Експерт: Данъчната тежест и котировките на пазарите вдигат цените на горивата у нас
Експерт: Данъчната тежест и котировките на пазарите вдигат цените на горивата у нас / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Ще продължи ли с поскъпването на горивата в резултат на размириците в Либия? Заради проблемите в Близкия изток цената на петрола буквално се изстреля в последните дни, което според българските търговци на горива стана причина за скок в крайните цени и на нашите бензиностанции. Високите цени на горивата предизвикаха недоволството на превозвачите, които дори заплашиха да блокират с камионите си трафика в цялата страна. Не само транспортният бизнес обаче е засегнат от цените на горивата. Шоковото поскъпване на бензина бърка в джоба на всяко домакинство, тъй като предизвиква лавинообразно поскъпване на храните и всички основни потребителски стоки. Някои експерти вече прогнозираха, че цената на бензина тепърва ще расте. Потърсихме мнението на енергийния експерт Валентин Кънев, председател на Балканската и Черноморска петролна асоциация. Ето прогнозите и коментарите на Валентин Кънев:

Виждаме заявки от други производители на петрол като Саудитска Арабия, че могат да поемат дефицита на доставките, от една страна. От друга страна, виждаме готовност и на новите сили в Либия да поемат контрол върху износа на петрол в страната, което веднага се отрази, реагираха борсите с понижаване на цената. Виждаме една не толкова еднозначна картина. А това, което виждаме в Либия е краткосрочна тенденция според мен.

Вие като експерт какво мислите, защо цените в България според превозвачите са сред най-високите в Европа, а според производителите сред най-ниските.

Трябва да направим справка. Има енергиен сайт, който редовно следи цените на горивата в Европейския съюз. Може би с един евроцент са по-ниски в Румъния. Цената на бензина в Австрия - 1,33 евро, Белгия - 1,55 евро, България - 1,25 евро, Кипър - 1,17 евро, Чехия - 1,35 евро, Дания - 1,63 евро, Естония - 1,22 евро, в Финландия - 1,5 евро, Франция - 1,5 евро, Германия - 1,5 евро, Гърция - 1,63 евро, Латвия - 1,23 евро. В Гърция до преди една-две години цената беше много близка до тази в България, но заради кризата те вдигнаха акцизите.

Вие сега изредихте страни с по-евтини горива от България.

Да в Латвия е 1,23 евро, при нас 1,25 евро, с 2 евроцента. В Полша е 1,18 евро.

Добре, по какъв начин кризата в Либия и Близкия изток наистина е повлияла върху цените на горивата у нас. Каква е връзката?

Цената на нефта влияе пряко върху цената на бензина.

Но ние не изкупуваме нефт от Близкия изток, а количествата се внасят от Русия.

Да, но всички са обвързани в този глобален пазар. Всъщност заради това се повишава цената, защото има по-малко предлагане отколкото търсене. Ние действително сме свързани с Русия, но пък тя е свързана с другите.

Какви фактори оказват влияние върху цените на горивата на българския пазар, освен размириците в Близкия изток, в каква посока ще вървят цените?

Все пак трябва да знаем, че цените на горивата се влияят и от данъчната тежест, акцизите, ДДС, включително и това, което се коментира в последно време системата за отчитане на бензиностанциите в НАП, което също оскъпи бензина по някакъв начин. Ако трябва да правим прогноза оттук нататък цените ще се движат в съответствие със световните котировки и в съответствие с данъчната тежест, която държавата ще наложи върху горивата.

Има ли основание според вас за трайно поскъпване на горивата у нас?

Трайното увеличение се получи заради увеличаването на данъчната тежест. Ние имахме няколко увеличавания на акцизите. Ако данъчната тежест остане същата, можем да очакваме и падане, ако паднат котировките.