между съдържанието на техните изказвания, в които се чуха много тежки квалификации по отношение на нас и по отношение на предишното правителство. Този, който ги беше посъветвал така да си построят изказванията, сякаш беше писал тези изказвания за българския парламент, те не звучаха адекватно на ситуацията в пленарната зала в Страсбург. Говореше се за предизборни кампании, говореше се за лошата опозиция, даже някои колеги си позволиха да кажат, че тези, които повдигат този въпрос, са против борбата с постъпността. Сами виждате колко са нелепи тези внушения. Смятам, че това е един оздравителен дебат, той ще има своето продължение и България ще спечели от това. Още повече, забележете, имаше гласове от самата Европейска народна партия, които казаха, абсолютно черно на бяло, че мястото на подобен дебат е именно Европейският парламент, защото става дума за европейски ценности, които очевидно са нарушени. В крайна сметка ние искаме истината да излезе наяве, защото всеки би спечелил от истината. Когато има полуистини, недомлъвки, когато има криене на информация, това е чудесна отровна среда за всякакви манипулации и спекулации, от които никой няма нужда.

Очаквате ли да има нов дебат в парламента след време, ако продължи ваденето на СРС-та?

Не, напротив. Очаквам, че с този дебат до голяма степен сме затворили тази тема и специализираните органи в България ще се съобразят с мнението на европейски депутати, на европейски политици и ще се вземат най-сериозни мерки. Вече има и първи сигнали в това отношение, защото информацията, която достига до нас, е, че българското министерство на правосъдието вече работи по промяна в закона за специалните разузнавателни средства, за да се избягват подобни явления. В нашите изказвания прозвуча това, че се нарушават конкретни европейски директиви, че се нарушава хартата, че това, което се случва в България, е провокация към Стокхолмската програма, че се нарушават директивите за опазването на личните данни. Цитирахме случая с лекарите в Горна Оряховица, който е абсолютен прецедент, защото именно в тази ситуация се видяха тези пробойни, за които говорим. Тези хора нямаха възможност да се защитят по съдебен път, не бяха уведомени, след като не беше открит по никакъв начин състав на престъпление и т.н. Притеснени сме от това, че толкова много се увеличи броят на разрешенията за СРС-та, а едновременно с това тяхната резултатност намалява все повече и това не е наша констатация. Това е констатацията на подкомисията за СРС-тата в българския парламент, това е констатацията на съдебната система в България. Ние искаме да бъдат изчистени всички тези въпроси, ако действително сме истинска европейска държава, която спазва регламентите.