/ БГНЕС
Еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел ще води листата на ГЕРБ и СДС за предстоящите европейски избори на 26 май. Двете партии представиха днес кандидатите си за членове на Европейския парламент на специално събитие в зала 6 на НДК.

БГНЕС

На първите места в листата са съответно досегашните евродепутати от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел и Асим Адемов. На 6-то място е кандидатът на СДС Александър Йорданов, на 7-мо - министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, на 8-мо - евродепутатът Емил Радев, на 9-то - народният представител Ивелина Василева.

ГЕРБ и СДС с предизборно споразумение за европейския вот

Останалите в листата са Марин Захариев - заместник-кмет на Смолян, Иво Ралчовски - лекар и общински съветник във Враца, народният представител Младен Шишков, новите лица Николай Диков, Камен Костов и Йоана Йончева-Фильова и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков. На последното 17-о място е Илия Лазаров от СДС - началник на кабинета на президента на България от 1997 г. до 2002 г. Петър Стоянов.

БГНЕС

Кандидатите бяха представени от заместник-председателя на ГЕРБ и председател на Предизборния щаб на партията Цветан Цветанов.

„Вярвам, че ще дадете всичко от себе си ГЕРБ да има 8-9 евродепутати“, обърна се той към кандидатите. Цветанов обяви, че ГЕРБ ще се регистрира първа на предстоящите европейски избори и благодари на младежите от ГЕРБ, които от 9.00 часа са пред сградата на ЦИК. Цветанов обяви, че на 7 април ще представят слогана на кампанията си, а на 14-и - платформата.

БГНЕС

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова гарантира подкрепата на парламентарния отбор на ГЕРБ за европейския отбор на ГЕРБ, защото само така могат да постигнат победа, която ще е важна за България и за Европа.

Важно е да имаме и силен капитан, такъв е нашият премиер Бойко Борисов“, посочи тя и отбеляза, че Борисов се вслушва в здравите инстинкти на народа.

Радан Кънев щe e водач на листата на „Демократична България“ за евроизборите

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира темата за разделение в ГЕРБ.

"Това се казва травматична проекция, т.е. да приписваш на другия собствените си проблеми", посочи той. За разделение може да се говори, когато хората се чудят кого да следват и в какво вярват. При нас такъв проблем не съществува, коментира Дончев. Победата е важна, тя е почти най-важната, само че в стремежа към победата не бива да губиш себе си, да забравяш това, което си обещал, да подменяш идеите, с които си тръгнал, посочи той. Моля не забравяйте, че след 26-ти следва 27-ми, призова Дончев.

Водачът на листата на ГЕРБ и СДС Мария Габриел отправи предложение към другите водачи на листи и кандидати за Европейския парламент заедно по време на кампанията да определят брой теми, по които всички ще защитават интересите на България в следващия ЕП. Дали това ще бъде Шенген, двойният стандарт при храните, Западните Балкани, Дунавската стратегия, цифровите умения и образование, киберсигурността - листът е отворен и нека всички заедно го допълним, за да не позволяваме на други да взимат решенията вместо нас, за да изпратим силен сигнал на национално и европейско ниво, призова тя. Това е ЕС - идеи, диалог и конкретни решения, заяви Габриел и благодари за доверието да бъде водач на силната листа на ГЕРБ и СДС за членове на ЕП.

БГНЕС

Представителят на СДС на избираемо място в листата Александър Йорданов коментира, че със съюзяването си ГЕРБ и СДС са показали европейска политическа зрялост и национална отговорност. Днес е един хубав ден за българската демокрация, днес ние си подаваме ръка в името на едно още по-добро настояще и бъдеще за Европа и България, посочи той. Искам да помогна и да изпитам отново радостта от победата над БСП, заяви Йорданов. Той посочи, че е критикувал Борисов, но той пък всеки път го побеждавал на тенис - как да не го разкритикува накрая. И му благодари, че издигна висока бариера пред амбициите на БСП да се върне на власт.
 
На представянето на кандидатите за ЕП присъства премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов, председателят на СДС Румен Христов, кметът на София Йорданка Фандъкова, министри, депутати и членове на ГЕРБ.
БТА