/ thinkstock
Европейският съюз е готов да си сътрудничи с Турция в посока към установяването на конструктивни отношения, насочени към взаимно благоденствие и стабилност, каза Ана Писонеро, говорител на Европейската комисия, коментирайки изявления на турския президент Реджеп Тайип Ердоган във връзка с процеса на присъединяване на Турция, предаде държавната телевизия ТРТ Хабер.

В реч на откриването на новата сесия на парламента Ердоган заяви вчера, че Турция не очаква нищо от Европейския съюз относно членството на страната в блока.  

"Ние нямаме никакви очаквания от Европейския съюз, който ни кара да чакаме вече 60 години. Ако те се откажат от несправедливото си отношение (към Турция), особено по отношение на издаването на визи, ще поправят грешките си. В противен случай ще загубят правото си да очакват каквото и да било от нас", подчерта турският президент.
Ана Писонеро коментира това изказване на пресконференция днес в отговор на въпрос. По думите ѝ е в интерес на ЕС да изгради взаимноизгодни отношения с Турция и стабилната и сигурна среда в Източното Средиземноморие да продължи.

Австрийският канцлер: Членство на Турция в ЕС е немислимо

"ЕС е готов да си сътрудничи с Турция за изграждането на конструктивни отношения, насочени към общ просперитет и стабилност, на базата на ангажименти към правата на човека, върховенството на закона, международното право и регионалната стабилност", подчерта Писонеро.

Миналия месец турският президент заяви, че Анкара може да се раздели с Европейския съюз, ако това е необходимо, след като Европейският парламент прие доклад, според който "процесът на присъединяване на Турция към ЕС не може да се възобнови при настоящите обстоятелства". Според Ердоган Европейският съюз предприема стъпки "да се откъсне от Турция".
Мина Димитрова/БТА